Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
Башар Асад
09 Август 2013, Петък


Асад: Това не е опозиция, това са терористи


Опозиционната Сирийска национална коалиция се е провалила и не може да играе никаква роля за уреждане на конфликта, заяви сирийският президент Башар Асад в реч по телевизията.

"Никой човек със здрав разум не може да допусне, че тероризмът може да бъде преборен с политика. Тази опозиция не е надеждна, тя е провал и по отношение на народа, и по отношение на морала и не може да играе никаква роля за уреждане на кризата", заяви Асад.
Кризата в Сирия може да се уреди единствено ако бъде смазан тероризмът,
продължи президентът, имайки предвид бунтовниците.

"Не може да се намери друго решение освен смазване на тероризма с желязна ръка. Кризата може да бъде уредена само на бойното поле", повтори Асад в речта, предавана по сирийската телевизия.
Той подчерта, че конфликтът не може да бъде решен с политически средства, докато бунтовниците продължават да воюват срещу силите на правителството му.

През март 2011 г. в Сирия избухна въоръжена съпротива срещу режима, който предприе брутални репресии и отказва да признае народния бунт, напомня АФП.
В конфликта загинаха над 100 хил. души, сочат данни на ООН.
Докато гражданската война принуди милиони хора да напуснат домовете си, страната изпадна в безпрецедентна икономическа криза.

В сирийската икономика се разрасна доларизацията, която се дължи на срива на националната валута - сирийската лира. Лирата загуби от началото на конфликта 3/4 от стойността си спрямо долара.
Това накара президента Асад да издаде забрана за всички търговски сделки в чуждестранна валута. Сирийски търговци, които определятцените на стоките си в чужда валута, са заплашени с до 10 години затвор.

Търговци, които нарушат закона, са заплашени с до три години затвор и парична глоба в двойния размер на равностойността на плащането.
Ако сумата е над 5000 долара, наказанието може да се увеличи до 10 години с тежък физически труд, се казва в декрета, публикуван от държавни медии.
Сирийски банкер каза за “Ройтерс”, че с този ход се затягат вече съществуващи забрани за определяне на цени в долари - закон, който все по-малко се спазва след острия спад и колебанията в курса на сирийската лира.

По думите му сега просто се увеличават наказанията, а със самия ход се цели по-скоро психологически ефект на фона на сриващата се местна валута.
Сякаш за потвърждение на думите на Асад
Бяха убити десетки и над 100 ранени при атентат в Дамаск. Взривът е станал в предградието Джермана, населено с християни и друзи. Жертвите са 27 цивилни.
Тв каналът "Ал Ихбария" съобщи, че е взривен натъпкан с експлозиви автомобил на оживения площад “Суйюф” точно преди ифтар - вечерното приемане на храна по време на свещения пост Рамазан.

По това време улиците са изпълнени с хора. Сред пострадалите има деца.
Християнско-друзкият квартал често е жертва на акции от бунтовници, тъй като жителите му в мнозинството си подкрепят режима на президента Башар Асад.
На 25 юли на същото място имаше атентат, при който загинаха 7 цивилни и повече от 60 бяха ранени.


КНДР пропищя от... китайски туристи

Северна Корея е една от страните, страдащи от китайските туристи.
Саймън Кокерел, който управлява туристическа фирма, специализирана в екскурзии в социалистическата страна, разказва за в. "Саут Чайна морнинг пост", че севернокорейците може и да се радват на доходите от туристите, но често се ядосват и обиждат от грубото им поведение.

Повечето западни туристи поне са наясно с чувствителната ситуация тук. Докато поведението на китайците често е определяно като крайно неприятно и непристойно, казва Кокерел.
Като пример той разказва, че в последно време китайските туристи хвърлят на севернокорейските деца бонбони, "все едно хранят патиците".

В КНДР - страна, която страда от остър недостиг на прехрана, децата получават сладки и бонбони само на рождените дни на държавните лидери от династията Ким.
Ако китайски туристи отидат на училищно представление, без никакви скрупули се втурват на сцената и си избират дете за снимка, разказва още Кокерел.

По-голям проблем обаче са туристите, които се отделят от групата и се пръсват из Пхенян или раздават религиозна литература на местните, което има сериозни неблагоприятни последици както върху самите туристи, така и за гидовете и туристическите агенции.


В Русия събират дарения за Сноудън

Руски сенатори намериха работа на Едуард Сноудън, обаче нямат намерение да му плащат, пише в. "Комсомолская правда".
Миналата седмица Сноудън, прекарал над месец в транзитната зона на московското летище Шереметиево, получи едногодишно убежище в Русия. Решението на Москва обтегна отношенията й с Вашингтон.

Запитан  как се издържа беглецът, руският му адвокат Анатолий Кучерена каза: "Засега той разполага с остатък от някакви средства. Какво ще стане по-нататък, къде ще работи той, все още не знам", напомня вестникът.
Сенаторът Руслан Гатаров, оглавяващ работна група за проверки дали при обработката на лични данни се спазва неприкосновеността на частния живот на гражданите, предложи на Сноудън помощ в откриването на банкова сметка, за да му се изпращат парични дарения, пише "Известия".

Гатаров получавал запитвания от "мнозина" в Русия, по-специално блогъри, "къде и как може да се превеждат пари за Сноудън, за да може да се издържа, да си наеме жилище, да си купи най-сетне дрехи".

Според сенатора в момента се търси човек с безупречна репутация, представител на гражданското общество, който да контролира финансите.
Вече се прави сайт в подкрепа на Сноудън, който ще информира желаещите да подпомогнат бившия сътрудник на ЦРУ.
Едуард не е богат човек и с благодарност ще приеме помощ от жители на Русия и на други страни, уверява адвокатът Кучерена, цитиран в "Известия". Сенатор Гатаров предложи още Сноудън да бъде поканен за експерт в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент.

След като Сноудън огласи данни, че тайните служби в САЩ подслушват тотално телефонните разговори, Съветът на федерацията се замисли дали в този аспект се спазват добре правата на руските граждани, коментира "Комсомолская правда".
Групата, оглавявана от Гатаров, включва също представители на външното министерство, генералната прокуратура и федералната служба за надзор над комуникациите, посочва изданието.

Сенаторът обаче заявява, че работната му група "не плаща пари никому".
Според него "парите са последното, за което мисли Сноудън. Ако мислеше за пари, би продал тихомълком някому тази информация и би заминал за друга държава, като си направи пластична операция и друг паспорт".
"Смятаме, че  Сноудън може да ни сътрудничи,  защото с това не би нанесъл никаква вреда на САЩ. Искаме да разберем къде има пропуски в законодателството на Русия, къде има технически проблеми, и да разработим препоръки", казва Гатаров.

По думите му групата ще бди за всякакви нарушения на правата на руски граждани в информационната сфера - не само от чуждестранни структури, но и от руски тайни служби.
Ще има проверки, свързани с дейността на "Фейсбук", "Гугъл", "Туитър", различни "руски, европейски и азиатски интернет ресурси", използвани от граждани на федерацията.
Първите резултати ще бъдат представени през септември "и в тази връзка много разчитаме на помощта на Едуард Сноудън", добавя сенаторът.


Стрелецът от "Форд Худ": Аз съм муджахидин

Майор Нидал Хасан, бившият военен психиатър от американската армия, обвинен в убийството на 13 души през ноември 2009 г. в тексаската военна база "Форт Худ", заяви в началото на процеса срещу него, че той е стрелецът и се представи като "муджахидин", преминал на противниковата страна.
"На 5 ноември 2009 г. 13 американски войници бяха убити и много други бяха ранени. Доказателствата ясно ще покажат, че аз съм стрелецът", заяви пред военния съд Нидал, който пожела да се защитава в процеса сам.
Нидал Малик Хасан, наричан "вълкът единак от "Ал Кайда",  е 42-годишен, роден е в щата Вирджиния в семейство на палестинци.

След престрелката в базата той остана парализиран от кръста надолу. Ако бъде признат за виновен, Хасан може да получи смъртна присъда.
Той каза, че възнамерява да призове само двама свидетели в съда. Срещу него обаче ще свидетелстват над 250 души.
Нидал Хасан посочи, че бил "на погрешната страна" в това,  което нарече войната на САЩ срещу исляма и решил да мине в другия лагер.

"Ние, муджахидините, сме мюсюлмани, които не сме идеални, и се опитваме да установим идеална религия на Божията земя. Извинявам се за грешките, които може би съм сторил, правейки това", каза Нидал Хасан в краткото си изявление пред съда.
Стрелбата във "Форт Худ" през ноември 2009 г. е най-кървавият инцидент в американска военна база в историята на страната.

Висшето командване на армията беше подложено на ожесточени критики, че е пренебрегнало тревожните признаци в поведението на Хасан, който според ФБР е общувал чрез електронна поща с радикалния имам Ануар ал Аулаки, убит при нападение с безпилотен самолет в Йемен през септември 2011 г.

Военният съдия Тара Осборн каза, че  делото може да продължи от един до четири месеца. Съдебните заседатели ще разгледат първо въпроса дали Хасан е виновен в предумишлено убийство, а после ще се реши какво да е наказанието му. Решението си те трябва да вземат единодушно.
За последен път смъртно наказание на действащ американски военнослужещ е изпълнено през 1961 г.

До момента Хасан не е разжалван и продължава да получава заплата. По-рано обвиняемият заяви, че иска да се признае за виновен, в замяна на което прокурорите да оттеглят искането за смъртна присъда.
Съдия Осборн обаче не прие, тъй като съгласно американското военно законодателство обвиняемият няма право да признае вината си, ако е заплашен от най-тежкото наказание.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки