Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Брадли Манинг
23 Август 2013, Петък


„Уикилийкс“: Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор в САЩ


Американският войник Брадли Манинг, който бе обвинен за разгласяването на поверителна информация чрез сайта "Уикилийкс”, бе осъден в САЩ на 35 години затвор.
Информаторът на "Уикилийкс" Брадли Манинг бе осъден за предоставянето на стотици хиляди поверителни документи - най-голямото изтичане на секретна информация в историята на страната.

Съдията, полковник Дениз Линд, която призна миналия месец американския войник за виновен по 20 обвинения, включително в шпионаж и кражба, можеше да го осъди на до 90 години затвор. Прокуратурата поиска 60 години затвор.
Редник Манинг ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение.
Съдебното решение бе произнесено от военен съд във Форт Мийд. Очаква се присъдата да бъде незабавно обжалвана.

По време на престоя си в Ирак през 2010 г. Манинг е предал доклади от бойното поле и дипломатически грами на сайта "Уикилийкс", основан от Джулиан Асандж. На съдебно заседание преди процеса Брадли Манинг заяви, че е предал тайните документи с надеждата да предизвика обществен дебат за американската външна политика и за армията. 


Египет: Млади ислямисти опразнили музей заради размириците

Докато ожесточените сблъсъци разтърсваха египетската столица Кайро, от един от най-прочутите музеи в страната са били откраднати над 1000 ценни експоната. 
Кражбата се смята за най-голямата в историята на Египет 
Обирът е извършен в музея "Малауи" в град Миня, на брега на река Нил. 
Крадците се възползвали от вакуума в мерките за сигурност, изтъква АП и обяснява, че докато в Кайро имаше сблъсъци между полицията и ислямистите, в провинцията полицията буквално беше изчезнала от улиците. 

Кражбата е била извършена миналата сряда, докато в Кайро силите за сигурност разчистваха лагерите на привърженици на сваления президент Мохамед Морси. 
Обирджиите са били тийнейджъри
Те нахлули в музея и откраднали културно-историческите ценности, сред които статуя на дъщерята на фараона Ехнатон, датираща отпреди 3500 години. 
Сред останалите откраднати експонати са древногръцки и римски златни и бронзови монети, керамични изделия, бронзови скулптури на животни. 

По време на щурма на музея тийнейджърите убили служителя на гишето за билети, разрушили статуи, които били твърде тежки, за да ги изнесат, и изгорили мумии. 
Археоложката Моника Хана, която работи в музея, се опитала да спре нападателите, но те й казали, че плячкосват безценните исторически паметници, за да си отмъстят на правителството, което избивало хора в Кайро. 
Случилото се илюстрира до каква степен насилието се е разпростряло в страната.


САЩ: Тийнейджъри от Оклахома гръмнали австралиец от скука

Трима младежи от щата Оклахома убили в петък австралиеца Кристофър Лейн /22/ посред бял ден от скука, става ясно от показанията на един от тях.
Ченси Луна /16/, Джеймс Едуардс /15/ са обвинени в убийство, а Майкъл Джоунс /17/ в качеството му на съучастник. Лейн пристигнал в гр. Дънкан, Оклахома, за да се види с приятелката си. Той бил на 22 г. и учел последна година в „Ийст Сентрал Юнивърсити” в гр. Ейда, на около 140 км източно от Дънкан.

По време на даването на свидетелски показания във вторник Майкъл Джоунс се разплакал. За него е определена гаранция от 1 млн. долара. На двамата по-млади бандити съдията не даде правото да излязат под гаранция до окончателното решаване на съдбата им.
Пред местна телевизия шерифът на гр. Дънкан Дани Форд описал така престъплението: "Видели го да тича в парка и един от тях казал: "Ето я мишената". Момчето, което разговаря с нас, ни каза: "Бяхме отегчени, нямахме какво да правим и решихме да убием някого"".

Тримата проследили Лейн с кола и го застреляли в гърба, преди да отпрашат. Очевидци се опитали да помогнат на жертвата, след като видели как младежът се строполил край пътя в иначе мирното градче с население 24 000 души. От информациите не става ясно откъде непълнолетните убийци са се сдобили с оръжието на престъплението. Поради сериозността на деянието тримата ще бъдат съдени от съд за пълнолетни.


Русия: „Фич" повиши рейтинга на „Атоменергопром"

Международната рейтингова агенция "Фич" повиши дългосрочен рейтинг по международната скала до ниво «ВВВ» на руския държавен холдинг «Атоменергопром», влизащ в държавна корпорация «Росатом», консолидиращ граждански активи на руската ядрена промишленост. Прогнозата е «Стабилна».

Придобитият рейтинг се намира на максимално възможно, суверенно ниво и съответства на кредитния рейтинг на Руската федерация (ВВВ, прогноза - «Стабилна»), което е осигурено от мащабна държавна подкрепа, която се оказва на ОАО «Атоменергопром» и неговите организации, а също и от тесните стратегически и операционни връзки с държавна корпорация «Росатом» като единствен акционер на ОАО «Атоменергопром» и държава поради стратегическа значимост на „Атоменергопром” за руската икономика.

Освен това, фактори, положително повлияли на ниво рейтинги, съгласно мнението на "Фич", се явяват интегриран бизнес-модел на компанията, осигуряваща пълен цикъл на производството в ядрения сектор; значително портфолио от поръчки; наличие на дългосрочни договори за доставка на уран, гориво, услуги по обогатяване и конверсия. В своето комюнике рейтингова агенция също отбелязва, че по отношение към мнозинство от новите блокове, които „Атоменергопром” планира да изгражда в Русия, са сключени договори за доставка на мощности, която трябва да осигури прогнозирана доходност на компанията.

Едновременно, мнението на рейтинговата агенция е, че влиянието на посочените позитивни тенденции се сдържа от ред фактори, обусловени от излагане на компанията на ценови риск, а също и с наличие на мащабна инвестиционна програма, част от която в съответствие с очакванията на рейтинговата агенция ще бъде финансирана за сметка на външния дълг, което може да предизвика някакво влошаване на финансовия профил на компанията. Първият заместник генерален директор на държавната корпорация «Росатом» Николай Соломон отбеляза:

«Повишаване на кредитния рейтинг на „Атоменергопром” от "Фич" на суверенно ниво за кой ли път потвърждава изключителна сигурност и стабилност на компанията от финансова гледна точка, което е много важно, отчитайки съществуващи планове на компанията за диверсификацията на използваеми инструменти на финансирането. Сега „Атоменргопром” има рейтинг от всичките международни рейтингови агенции от «Голямата тройка», което само потвърждава нашата привързаност към поддържането на конструктивни и прозрачни взаимоотношения с ключови кредитори и инвеститори».


Гърция: Грандиозни измами със здравната каса

Девет милиона и половина гърци за един месец са се оказали записани за медицински прегледи и с рецепти за лекарства. Здравният министър подозира, че става дума за "грандиозни измами" във вреда на здравната каса и е наредил да бъдат извършени проверки, съобщават вестниците в Атина. 

В. "Имерисия" цитира министъра, който се заканил, че от тези проверки някои ще загубят съня си. Той споменал дори за виновни лекари и фармацевти, като казал, че ще обяви имената им и те ще бъдат съдени. 
Скандалът е невиждан, тъй като разкритията сочат, че едва ли не цяла Гърция е ходила на прегледи, коментира изданието. 

Здравното министерство смята да постави под лупа конкретни лекари и фармацевти, тъй като става дума за невероятен брой хора, ползвали услугите на здравната каса. 
За първите шест месеца на годината разходите за лекарства на здравната каса са били превишени със 125 млн. евро. 
Властите ще проверяват също и аптеки. 

В. "Елефтеротипия" пише, че ще се проверява също имотното състояние на лекари и фармацевти и че през септември ще има преброяване на здравно осигурените. 
Здравният министър казал още, че ще се опита да предоговори през септември с "тройката" международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ таксата от 25 евро за постъпване в държавни болници. 

Повишената от 5 на 25 евро такса трябва да влезе в сила от началото на следващата година, а за нейното увеличение гръцката страна е поела ангажимент. 
Той уверил, че таксата за влизане в държавни болници няма да бъде увеличавана. 


Виетнам: Смъртни присъди за наркотрафик

Тайландка и нигериец бяха осъдени на смърт тази седмица за контрабанда на наркотици във Виетнам, където законодателството в тази материя е едно от най-строгите в света.
Двата отделни съдебни процеса са се водили в гр. Хошимин, като местният печат не публикува никакви подробности за делата, а само съобщи за издадените присъди.

Тайландката, на 31 години, е осъдена за внасяне на 2 кг кокаин от Бразилия. Тя била арестувана при пристигането си на летището, а дрогата била скрита във фотоалбуми. Тя признала, че й е било платено, за да пренесе албумите, но не знаела какво има в тях. Смъртната присъда за нигериеца, също 31-годишен, е издадена за пренасяне на 3,4 кг метамфетамин от Катар. Съгласно виетнамските закони всяко лице, което пренася повече от 600 г хероин, може да бъде осъдено на смърт. В момента в затворите на страната чакат екзекуция 586 престъпници.


Убийците Жертвата

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки