Иракският клон на


Иракският клон на
16 Август 2013, Петък


Преименувана версия на иракския клон на "Ал Кайда" набира сила на фронтовите линии на войната в съседна Сирия, настанява се на превзети от други бунтовнически групи


 територии и си изгражда същия тип убежища, срещу които американските войски се бориха повече от десетилетие в Ирак и Афганистан, пише на първа страница в. "Вашингтон пост".
В четирите месеца, след като групировката смени името си, за да отрази нарасналите си амбиции, тя силово наложи присъствието си в някои от превзетите от бунтовниците градове и села. В редиците й се вливат и хиляди чуждестранни терористи от региона и от други страни.

Групировката, чието ново име е "Ислямска държава в Ирак и Леванта", в никакъв случай не е най-голямата сред бунтовническите организации, събрани в нестабилен съюз за сваляне на сирийския президент Башар Асад и е съсредоточена главно в северните и източните провинции на страната. Но с радикалната си идеология и тактики като отвличания и обезглавявания тя налага идентичността си върху общностите, сред които се е установила, включително в районите около главните пропускателни пунктове на границата с Турция, отбелязва вестникът.

През последните месеци граждански активисти, съперничещи бунтовнически командири и западняци, включително над 10 журналисти и хуманитарни работници, са били отвлечени или убити в районите, където "Ислямска държава в Ирак и Леванта" има присъствие.
За повечето случаи няма информация, за да не бъдат застрашени усилията за освобождаване на жертвите, но увеличаващият се брой на отвличания превръща и без това опасните територии на бунтовниците в райони, избягвани от сирийци и чужденци. Така се възпрепятстват усилията за предоставяне на помощ и медийно отразяване на ситуацията.

"Джабхат ан Нусра", оригиналният сирийски клон на "Ал Кайда", който устоя на усилията на "Ислямската държава" да го погълне, запазва силно присъствие в много части от страната. Престъпни банди също се възползват от властовия вакуум, за да извършват отвличания за откуп, главно на сирийци.

Но в момент, когато "Ислямската държава" е във възход в Ирак, където последните месеци са най-кървавите от 2008 г. насам, а миналия месец със зрелищна операция освободи от затвора стотици екстремисти, растящото й присъствие в Сирия означава, че тази групировка се превръща в регионална организация. Американската армия, която нарича групировката "Ал Кайда в Ирак", твърдеше, че я е озаптила, когато войските на САЩ се изтеглиха от Ирак през 2011 г.

Това очевидно не е така, казва за "Вашингтон пост" Брус Хофман, преподавател по въпроси на сигурността в Джорджтаунския университет. Според него Сирия е дори по-важна в стратегическо отношение за групировката от Ирак. Местоположението на Сирия, която има граници с Турция, Израел, Ирак, Йордания и Ливан, дава на "Ал Кайда" база за операции в Близкия изток, посочва Хофман.
Според него има много причини за опасения, че Сирия ще се превърне в по-опасен вариант на Афганистан от преди 30 години.

Междувременно стана ясно, че САЩ са превели 15 млн. долара на международен фонд в помощ на сирийската опозиция, учреден заедно с няколко страни, сред които са Германия и ОАЕ. Правителството на Барак Обама е информирало Конгреса, че средствата ще бъдат за оказване на съдействие на опозицията при управлението на завзетите територии, възстановяването на разрушени инфраструктурни обекти, доставка на вода, хранителни продукти и предмети от първа необходимост, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се общият размер на фонда за подпомагане на сирийската опозиция да превиши 130 млн. долара. Тези пари ще бъдат харчени само за граждански проекти и хуманитарни цели. Международният фонд за подпомагане на населението на Сирия действа от края на миналата година под егидата на ООН.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки