Новини от света


Новини от света
Конрад Адам
16 Август 2013, Петък


Нова германска партия е против еврото


Нова партия в Германия, която иска страната да се откаже от еврото, заяви тези дни, че нейни привърженици са били атакувани от крайнолеви радикали и че предизборните й плакати са системно унищожавани. Парламентарните избори в Германия са насрочени за 22 септември. "Алтернатива за Германия" беше създадена през март т.г. от Конрад Адам, бивш коментатор на консервативните вестници "Франфуртер Алгемайне" и "Велт". Сред основателите в Оберурзел - шикозно предградие на Франкфурт, бяха мнозина професори икономисти.

В политическата си програма партията се обявява за гарант за стопанската и социалната стабилност на Германия.Нападенията срещу партията "Алтернатива за Германия“ подчертават мащабите на опозицията срещу нея. През април от тази политическа формация се очакваше да внесе смут на изборите, но сега вече изглежда малко вероятно тя да събере необходимите за влизане в парламента гласове, отбелязва „Ройтерс”.

Атаки срещу партията е имало в различни градове на Германия, но най-сериозната от тях е била в Гьотинген в събота. Тогава около 60 полицаи са били изпратени да защитават активисти на "Алтернатива за Германия", атакувани от неизвестни лица, за които партията твърди, че са крайнолеви симпатизанти.
По случайност не се е стигнало до опожаряване на гараж, в който са били складирани предизборни материали.

"Алтернатива за Германия" обвини движението "Зелена младеж", че стои зад атаката. То има връзки с опозиционната партия "Зелените", но е по-радикално. Самоопределя се като екологично, антифашистко и антикапиталистическо движение.
Според последните допитвания до общественото мнение "Алтернатива за Германия" ще получи на изборите едва 2-3 процента, което е далеч от необходимите 5% за влизане в парламента.


Фидел Кастро празнува рождения си ден

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро отбеляза своя 87-и рожден ден в пълна дискретност и уединение в къщата си в Хавана.
Само един концерт в градски парк в столицата и представянето на две посветени на него книги отбелязаха официално рождения ден на човека, който продължава да бъде наричан в Куба "команданте", въпреки оттеглянето си от властта преди седем години.

"Живях, за да се боря", написа Кастро в дълго писмо, адресирано до осем държавни глави и правителствени ръководители, дошли в Куба, за да участват на 26 юли в празненствата по случай 60-ата годишнина от въоръженото нападение срещу казармата "Монкада" в Сантяго де Куба, извършено от група революционери под ръководството на Фидел Кастро.
Въпреки неуспеха си, това събитие отбелязва началото на процеса, който прераства в кубинска революция и отваря пътя на нейния лидер към завземането на властта на 1 януари 1959 г. Кастро не присъства на церемониите.

Здравословното му състояние остава държавна тайна след претърпяната операция, която го принуди да предаде властта на брат си Раул на 31 юли 2006 г.
При една от последните си публични появи, когато отиде да гласува на 3 февруари в училище в столичния квартал "Ведадо", той беше побелял и прегърбен от тежестта на годините, и ходеше внимателно с помощта на бастунче.


Лидерът на "Сивите вълци" бил в бургаския затвор

Левент Темиз, един от осъдените по мегаделото "Ергенекон" в Турция, е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която е приведена в действие в затвора на град Бургас.
Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Темиз е бил задържан в землището на Малко Търново. За ареста вече съобщиха турските медии. Според публикациите той се е опитал да влезе в България с фалшиви документи и е поискал политическо убежище у нас, но му е било отказано. При обиск у Темиз е бил намерен фалшив документ за самоличност на името на Айхан Джошкун с регистрация в Коджаели.
На 5 август Темиз получи 10-годишна присъда лишаване от свобода по мегаделото "Ергенекон".

Той е председател на националистическа организация на Партията на националистическото движение (ПНД), известна като "Сивите вълци".
Лазаров посочи, че не може да потвърди принадлежността на задържания към организацията, но самоличността му е потвърдена от турска страна и това е Левент Темиз, роден през 1975 г.

Образувано е досъдебно производство.
Лазаров не поиска да даде повече информация и каза само: "Не очаквайте от мен да обвинявам, да осъждам хора – не ми е това функцията, има други органи".
"Тюркийе" пише, че турски отговорни представители са в контакт с българските власти по случая.

Вестникът припомня, че на четвъртия редовен конгрес на Партията на националистическото действие през ноември 2012 г. в Анкара Темиз бе кандидат за председателския пост.
Общо 275 души, сред които журналисти, политици и генерали от резерва, бяха подсъдими по процеса "Ергенекон" за предполагаем заговор за преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието.

На 5 август съд в истанбулското предградие "Силиври" призна за виновни над 250 души, а 19 обвиняеми, сред които бившият началник на генералния щаб на армията ген. Илкер Башбуг и редица генерали от резерва, бяха осъдени на доживотен затвор.
Кошчетата за боклук в Лондон вече няма да следят минувачите
Компания, използваща високотехнологични кошчета за отпадъци, за да проследява тайно смартфоните на минувачите в лондонското Сити, беше принудена да спре да събира данните, след като в британската столица се разрази истински скандал около дейността й, пише "Файненшъл таймс“.

Кошчетата на маркетинговата компания "Риню“ улавяли уникалния идентификационен код на близките телефони, като за седмица са регистрирали над 4 млн. устройства.
Докато нищо неподозиращите минувачи минавали покрай кофите, те регистрирали MAC (Media Access Control) адреса на всеки смартфон с включен безжичен интернет.
Властите на Ситито са наредили на компанията веднага да спре събирането на данни и са сезирали и британските служби за защита на личните данни.
От "Риню" обявиха в отворено писмо, че са прекратили тази своя дейност, след като тя е предизвикала такива притеснения в обществото. Досега събраните данни пък вече били анонимни.

Компанията разполага с мрежа от 200 кошчета, които имат екрани и излъчват извънредни новини, реклами и пр. Според "Риню" събираната информация би била много полезна за корпоративни клиенти и търговци на дребно и може да се използва дори за да се отгатнат лични навици на клиентите и предпочитани места за хранене. Теоретично тези данни биха могли да се използват и за показването на персонализирани реклами, които да се променят според всеки минувач.


Индия спусна на вода първия си самолетоносач

Първият индийски самолетоносач, построен изцяло в страната, беше спуснат на вода в корабостроителницата на град Кочи, в южния щат Керала.
"Индия трябва да развива и занапред собствени мощности, за да гарантира защитата на интересите си по море", заяви министърът на отбраната Аракпарамбил Куриан Антъни.

Ходовите изпитания на самолетоносача, наречен "Викрант", са планирани за 2016 г., а през 2018 г. се очаква той да бъде приет на въоръжение от индийските военноморски сили.
С това Индия ще се нареди сред държавите, способни да строят подобни кораби с водоизместване над 40 хил. тона - Русия, САЩ, Великобритания и Франция.
Водоизместването на "Викрант" е 37,5 хил. тона, дължината му е 256 метра, широчината - 56 метра, а газенето - 12 метра.

Корабът ще има максимална скорост 28 възела и далечина на плаване 7,5 хил. мили разстояние при скорост 18 възела. Екипажът му ще включва 1400 войници и 160 офицери без личния състав на авиационното крило. На самолетоносача ще може да се базират над 30 изтребителя и хеликоптера.
Корабът е построен в рамките на програма за модернизиране на въоръженията, с които разполага индийската армия - главно съветски. Проектът е на стойност 5 млрд. долара.

"Викрант" се очаква да смени по-стар самолетоносач, приет на въоръжение през 1959 г.
Северна Корея произвежда мобилни телефони
От няколко дни Северна Корея произвежда мобилни телефони.
Те са с търговска марка "Ариран", наречени в чест на народна песен.
Лидерът на страната Ким Чен-ун вече се е запознал с процеса на производството, като за целта е инспектирал завода.

Ким е посетил цеха за сглобяване, където е дал "висока оценка на патриотичната дейност на администрацията и работниците, налагащи производството на мобилни телефони на основата на разработените в страната технологии".
Лидерът на КНДР е подчертал, че в страната е създадена солидна база за масово производство на телефони за мобилна връзка.

Севернокорейците живеят в една от най-изолираните страни в света. Мобилните телефони бяха въведени в КНДР през 2008 г. Близо 1 млн. жители на страната имат такива телефони, но не могат да звънят в чужбина.
Едва в началото на годината властите в КНДР започнаха да разрешават на чужденците да внасят своите мобилни телефони, като ги ползват със СИМ-карти на държавната телекомуникационна компания "Кориолинк".

Преди това те трябваше да предават телефоните си на границата, а при напускане на страната властите им ги връщаха.
От 1 март на чужденците бе позволено да ползват и мобилен интернет.
Преди време снимка на севернокорейския лидер, показваща го със смартфон до себе си, предизвика оживени дискусии в Азия, най-вече в Южна Корея, където компанията "Самсунг" побърза да обяви, че не става дума за някой от нейните телефони.


Фидел Кастро Левент Темиз Самолетоносачът

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки