Докога ще има войни?


Докога ще има войни?
22 Август 2013, Четвъртък


Научно доказано е, че войните са възникнали още с формирането на човешкото общество, преди много хиляди години. В началото са били отделни сблъсъци



между различни родове и племена. Водели са се главно за земи (пасища), реки, гори и др. По-късно, в робовладелския строй, когато започва създаването на държавата и на армията, започват да се водят войни за нови територии и владения на новопоявилите се държави.
Вярвам, че много хора по света днес си задават въпроса, докога ще има войни, вечни ли са те? Актуален въпрос, като се има предвид, че в днешно време военната индустрия поглъща милиарди, трилиони долари, заради нея загиват милиони хора, военни и цивилни, сред които даже жени и деца. Унищожават се несметни природни богатства, живее се в страх и несигурност за днешния и утрешния ден.

Докога ще има войни? Отговорът на този въпрос не е еднозначен.
Една категория учени твърдят, че войни ще има вечно, защото същността на човешкото общество е такава, че то без войни не може. Други още през 19 век казват, че войни ще има дотогава, докато съществува капитализмът, че те са негов спътник, че войната е продължение на политиката с други средства (насилствени), както е казал Клаузевиц, също в 19 век.

Такива са били войните при феодалния и капиталистическия строй. Такъв беше характерът и причините за Първата и Втората световна война. Главните виновници за тези  унищожителни войни бяха Англия, САЩ и Германия. Тези войни са водени за преразпределение на света за влияния.

В Първата и Втората световна война беше въвлечена и България, резултатите за което са известни. Ние участвахме в 4 войни, две справедливи и две - в интерес на Германия, в който сме дали 180 хиляди войнишки жертви, репарации, мизерия и нищета.
И днес войните, които се водят в Близкия изток, в Афганистан, по-рано - в Ирак, Виетнам, Корея, Азия и Латинска Америка, са подчинени на същите закони. Те се водят от САЩ за територии, подземни и надземни богатства и сфери на влияние.

Дават се хиляди жертви. Само в Ирак и Афганистан американската армия е убила повече от 120 хиляди жени и деца, а по-рано във Виетнам - близо 1 милион. Без да говорим за атомните бомбардировки в Япония през 1945 г., когато за 1-2 дни загинаха близо 200 хиляди мирни граждани.

Когато говорим за войните в капиталистическото общество и техния зверски завоевателен характер, не трябва да забравяме, че е имало и справедливи войни. Такива справедливи освободителни войни са били Руско-турската война (1877-78 г.) , Сръбско-българската война (1885 г.), Балканската война (1912 г.), без които България трудно би съществувала.

Къде сме ние днес

Днес България не разполага с боеспособна армия.
Бившият президент Жельо Желев и всички правителства и президенти след него, до един слуги на САЩ и родоотстъпници, по заповед на своите господари унищожиха армията. Ликвидираха скъпа бойна техника – ракетите  СС-23.
Тактическите ракети, самолети, танкове и подводници, които бяха верен страж на родината и струваха милиарди от гърба на българския народ.
За сметка на това Турция, например разполага с 600-хилядна армия с мощни ракети, самолети и модерна бойна техника. Гърция разполага с редовна войска от над 200 хиляди души, както и с модерна бойна техника.

Днес, когато в Близкия изток бушуват войни, надпреварването в превъоръжаването върви с бързи крачки. САЩ непрекъснато говорят за производство на съвършени ракети, които ще бъдат на въоръжение през 2030 г. Русия не остава назад и нейните военни инженери също твърдят, че още към 2020 г. ще са вкарали в употреба съвършени оръжия, които ще могат да отразят всякакъв ракетно-ядрен удар. Не изостават назад и Китай, Израел и още много други страни, които разполагат с приличен финансов ресурс. И така, докато съществува капитализъм като този в САЩ, ще има войни.

А днешните войни няма да бъдат като онези преди 70 или преди 100 години. При сегашните войни вероятно ще се използва ядрено оръжие, химическо и биологично оръжие... Ще загиват цели държави, земята ще се превърне в пепелище, хората ще умират масово от мъчителна смърт.
Дано всичко това не стане, дано държавните ръководители се вразумят, спрат надпреварата във въоръжаването и започнат пълно разоръжаване, за да настане мир на земята.

Такова е моето мнение, на един обикновен редови запасен офицер на 84 години. Умолявам българските историци като проф. Андрей Пантев, акад. Марков и много други да кажат своето компетентно мнение по този въпрос или пък да се открие дискусия по него.

О.з. Симеон Балевски


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки