На Секновение денят и нощта се стигат


На Секновение денят и нощта се стигат
Картина на Караваджо със сюжет „Отсичането на главата на Йоан Кръстител“
29 Август 2013, Четвъртък


“Секне се” и водата в реките и вече не се препоръчва хората да се къпят в тях


На 29 август Българската православна църква чества Отсичането главата на Йоан Кръстител. В народния календар този ден е наречен „Секновение“, „Обсечение“, „Свети Иван отсечената глава“.
В представите на българите на Секновение денят се „сече“, ден и нощ „се стигат“ - стават равни и по-студени. „Секне се“ и водата на реките и потоците и вече не е желателно хората да се къпят в тях.

Змиите и гущерите се прибират да зимуват в леговищата в пещерата на змийския цар. Самодиви, самовили, юди, змейове, змейци и други демонични същества също се прибират накрай света. Приема се, че на този ден хората и животните, а заедно с тях и целият видим свят, започват да се подготвят за зимата.
Според народното поверие отрязаната глава на свети Йоан Кръстител била хвърлена в копривата под дряново дърво и плодовете му почервенели от пролятата кръв. Затова и празникът бива наричан още „Иван Коприван“.

Секновение се приема за разделен, кахърен, черен ден, тъй като на този ден е погубен един от най-великите сред пророците. Отсичането на главата на светеца и пролятата кръв са свързани с различни забрани, за чието спазване се следи строго. Не се работи никаква работа, за да не се получават порязвания и рани. Не се започва и нова работа, защото няма да е спорна. Не се тръгва на път. Забранява се яденето на червени плодове и зеленчуци – дини, грозде, сливи, домати, както и пиенето на червено вино. Според едно старо поверие не трябва да се яде черно грозде и не се коли черна кокошка, за да не се разболее човек от „черната болест“.

Следи се в какъв ден от седмицата се пада празникът, тъй като той е с фиксирана дата, и този ден се почита през цялата година като се спазват редица забрани, сред които да не се подхваща нова работа (особено ако е понеделник). Във Велес вярват, че какъвто ден от седмицата се случи „Црън свети Йован“, то на този ден през цялата година жените не трябва да кроят и да шият дрехи, за да не бъдат носени те в „чернило“ (нещастие).
През нощта на Секновение се палят огньове, за да се прогонят злите сили.

Българските християни правят и други чествания на Йоан Кръстител. Според православния църковен календар на светеца са посветени един зимен и два летни празника. Трите заедно носят идеята за цикличността на времето в целия български народен календар, като очертават и трите основни жизнени цикъла – раждане (Еньовден), кръщение (зимен Ивановден) и смърт (Отсичане главата на светеца).
През зимата (7 януари) се чества свети Иван като кръстник на новородения в коледната нощ Исус Христос. Затова в народната традиция светецът се възприема като покровител на кумството и побратимството. На този ден се извършва ритуалното къпане (кръщаване) на всички младоженци.

Летният Ивановден, известен повече като Еньовден или „Иван бильобер“, календарно е отнесен към деня на лятното слънцестоене – 24 юни. Според народното поверие на този ден Еньо облича своите девет кожуха. Вярва се, че в нощта срещу този празник „звездите слизат на земята“ и омайват билките. „Небето се отваря“, а водите в реките и морето „спират да се движат“. Змейовете се влюбват в земни девойки.
И двата летни празника на свети Йоан Кръстител са повратен момент в годината – на Еньовден „слънцето се завърта три пъти към зимата“, а Секновение бележи края на лятото.


В категории: Традиции , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки