ЕК ще финансира реклама на овче месо


ЕК ще финансира реклама на овче месо
13 Август 2013, Вторник


Пилешкото отпада от списъка на дотациите


Европейската комисия ще финансира рекламата на овче месо на пазара в ЕС и в страни извън общността. Това стана ясно в сряда, след като евродепутатите гласуваха новия регламент за насърчаване на търговията със селскостопански продукти.
Включването на овче месо в списъка на дотираните реклами е сред основните промени.
Евроекспертите са преценили, че в този отрасъл на земеделието има сериозни проблеми, които основно се свеждали до неинформираност от страна на населението за вкусовите качества на месото от овце.

Затова са предвидили широка рекламна кампания, която да провокира по-високото му потребление. ЕС ще финансира различни информационни проекти за популяризиране на овчето, като най-важното условие е то да бъде произведено в рамките на съюза.
Друга промяна е, че птичето месо пък се заличава от списъка на продуктите, отговарящи на условията за промоция. То бе включено в програмата след кризата с птичия грип, но се смята, че доверието на потребителите е възстановено и няма нужда от реклама на тази храна.

Европейският съюз финансира мерки за промоция и реклама на селскостопански продукти и храни на единния пазар на ЕС и в трети страни (каквато до скоро бе Хърватия например) от 2000 г. Общият размер на годишния бюджет за тези програми е около € 55 милиона.
Финансират се мерки по връзки с обществеността, рекламни или информационни кампании, които изтъкват предимствата на продуктите на ЕС, особено по отношение на качеството. Набляга се още и на безопасността на храните, хигиената, етикетирането, хуманното отношение към животните или екологичните производствени методи.

Финансират се и участия в събития, панаири, информационни кампании за системата на ЕС на защитените наименования за произход, защитено географско обозначение, информация за системите за етикетиране и биологично земеделие, информационни кампании на качествени вина, произведени в определен район.
ЕС финансира до 50% от разходите за тези мерки и до 60% в програми за насърчаване на консумацията на плодове и зеленчуци от деца или за информация за отговорно пиене и опасността от прекомерна консумация на алкохол.

За насърчаване на единния пазар и в трети страни заинтересованите професионални организации могат да представят своите предложения за държавите членки по два пъти годишно. Впоследствие Еврокомисията оценява програмите и решава дали те са допустими.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки