Борисов договори почти милиард евро по-малко


Борисов договори почти милиард евро по-малко
23 Август 2013, Петък


Фактите и цифрите опровергаха кресливото самохвалство на експремиера


Почти по всички оперативни програми средствата са по-малко за следващия период в сравнение с настоящия, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова, след като Министерският съвет прие споразумението за партньорство с ЕС.

Фактите и цифрите, които от Министерски съвет изнесоха в сряда, категорично опровергават всички високопарни думи и хвалби на бившия премиер Бойко Борисов за това как лично той е договорил страната ни да получи повече пари от Брюксел. Просто сравнение между парите, идващи от ЕС през сегашния и през следващия програмен период показва, че през следващите 7 години страната ни ще разполага с над 900 милиона евро по-малко.

С над 500 милиона евро намалява европейското финансиране за Програма за развитие на селските райони. В настоящия програмен период страната ни разполага с малко над 2,603 милиарда евро – пари, идващи от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. За следващия програмен период от въпросния земеделски фонд към България ще бъдат насочени не повече от 2,078 милиарда евро или с над 500 милиона евро по-малко.
По линия на оперативните програми България ще разполага с над 400 милиона евро по-малко. Европейското финансиране по сега действащите оперативни програми е близо 6, 674 милиарда евро, а през следващия програмен период страната ни ще получи от ЕС по линия на оперативните програми 6, 257 милиарда евро или няколкостотин милиона евро по-малко.

Най-ощетени са оперативните програми, от които идват парите за пътища и друга важна инфраструктура. В момента за пътища и жп инфраструктура Брюксел дава на България над 1,624 милиарда евро ( по линия на ОП "Транспорт"). За изпълнение на дейностите по бъдещата програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" през периода 2014-2020 се очаква ЕК да отпусне само около 1, 207 милиарда евро или с около 400 милиона евро по-малко.

През настоящия програмен период европейското финансиране по ОП "Околна среда" е малко под 1,5 милиарда евро, а през следващите 7 години тези средства ще бъдат малко под 1,3 милиарда евро или около 200 милиона евро по-малко. Наследникът на ОП "Регионално развитие" – програма "Региони в растеж", ще получи от Брюксел над 100 милиона евро по-малко. В момента финансирането от ЕС за ОП "Регионално развитие" е в размер на над 1,361 милиарда евро, а за дейностите по ОП "Региони в растеж" от Брюксел ще дойдат само 1, 170 милиарда евро.

Намаляването на средствата вероятно е било известно още на 7-8 февруари 2013 г., когато на заседание на Съвета на ЕС ( на което участваше именно Бойко Борисов ) е приета Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода - 2014-2020. Тогава обаче версията за случилото се на съвета беше много по-различна.След заседанието на съвета Борисов се похвали, че България е една от четирите страни, които ще получават повече средства в периода до 2020 спрямо 2007-2013 г.

Седмици наред той се хвалеше с повишаването на средствата за директни плащания за земеделски производители, нещо, за което той самият нямаше никаква заслуга, защото то беше договорено още при подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Борисов отчете като успех и парите, които страната ни ще получи за извеждане от експлоатация на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", мълчаливо пропускайки факта, че страната ни не получи толкова, колкото искаше.

Бившият външен министър Николай Младенов в официално изявление също се похвали колко много пари ще получи страната ни след 2014 година. България e най-големият нетен бенефициент сред държавите членки на ЕС, похвали се Младенов и заяви, че нетният приход от ЕС в новата МФР ще е над 12 милиарда евро. Той дори определи преговорите около финансовата рамка като "безспорен успех".

За следващия програмен период България ще получи по европейско финансиране малко над 15 млрд.евро. Освен по оперативните програми, финансирането от ЕС ще се осъществи и по Програмата за развитие на селските райони, чрез преките плащания към земеделски производители, Програмата за морско дело и рибарство, Програмите по Европейско териториално сътрудничество и други.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки