Нелегални бежанци атакуват границата ни


Нелегални бежанци атакуват границата ни
На границата се осъществява видеонаблюдение. Засилва се и проследяването на движението през нея от въздуха
30 Август 2013, Петък


Голяма част от заловените нарушители са сирийци

Автор: Христо Христов

Над 3 000 нелегални бежанци са хванати на българо-турската граница от началото на годината досега, което е с 50 % повече за същия период на 2012 г. Над 1 600 от заловените са сирийци, миналата година броят им е бил едва 200 души. Цифрите са достатъчно показателни.

Това заяви по време на визитата си тази седмица в Свиленград главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той инспектира интегрираната система за наблюдение на границата. По думите му,  Министерски съвет е подготвил допълнително финансиране за изграждане на инфраструктура, а мерките са във връзка с увеличения поток бежанци. Лазаров обаче не посочи цифри и параметри.

29 служители от 11 държави-членки на международната организация  ФРОНТЕКС наблюдават българската граница постоянно, като операцията е с външно финансиране, уточни шефът на Гранична полиция комисар Захарин Пенов. Подчинените му залавят вече всеки ден нарушители, които преминават нелегално границата ни с Турция. Всичките са бегълци от размирните държави в Близкия Изток.
Само в сряда са били заловени 52 нарушители, от тях 39 - сирийци. Във вторник вечерта пък са хванати 65-ма. Има и един задържан каналджия.

Пред журналисти в сряда (28 август) бе показана системата за видеонаблюдение, която се задейства от сензори и термовизионни камери, разположени по границата. В помощ на граничарите има наблюдателни пунктове с видеокамери. Освен това е повишено и въздушното наблюдение. Над 90 % е успеваемостта в залавянето на нарушителите.    
И ако властите в България отчитат успех в борбата с бежанците, то за местните хора около границата си остава тревогата.

Според тях, нелегално преминаващите създават проблеми, което им докарва постоянен стрес. Като доказателство за думите им е случка отпреди малко повече от месец. Тогава  в транзитния бежански център в свиленградското село Пъстрогор избухна безпрецедентен протест. Причината за него стана спор между младата сирийка Нермин Алдаруиш, настанена в центъра, и служител на институцията. В спора се намесил и братът на момичето.

Разправията привлякла вниманието на намиращите се наблизо бежанци, последвала караница, след която спонтанно избухнал протест. Хората възроптали срещу лошите, според тях, условия на живот в центъра, който иначе е със свободен режим.
Според Нермин, служителите се държат грубо с настанените там, а престоят им до получаване или отказване на статут на бежанец се бави. Пред журналисти момичето обясни, че пети месец чака решение от Агенцията за бежанците.

По думите й хора от персонала са упражнили насилие над брат й, който й се притекъл на помощ в понеделник вечер. Двамата сирийци са подали жалби до Агенцията за бежанците. Оттам коментираха, че случаят е прецедент за центъра, открит на 3 май миналата година.
В момента в него са настанени около 370 бежанци, главно сирийци. В протеста са участвали около 40 души. През зимата пък петима мъже от центъра бяха замесени в дребна кражба на хранителни продукти от свиленградска бакалия.

Преди няколко месеца се заговори, че бившата казарма в Харманли ще бъде преустроена на бежански център, където на палатки ще живеят близо 1000 души. Сега пък неофициално се лансира идеята, че „черният полк” в Симеоновград ще стане лагер за бягащите сирийци. Мярката е продиктувана от факта, че домовете за временно настаняване на чужденци у нас са на ръба заради нарастващия брой сирийци, които всеки ден влизат нелегално в страната.

Хората от Харманли и Симеоновград обаче са против изграждането на палатков лагер за емигрантите в центъра на града. Най-притеснени са живеещите в близост до казармите. Местната власт също недоволства. Пред журналисти кметът на Харманли Михаил Лисков заяви: „Ние на можем да се оправим с 10-20 мотористи тук, пък 1000 бежанци не знам каква сила трябва да ги охранява”. Хората смятат, че ако все пак това стане, броят на кражбите и изобщо на престъпленията ще скочи драстично. Притесненията им са свързани и с разпространение на болести и зарази.

От ръководството на дома в Любимец успокояват, че преди да бъдат настанени там, емигрантите ще минават през медицински прегледи.
„Хич да не идват в България. Но ако дойдат, тук ще живеят в не добри условия според европейските изискванията, но в идеални спрямо техния местен бит“ –  казва млад мъж, който не пожела да се представи.

Иначе 4.22 лева на ден, без режийните разходи, струва на държавата издръжката на всеки бежанец. Чужденците, настанени в дома в Любимец, живеят в стаи между 8 и 28 легла. Отделни помещения за семействата няма. На хората са осигурени 2 стаи за молитва – за мюсюлмани и за християни. Спортни зали и разходки в двора са предлаганите развлечения за чужденците. На всеки етаж има по 5 телевизора. Според персонала на дома често се стига да неразбирателства, защото част от настанените тук искат да гледат програми на арабски език, а други от тях – на френски. Иначе до този момент не е имало кризи с тежки заболявания или смъртни случаи.

Животът в дома си остава скрит зад високите охранителни огради. Хората в градчето малко се интересуват какво се случва зад тях. Масивната метална врата се отваря рядко – само за напускащи или новопристигащи бежанци и още по-рядко за свиждания от роднини и познати, каквито малцина от задържаните имат у нас.
Хората от граничните селища обаче се надяват, че войната в Сирия ще се размине. Те са категорични, че ако все пак се стигне до използването на военна сила, това ще се отрази зле и на България.

Местните са убедени, че страната ни трябва да се дистанцира от конфликта в Близкия изток.
В Хасковска област има още един бежански център – този в свиленградското село Пъстрогор. Там капацитетът на лагера е 300 души.

Заради събитията в Сирия все повече хора търсят спасение в България. Една част от тях правят опит да преминат нелегално българо-турската граница, а крайната им цел е да стигнат Западна Европа. Само преди няколко дни Гранична полиция хвана над 50 души, преминали браздата край Свиленград и Елхово. Ден по-късно пък на Капитан Андреево бяха заловени други 12 възрастни и още толкова деца от Сирия, Ирак и Алжир. По принцип 99 на сто от нелегалните емигранти се залавят на българо-турската граница.

Справката сочи, че от май месец се наблюдава пик на миграционния натиск. От началото на 2013 г. близо 2 000 души са потърсили статут на бежанци и закрила в страната ни, показват данните на Държавната агенция по бежанците и на различни хуманитарни организации. Българските власти твърдят, че на браздата се залавят 100 процента от нелегалните емигранти, които плащат на каналджии между 500 и 3 000 евро, за да бъдат прекарани през т. нар „зелена граница”.


Сред обитателите на дома в Любимец е и 24-годишната студентка по социология от Дамаск Джейда Хусейн. „Бих посъветвала всички да бягат от Сирия. Там има само смърт. Върху дома ми падна бомба”, разказва младата жена. В момента тя живее тук с 2-годишната си дъщеря. Обяснява, че преди 4 месеца нелегално минала в Турция, а после и в България. „Не останах в Турция, защото разбрах, че няма да си намеря работа. Искам да си завърша следването и детето ми да расте нормално, а не във война“, допълва разказа си Джейда.

При посещението на журналистите в бежанския дом  настанените в него наскачаха по прозорците с решетки и започнаха да скандират: „Свобода. Сирия. София”.


Вратата на дома в Любимец рядко се отваря за външни посетители Сред обитателите на бежанския лагер в Любимец са 24-годишната студентка Джейда Хусейн и малката й дъщеря

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки