Курортно Кранево обрасна с бурени


Курортно Кранево обрасна с бурени
Коритото на река Краневска
12 Август 2013, Понеделник


По пътя към плажа се вдига прахоляк, а почиващите прескачат змии и гущери, докато стигнат до морето

Автор: Пламен Николов

И тази година най-посещаваното село по Северното ни Черноморие – Кранево, не може да се похвали с условията, които предлага на туристите. В хотелите що-годе всичко е наред – поне дотолкова, доколкото си струва за парите, които гостите плащат за нощувка.
А те са съвсем приемливи – значително по-ниски, отколкото в намиращия се само на 3 км оттук лъскав и класен курорт Албена. Затова и населеното място е предпочитано от чужденци с по-ниски доходи – основно румънци и по-бедни руснаци, както и за почивка на детски групи и немалко българи.

Щом излязат от хотелите обаче, туристите се озовават в обстановка, която би потресла дори любителите на къмпингуването. Много от улиците в курортното селище, особено тези край дерето, наричано неизвестно защо „река Краневска”, са обрасли щедро с бурени и храсти, избуяли на повече от човешки ръст височина.
Те са мечтано местообитание на змии и гущери, които са се развъдили в огромна популация и често пролазват свойски в краката на летовниците. А вечер почиващите биват упорито тормозени от цели ята комари с големината на врабчета, въдещи се на воля в задръстеното от нечистотии  дере.

Така наречената река не е чистена от години и  покрай нея се е създала една нова екосистема, която обаче не е приятна гледка дори и за най-запалените природолюбители. В същото време хотелиери от Кранево твърдят, че редовно се отпускат средства за почистване на лонгозите насред бетонирания канал, но се чудят как точно се усвояват те, след като обраслото с пищна растителност корито на реката вече е напът съвсем скоро да се превърне в малка горичка.

Не се усеща и осезаем ефект от пръскането срещу комари, което и кметът на Кранево Румен Николов потвърждава, че е извършено. Остава единствено да се приеме възможността, че следствие на използваните препарати кръвосмучещите насекоми са мутирали без да погинат и така продължават да си хвъркат на воля, достигнали междувременно  необичайно големи размери.

За поредна година туристите стигат до морето, газейки прахоляка, вдигащ се от натрошения чакъл по улица „Бяло море”, която се явява основен и най-пряк подход  към Централния плаж (странна е приумицата по Бяло море да се стига до Черно море, но нейсе, б. р.). Опитите за асфалтиране на този път датират отпреди около 5 години.

Първоначално общинарите от Балчик решили да поискат по 10 000 лв. от собствениците на хотели за полагане на асфалт на принципа на публично-частното партньорство. И те развързали кесиите си и дарили нужните пари. „Но Община Балчик не свърши своята част от уговорката“ – пояснява хотелиерът Владимир Караянев. Засега е положен асфалт само върху една част от пътя за плажа. Парите, заделяни в бюджета за това мероприятие, редовно биват пренасочвани своеволно и в нарушение на всички закони  от кмета на Кранево за други дейности.

Не по-весела е гледката и по почти изцяло покритата с бурени ул. „Искър”. Тук се издигат няколко малки хотела и много къщи и вили, в които се отдават стаи под наем. Заради безхаберието на местните власти един от хотелиерите – по народност англичанин, вече се е отказал да развива туризъм в България и продава бизнеса си.
И за да е пълна гадорията, преди десетина дни в самия център на курортното селище избиха от канализацията... натурални фекални води!

Отговорност за абсурдната ситуация в разгара на туристическия сезон носи кметът на Кранево Румен Николов, категорични са собственици на хотели в селището. Те се възмущават, защото като съвестни данъкоплатци и инвеститори имат право да изискват гостите им да почиват в комфортна околна среда. Затова и са сезирали различни институции – засега обаче без особен ефект.
Оправданието на Николов за настоящата ситуация е, че в момента тече съдебна процедура за почистване на Кранево и още три села. Докато делото не приключи, няма кой да чисти, пояснява той.

Само че от Община Балчик са се разпоредили до приключване на спора почистването да се извършва от общинската фирма БКС. „Лично съм ходил там да настоявам да се окосят бурените по ул. „Искър”. Отговориха ми, че кметът на Кранево посочва къде да се чисти“ – контрира доскорошният депутат и собственик на комплекс с 6 апартамента с адрес на тревясалата улица Валентин Николов.

Той подозира, че краневският управник съзнателно се грижи за чистотата само по улиците, на които живеят постоянните жители на населеното място, тъй като именно те са гласоподавателите и преди 2 години му осигуриха втория мандат. Затова и не се интересува и неглижира районите, които не се обитават от краневци.

„Няма кмет, който да не иска селото му да е чисто и подредено. Но това без пари не става. Бюджетът ни е толкова ограничен, че нямаме средства дори за поливане на цветните лехи и зелените площи“, оплаква се в същото време Румен Николов. И заявява, че атаките срещу него са инициирани от недобросъвестни хотелиери, като в същото време се кани
да започне хайки срещу тях.

„Идват през май, през септември си отиват и въобще не се интересуват какво става със селото и с хората в него през останалите месеци. А когато ремонтират хотелите си, изхвърлят мебели и строителни отпадъци направо на улицата“ – коментира по адрес на инвеститорите краневският кмет. И с чувство за хумор пояснява по въпроса за комарите, че не били колкото врабчета, а „по-скоро са големи като депутатски кюфтета”!

Що се отнася до почистването на бетонираното корито на Краневска река, то според него ангажиментът бил на Басейнова дирекция. И уточнява, че ако това трябва да се извърши с общински средства, ще са нужни към 70-80 000 лв., а той не разполагал с толкова пари.
Това обаче едва ли интересува десетките хиляди туристи, избрали да прекарат почивката си тук. За съжаление, те ще отнесат, завръщайки се от морето, не само хубав тен, но и много неприятни спомени от мизерията в това иначе китно курортно селище.


Потъналата в бурени улица „Искър“

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки