Колона с български руни под небето на Добрич


28 Август 2013, Сряда


Уникални свидетелства за архитектурния облик на Добруджа през Античността и Средновековието ще бъдат показани в двата нови музея на открито в Добрич.

Автор: Пламен Николов

Те ще бъдат отворени за посетители съвсем скоро в рамките на проект „Йовковият Добрич – атрактивна туристическа дестинация”.
Част от експонатите и досега са съхранявани в Регионалния исторически музей, но поради липсата на изложбена площ не са били достъпни за широката публика, обясни директорът на добричкия музей Костадин Костадинов.

Сред атрактивните находки е римска колона от крепостта „Залдапа”, върху която впоследствие са били изсечени древнобългарски руни. След разрушаването на твърдината по време на варварските нашествия в началото на VІІ в. монолитният конструктивен елемент е бил използван вторично от българите. И така се превръща от архитектурен елемент в епиграфски паметник – свидетелство, че древните българи са имали своя писменост – руните, които за съжаление все още не са разгадани.

Колоната е от бял ситнозърнест мрамор. Открита е през 1987 г. от доц. Валери Йотов в разрушената джамия на с. Абрит. Запазена е с височина 1,60 м и диаметър 40 см. Върху нея с тънко острие или длето са врязани 12 рунически знака. Всички те са известни и се срещат и върху други археологически паметници от ранносредновековна България.

На четири места в надписа може да се види  известният знак ІYI . Много са хипотезите за неговото значение. Някои го смятат за знака на Тангра, други твърдят, че е на рода Дуло. Има предположение, че руната притежава силата на амулет – носи щастие и късмет, предпазва от зли сили и магии. В горната част на колоната знакът ІYI е с най-големи размери и най-старателно вдълбан с длето – целта е била той да е ясно видим.

Друг от знаците пък е идентичен с открита в Кръглата църква в Преслав руна, пише доц. Валери Йотов. Останалите руни също са добре известни – гръцката буква ипсилон в различни положения, двустранен ипсилон, хасти (прави линии) и кръст. Ученият датира руните към края на ІХ – началото на Х в. и изказва предположение, че те са издълбани от населението на древнобългарските селища, разположени по терасата на суходолието.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки