Гърци и македонци ни обвиниха, че крадем техни светини


Гърци и македонци ни обвиниха, че крадем техни светини
Манастирът в Косиница, откъдето били задигнати през войните ценни ръкописи и църковна утвар
23 Август 2013, Петък


Българските войски били ограбили над 1000 ценни ръкописи и старинни артефакти от гръцките манастири по време на двете световни войни.

Автор: Яна Славянска

И част от тези предмети сега били открити в университета в Принстън, в някои учрежденски библиотеки и частни колекции в САЩ и Европа. Това научи светът в края на миналата седмица от публикация в гръцкия вестник „Катимерини“.

От нея става ясно още, че със задачата да си приберат „тяхното“ си наследство, се е нагърбила митрополията в Драма, която с помощта на „влиятелни гръко-американци“ е направила постъпки реликвите да бъдат върнати на Атина. И за начало случаят бил възложен на адвокатско бюро в Ню Йорк, чиито служители дори безвъзмездно щели да се правят на Индиана Джоунс, вървейки по стъпките на изчезналия кивот, т. е. на гръцките светини.

Нещо повече, както цитира газетата думите на гръцкия митрополит Павел: „Чакаме часа на възмездието“. Като под това се разбира, че владиката има предвид да им се върнат и други културно-исторически богатства, „отнесени от българските окупатори“. Че и на всичко отгоре – гръцките свещеници да бъдат обезщетени за „щетите от обстрелването на манастира“ (има се предвид конкретно обителта в Косиница, както и „Св. Йоан Предтеча“ над Серес и др.).

Цяла седмица у нас не последва никаква реакция на наглите твърдения на южните ни съседи. Докато не стана ясно, че статията в „Катимерини" вдъхновено е препечатана и в македонския вестник „Дневник“. И там скопските журналисти са допълнили информацията с коментар, че повечето от въпросните откраднати от бугарите артефакти били съхранявани в Национално историческия музей в София, „чийто ръководител е известният български историк Божидар Димитров, известен в Македония с отричането на македонската нация и идентичност".

Това, естествено, преля чашата и след като кръвта на именития ни историк кипна, в четвъртък той отсече най-категорично: „Това са пълни глупости! Те ни обвиняват, че реликвите са откраднати, но аз не мога да разбера как може човек да краде от самият себе си. Все едно да взема нещо от къщи и да го занеса другаде. Това не е кражба“. Според него македонците пък изобщо нямат никакво право да предявяват каквито и да било искания, тъй като „по онова време дори не са съществували“.

В същото време пред „Фрогнюз“ водещият на предаването „Час по България“ по телевизия СКАТ и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Павлов припомни, че в Солунския университет в Гърция се намират костите на българския цар Самуил, от чиято трагична смърт на 6 септември 2014 г. ще отбележим 1000-годишен юбилей.

Най-забавната забележка в публикацията на „Катимерини" е, че гърците били пропуснали преди време „големия си шанс“ да убедят България да им върне „откраднатото съкровище“. Те възнамерявали антиките да бъдат разменени с „бойната песен на българската нация – Паисиевата история“, но връщането на ръкописа в Света гора от президента Петър Стоянов през 1998 г. сложило край на тези техни щения.
С днешна дата това обяснява защо тогава те с присъщата си византийска лукавост се правеха, че „История славянобългарска“ изобщо не ги интересува.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки