„Горана джуниър“ пази родните традиции в Ню Йорк


„Горана джуниър“ пази родните традиции в Ню Йорк
19 Август 2013, Понеделник


На 3 август първият детски български танцов ансамбъл в Ню Йорк „Горана джуниър“ отбеляза своя рожден ден. Вече трета година в мегаполиса, чиято космополитна култура

Автор: Георги Ваташки

обединява хора от 180 държави, българчетата пазят традициите на предците си.
Началото е поставено през 2010 г., когато опитната учителка Елисавета Йорданова от българското училище „Христо Ботев“ създава програма за обучение по народни танци.
„В началото бе много трудно, започнахме с 10 деца, но обучението вървеше бавно, защото нямахме достатъчно преподаватели и зала за репетиции“, спомня си тя.

Нещата се променят, когато в края на първата година в занятията се включва хореографът Галина Сахарова, а консулството ни в Ню Йорк отпуска помещение за малките танцьори.
Съставът се разраства и вече в края на 2012 г. наброява 74 талантливи деца, разпределени в четири възрастови групи от 5 до 18 години. Освен танците, възпитаниците на „Горана джуниър“ се запознават с културата и обичаите на своята далечна родина. Всяка седмица се организират специални часове, в които те гледат автентични записи на празници и ритуали от  всички краища на България. От началото на тази година към ансамбъла са отворени и пет работни ателиета, в които българчетата се учат да изработват кукерски маски, сурвачки и мартеници.

Костюмите на състава, които са повече от 50 на брой, са от всички фолклорни области на България. Те са ушити по поръчка в Благоевград, като средствата за това са набрани от даренията на българската общност в Ню Йорк. Първите носии са сътворени лично от Ценка Ангелова – дългогодишна танцьорка в прочутия благоевградски ансамбъл „Пирин“.
Репертоарът на „Горана джуниър“ включва 25 оригинални фолклорни композиции, дело на Галина Сахарова, както и над 30 хора от всички краища на България. Най-новите танци, които българчетата представят на публиката, са „Добруджански ръченик”, „Еньова буля“ и „ Петрунино хоро“.

За изминалите три години българчетата имат над 180 изяви в Ню Йорк и щата Ню Джърси. Особено запомнящо бе участието им на Първия фолклорен фестивал в Голямата ябълка и ежегодния Танцов парад по прочутия булевард „Бродуей“. Фурорът, който предизвикват техните изпълнения, е толкова голям, че местният вестник „Дейли нюз“ пише: „Младите български танцьори смаяха публиката на Бродуейския парад с прекрасното си изпълнение, носещо толкова много колорит и красота“.

Децата пожънват много аплодисменти и когато се качват на сцената, издигната за коледните концерти мината зима пред катедралата „Сейнт Пол”. През септември 2012 г. пък „Горана джуниър” са сред специалните гости на концерта, посветен на годишнината от спасяването на 50 000 български евреи, състоял се в храма Shaare Temple. Проявата е част от проекта, наречен „ Корени и наследство“ на Манхатънския съвет по култура на етносите.

Въпреки множеството си успехи, българчетата и техните ръководители се гордеят най-вече със своята импровизация на „Ръченица“от сюитата „Тракийски танци“ на знаменития български композитор Петко Стайнов. Уникалния танц те изпълниха тази година в българското консулство в Ню Йорк по случай националния празник на България – 3 март.
След като отбелязаха своя тригодишен юбилей, българчетата заминаха за Лас Вегас, за да зарадват със своя талант и сънародниците ни, живеещи в световната столица на хазарта.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки