Как да се лекуваме с артишок


Как да се лекуваме с артишок
22 Август 2013, Четвъртък


Рецепта 1 (при атеросклероза, като диуретично и жлъчегонно средство): Взимат се 100-200 бр. кошнички от цветовете на растението и се смилат с месомелачка,


в блендер или се настъргват на ренде. Към тях се добавят 8 г кора от бяла ива, 15 г суха стрита мента, 5 г семена от резене, 5 г тинтява и 20 г фруктозна захар. Всичко се разбърква добре и се залива с бутилка спирт или водка (40 %). Престоява една седмица при температура 18 градуса. След това екстрактът се прецежда и се налива в тъмни бутилки. Пие се по 1 с. л. 3 пъти на ден 2 часа след приема на храна. При слаба стомашна секреция, слаба моторика на червата и лош апетит да се взема 1 час преди хранене. Курсът на лечението се прави два пъти по 2 седмици с прекъсване от 7 дни между тях.

Рецепта 2 (при заболявания на черния дроб и бъбреците и при повишено съдържание на холестерин в кръвта): Приготвя се отвара от 1 литър вода и 30-40 г сушени листа. Остава се да престои 10 минути и се пие по 3 чашки на ден 15-20 мин. преди ядене. В случая може да се използва и спиртен екстракт, получен като в 1 л спирт (или силна ракия/водка) се слагат 500 г сушени листа от артишок и се оставя да престои 15 дена. Приема се 1-2 с. л., разтворени в половин чаша вода, три пъти на ден.

Рецепта 3 (при заболявания на черния дроб и бъбреците): Настойката се приготвя като 2 ч. л. сухи листа от артишок се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 10 минути. Прецежда се и се пие по ½ чаша 3 пъти на ден 15-20 минути преди хранене.

Рецепта 4 (за подобряване работата на нервната система и изхвърляне на пикочната киселина): Сваряват се 10 г свежи или сухи листа от артишок в чаша вода. Прибавя се 1 с. л. мед и течността се изпива още топла.

Рецепта 5 (за активизиране на мозъчната дейност и нервната система): Листа от артишок се слагат в емайлиран съд и се заливат с толкова вода, колкото леко да ги покрие. Съдът се похлупва и се слага да ври на водна баня 2 часа. После течността се прецежда и от нея се взимат по 3-4 с. л. 3 пъти на ден.

Рецепта 6 (при запек): Пие се прясно изцеден сок от артишок, смесен с яйчен жълтък. Може да се използва и отвара, приготвена от 2 с. л. ситно нарязани неотворени още съцветия, които се заливат с 1 чаша вряла вода. Сместа се вари на водна баня в продължение на 30 минути. След като се охлади, се прецежда. Приема се по 2 с. л. 15 минути преди хранене 3 пъти на ден.

Рецепта 7 (при ревматизъм): Пие се по ¼ чаша сок от артишок с 1 с. л. мед по 3 пъти на ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки