Автентичен фолклор огласи селото на динозаврите


Автентичен фолклор огласи селото на динозаврите
Жизнерадостни песни и танци изпълниха в началото на август с музика и настроение центъра на Дорково
13 Август 2013, Вторник


Българското народно творчество е един непресъхващ извор с жива вода, който не спира да утолява жаждата за истинска и непреходна красота

Автор: Мирослав Водев

на всеки любител на родния фолклор. От 2 до 4 август възможност да се насладят на неговото незаменимо богатство имаха зрителите на ХV-я Международен фестивал за автентичен фолклор, който се проведе в село Дорково.
Населеното място, заобиколено от пищните горски масиви на Родопите, е по-известно с палеонтологичното си находище, в което бяха открити вкаменелости на динозаври, но 15-годишният вече форум е напът да засенчи славата му като българския аналог на Джурасик парк. Не случайно все по-често вече наричат това родопско село „Малката Копривщица”.

Началото на фолклорния фест е поставено през 1998 г. от тогавашния председател на местното читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1919 г.“ Ангел Попов. Година по-късно с подкрепата и съдействието на фондация „Пътеки“, която е официален представител на България в Международния съвет на организациите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ), форумът прераства в международен. С всяко следващо издание интересът към него се увеличава и все повече изпълнители изявяват желание да се качат на сцената му.

За тазгодишния негов юбилей в Дорково пристигнаха над 90 състава от България и пет групи от Русия, Испания, Украйна и Румъния. При откриването му всички участници дефилираха в центъра на селото, като подгряха любопитството на зрителите с по-атрактивните елементи от своите танци, загатвайки на публиката, че й предстои да види нещо наистина зрелищно. В тържествената програма се включи и гордостта на домакините – танцовият ансамбъл „Овчарска песен“, който успя със своите песни да предизвика всички жители и гости на селото да се хванат на голямо българско хоро. Вечерта продължи с изпълненията на обичаната народна певица Росица Пейчева, а в края на откриването небето над Дорково се озари от ефектната илюминация на празничната заря.

Следващите два фестивални дни се „пренесоха“ на откритата сцена пред Народното читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1919 г.“, където самодейните състави от близо и далеч показаха своето майсторство и разкриха красотата на народното творчество от регионите, които представляват. 

Въпреки че форумът няма конкурсен характер, все пак тричленно жури с председател акад. Иван Тодоров раздаде няколко специални отличия. За най-добра певческа група бе обявен Съставът за автентичен фолклор при НЧ „Асен Златаров – 1940 г.“ от добричко село Стефан Караджа, а като най-добри танцьори бяха отличени дамите от Женската фолклорна група „Фиданките“ от Видин. Сред ансамблите призът бе грабнат от Фолклорен състав „Драгиново“ от НЧ „Методий Драгинов“ в едноименното велинградско селце.

Наградата за най-добър обичай пък отиде при Ансамбъла за изворен фолклор „Капанци“ при НЧ „Искра – 1893 г.“ от поповското село Паламарца, който показа на дорковска сцена как ерген краде мома от хорото и как на гости не се ходи без дарове, та затова танцьорите се появиха пред публиката с кошница с плодове и зеленчуци – собствено производство, и хляб, занесен от сръчните ръце на капанките.

Иначе всички участници във феста получиха диплом и красиви плакети, изработени от дърво от дорковеца Румен Хаджиев. А за многобройните зрители, които посрещаха и изпращаха изпълненията им с бурни аплодисменти, остана споменът за едно незабравимо и вълнуващо преживяване, наситено с много автентични фолклорни ритми и звучене.


Плакетът, изработен от дорковеца Румен Хаджиев

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки