„Люлински изгрев“ в дома на миньора


„Люлински изгрев“ в дома на миньора
Спомен за първите стъпки на ансамбъл „Настроение“
26 Август 2013, Понеделник


По времето на Илинденско-Преображенския бунт в пернишкото село Големо Бучино един родолюбив учител се захваща да прави читалище

Автор: Стефани Кирилова

През 1903 г. Петрo Радучев – габаревец, преместил се в пернишкото село Големо Бучино, за да учителства, основава читалище с цел ограмотяване на местното население. От този момент насетне Бучино се радва на дейността на „Люлински изгрев", както Радучев кръщава своето „чедо". Жителите на селото са във възторг от отдалата им се възможност да присъстват на открита обществена читалня и вечеринки. Само там в следващите няколко десетилетия те могат да просвещават себе си и своите деца.

От самото си създаване читалището се намира в частния дом на местен миньор и това продължава цели 87 години. Независимо от малката площ, в която е поместено, просветното звено разполага с 3000 тома литература от различни жанрове. През 1990 г. „Люлински изгрев" вече може да се похвали със собствена читалищна сграда. Днес в нея делят един покрив библиотеката, пенсионерският клуб, пощата, салонът за репетиции и дори кметството на селото.

Цели 110 години не секва творческият дух, с който читалището привлича в лоното си местните жители. Забележителен е танцовият състав „„Настроение”, в който участват бучинци от всички възрасти. Освен с танци, както името му подсказва, съставът внася настроение с песни и пресъздаване на различни обичаи от Граово: „Премуз"; „Изнасяне на първо семе"; „Селски събор" и „Бъдни вечер". В тях най-артистичните самодейци се превъплъщават в различни роли, за да запознаят публиката с местните привички и традиции. В репертоара си трупата включва богат набор от песни и хора, като непрестанно увеличава техния брой.

Първи ръководител на фолклорната формация е Лиляна Рангелова. Отличията и успехите на танцовия ансамбъл идват под ръководството на големия хореограф Димитър Ненчев. През годините фолклорната формация е била ръководена също и от Драгомир Боянов и Цеко Цолов. От четири години  състава оглавява Иван Стойков. За блестящата автентична визия на танцьорите читалището е осигурило нови литаци (носии от местния фолклор) и опинци (цървули).

От многобройните фестивали и конкурси, на които се е явявал танцовият състав „Настроение“, вече е успял да натрупа богата колекция от спечелени купища медали, грамоти или просто... любовта на публиката. Най-старото му отличие е златният медал, получен на събора в Копривщица през 1965 г. След него поредицата от ценни награди продължава през 2005 г., когато отново в средногорското градче ансамбълът получава своя втори златен медал, а през 2010 г. вече бива удостоен със Златен плакет за цялостно представяне на престижния форум.

След разтърсващо представяне в местността Кракра, бучинският състав се сдобива с право на участие в Ягелонския панаир, провеждан в полския град Люблин. Когато през 2009 г. "Настроение" се явява пред полска публика, прави истински фурор и обира всички овации.
Един от символите на читалището е неговата сурвакарска група. В населеното място ежегодно тече трескава подготовка за пернишкия фестивал „Сурва", където всички участници се стремят да покажат най-атрактивния и плашещ „„лик”, както тук наричат голямата кукерска маска.

Групата на село Големо Бучино разполага с голям брой ликове и костюми, изработени от самите сурвакари. Затова и обичайна гледка през цялата година са непрекъснато затрупаните с материали за страшните маски голяма част от селските дворове. От няколко години костюмът на бучинските сурвакари е обагрен в син и червен цвят, по които се отличават от останалите участници във фестивала. Подобно на колегите си от „Настроение“, и бучинските сурвакари се радват на много свои отличия, получени на кукерския фест, сред които особено скъпи са специалната награда на кмета на община Перник и наградата за маски и костюми.

Читалище „Люлински изгрев" се гордее и със своя „Бучински букет". Това е името на селския пенсионерски клуб, в който местните жители от третата възраст се събират по всякакви поводи и дори без да има специален предлог за техните срещи. Покрай сладките приказки и нестихващите веселби, бучинските старчета намират време и да се подготвят с някой обичай, който да представят пред публика. Понякога за това им дават рамо и от танцовия състав „Настроение“, с който съвместно изпълняват традиционните обреди.

В клуба си бучинските пенсионери, наслаждавайки се на приятелска и спокойна атмосфера, успяват да се откъснат от ежедневните си неволи и проблеми, да спрат да мислят за малките си пенсии и за големите си сметки за плащане или просто да се отдадат на неангажираща раздумка с наборите, бистрейки политиката.
Дългогодишният читалищен секретар и библиотекар Валентина Кафеджиева споделя, че от дълги  години в селото не се играят театрални постановки. Последно преди вече две десетилетия в читалищния салон са поставени „Бутик шоп” и „Вуци нема”. Тогава е изнесено и детското представление „Със словото на чичо Стоян".

Когато става дума за такова духовно средище като читалище, неизбежно е да не споменем неговата библиотека. Е, тук няма как да не отбележим, че колекцията от книги на „Люлински изгрев" е наистина забележителна. Нейният набор от литературни творби и ценни издания по нищо не отстъпва на която и да е библиотека от градски мащаб. Сред старателно подредените полици с разнообразни томове, почитатели на всички жанрове и науки биха могли да открият точното за читателските си потребности четиво. Общо библиотеката разполага със 7600 тома литература и предлага на своите почитатели детски отдел, читалня и заемна.

Това обаче, което най-вече отличава библиотеката от посестримите й в другите села, е наличието на компютърна зала в нея. През 2011 г. читалище „Люлински изгрев" печели проект по програмата „Глобални библиотеки", с който обликът на неговата книжна светая светих се променя и тя се превръща в още по-привлекателно място за местните жители. Но въпреки открилите се пред тях безкрайни възможности за сърфиране из интернет пространството и четенето на електронни книги, бучинци не оставят да прашясва и старата традиционна книга.

Съвсем скоро, през есента на настоящата 2013 година предстои самодейци, читалищни дейци и цялото население на Големо Бучино да вдигне наздравица по случай прекрасния повод – 110-годишния юбилей на своя „Люлински изгрев“. Духовният център, който винаги ги е сплотявал в името на народното творчество, просветата и науката. И който преди повече от век им оставя в наследство даскал Петро Радунчев – за да пребъде във вековете.


Страшните кукерски „ликове“ на бучинските сурвакари всяват страх, но и печелят награди С нови литаци и опинци бучинските танцьори и днес омайват всички от сцената И тукашните пенсионери се включват в пресъздаването на народните традиции и обичаи

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки