НФСБ настоява за спешно завършване на пътища в Добруджа


НФСБ настоява за спешно завършване на пътища в Добруджа
От румънска страна пътят е завършен до граничната бразда, но от наша страна проектът се бави
30 Август 2013, Петък


За опасност от забавяне пускането в експлоатация на двата нови трансгранични пътя в Добруджа алармираха на пресконференция в Добрич от „Националния фронт

Автор: Десант

за спасение на България“. Става въпрос за рехабилитацията на отсечките Крушари – Добромир – Баняса и Кайнарджа – Летница. След завършването им трябва да се отворят два нови пункта по границата с Румъния и да се разтовари трафикът, който сега минава по крайморския маршрут и през Кардам и Добрич.

От друга страна, отварянето на двете нови трансгранични артерии ще помогне за съживяването на селата край българо-румънската граница, които са обезлюдени и пустеещи, посочи Костадин Костадинов – регионален координатор на НФСБ за Североизточна България. Той лично е ходил три пъти да огледа строежа на пътя.

Румънците са си свършили работата – докарали са шосето до самата гранична бразда. Но от българска страна пътят е стигнал до село Северняк. До населеното място той е основно ремонтиран и в отлично състояние. Остава да се изгради една отсечка от около 1,3 км – от селото до границата. Там ще се прави изцяло нов друм, тъй като сега съществува само черен.

От Областното пътно управление уверяват, че до октомври, когато изтича заложеният в проекта срок, ще си свършат работата. Проблемът е, че има неяснота кой и кога ще строи сграда за контролно-пропускателния пункт, какъвто трябва да има на границата. Нито една държавна институция няма отговор на този въпрос. Не трябва да се допуска както в други части на страната да се строят или ремонтират „пътища за никъде”, подчерта  Костадин Костадинов. Той обяви, че от НФСБ ще изпратят официални запитвания в министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на външните и вътрешните работи.

Ще настояваме за максимално бързо завършване на пътя, решаване на проблема с КПП-то и пускането на отсечката в експлоатация, категорични са от партията.
Румъния е една от малкото страни, с които имаме положително търговско салдо, т.е. изнасяме повече стоки, отколкото внасяме. Затова отварянето на новите гранични пунктове ще е от изключителна полза за българския бизнес.

Дори само част от туристическия поток да се насочи през новите гранични пунктове, това ще помогне на малките селца край границата да живнат.  Костадин Костадинов изказа притеснения, че ако се стигне до по-голямо забавяне, не е сигурно дали северните ни съседи няма да започнат да правят спънки на българския бизнес, както това се случва с новите пунктове по южната ни граница с Гърция през проходите Маказа и Златоградски.
Десант


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки