Награди за победителите в детски конкурси


Награди за победителите в детски конкурси
12 Август 2013, Понеделник


Млади български художници, литературни таланти и надарени певци от българските общности в цял свят се събраха на 25 юли в столичния Национален дворец на децата.

Автор: Георги Ваташки

Поводът за това бе традиционната церемония по награждаването в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина. Тази година в надпреварите участваха над 1300 българчета от всички кътчета на планетата.

„Успехите на децата и най-вече за съхраняването на българското самосъзнание у поколения наши сънародници, които живеят извън пределите на Родината, са изцяло заслуга на учителите зад граница“, подчерта в своето приветствено слово заместник-председателят на ДАБЧ Таня Досева. Като потвърждение на нейните думи за първи път в церемонията се включиха и директорите на две от най-големите български училища в чужбина, чиито възпитаници са традиционни участници в конкурсите: Снежина Мечева, ръководител на българското школо към посолството ни в Лондон, и Ирина Владикова от българо-австрийското училище във Виена.

Преди началото на тържественото събитие бе открита изложба, на която бяха представени творбите на победителите в тринайстото издание на конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти“. Той е учреден от ДАБЧ през 2001 г.. с цел да приобщава най-младото поколение българи към родните традиции, да съхранява националната историческа памет и културни постижения.

Броят на участниците тази година бе рекорден – 551 деца от близо 20 държави като най-много бяха тези от Австралия, Великобритания, Австрия, Молдова, Румъния, САЩ, Канада, Словакия, Украйна, Холандия и Чехия. Голямата награда напълно заслужено журито присъди на седемгодишния Емил Любенов от Българското неделно училище в испанския град Хатива.

Последва награждаването на призьорите в Международния детско-юношески литературен конкурс „Стефан Гечев”. Той води началото си от 1995 г., като съвместна инициатива на ДАБЧ със списание „Родна реч”. През годините той се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света. Победител в него сега стана десетгодишната Диана Панова от училище „Азбука” в ирландската столица Дъблин. Тя развълнува публиката със своето есе „Да се завърнеш в бащината къща...“.

Най-трудна бе задачата на журито на музикалния конкурс „Прехвръкна птичка”, защото в тазгодишното издание взеха участие над 300 талантливи българчета от 25 държави. За публиката най-незабравимо остана изпълнението на седемгодишния Джонатан Костов от Палма де Майорка, който изпя „Имала майка едно ми чедо Никола”. Сред наградените бяха Марина Михайлова от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди” в украинския град Болград, Ана Моника Георгиева от далечна Канада и 12-годишната Моника Азманска от екзотичен Дубай. Голямата награда грабна солистката на  Народен вокален ансамбъл „Славей” от с. Городне, Украйна, Мария Гайдаржи за емоционалното си изпълнение на „Кой уши байряка“.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Dayane
16.06.2014 18:27:25
0
0
That's really thiinkng out of the box. Thanks!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки