Богатството на българските народни песни


23 Август 2013, Петък


Когато четохме в Сухозем статията на Елена Хайтова за нейния баща Николай Хайтов, аз –  затрогната и силно развълнувана,



дори спирах от време на време да чета, разплакана от прочетеното.
Хората, които бяха край мен и също слушаха в захлас думите на дъщерята на големия писател, твърдяха, че сякаш написаното се отнася за мен и по-точно, както се изразиха те: „Христина, тази жена сякаш е писала за твоето творчество, пропито с българщина, чист български език, с родолюбие...“

Нека се похваля и с това, че съм събрала над 500 народни песни, като повечето от тях зная и да пея! Събрала съм им текстовете, но не съм достатъчно нотно грамотна да запиша и мелодията им.
Тази година през юни се навършиха цели 152 години от издаването на сборника с български народни песни, събрани от братята Миладинови! Същите Димитър и Константин Миладинови от Струга, приключили земния си път по затворите, където са били хвърлени заради борбата им с гръцките фанариоти.

И днес, когато зазвучи на някоя световна сцена българска песен, всички се изправят на крака. Но в България само телевизия СКАТ ни радва в ефир със звучни и сладкогласни нашенски народни песни.
В Светото писание се казва, че когато Господ сътворявал Земята, небесните ангели пеели...
Вече в края на ХХ век Земята прати своя поздрав към Космоса не с друго, а с българска песен, с български глас – на българка:
„Бела съм, бела юначе,
цела съм света огрела!“

Христина Митева,
с. Сухозем


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки