Столични кардиолози лекуват хасковлии


17 Август 2013, Събота


Едва 2-3 трансплантации на сърце се правят на година в България. Причината не е липсата на пари, а на донори.

Автор: Христо Христов

80  % от роднините на хората в мозъчна смърт отказват дарителство.
Това каза в Хасково изпълнителният директор на Университетската специализирана болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания "Св. Екатерина" ЕАД - гр. София, проф.д-р Генчо Начев, който подписа договор за сътрудничество с болницата в областния град. Здравното заведение, което той управлява, е единственото в страната, където се правят трансплантации. Медикът настоя Българската православна църква и БЧК да участват в обяснителна кампания за ползата от дарителството на органи.

По силата на сключения договор, пациенти от Хасково и региона, които имат нужда от кардиохирургична намеса, ще бъдат приемани без да чакат и без да плащат в Университетската болница. За най-тежките случаи от София ще бъде изпращан реанимобил.

Столичните светила ще съветват и ще консултират колегите от хасковската инвазивна кардиология при посещенията си на място или с телевръзка.
Като проблем на българската кардиохирургия професорът посочи именно липсата на екипност при лечение на тежките случаи, за които по правило се изисква консилиум между кардиолози, специалисти по инвазивна кардиология и кардиохирурзи.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки