НФСБ почете героите от Илинденско-Преображенската епопея


НФСБ почете героите от Илинденско-Преображенската епопея
Съпредседателите на НФСБ Валери Симеонов и Валентин Касабов сведоха глави пред паметника на войводата Георги Кондолов в Бургас
09 Август 2013, Петък


Патриотите от цялата страна се преклониха пред саможертвата на въстаниците

Автор: Георги Ваташки

Членове и симпатизанти на „Национален фронт за спасение на България“ тържествено отбелязаха в цялата страната 110-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, бележещо връх в националноосвободителното движение в  Македония и Одринска Тракия.

Много привърженици на партията, нейни общински съветници в местния парламент, журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант” и двама от съпредседателите на НФСБ – Валери Симеонов и Валентин Касабов, поднесоха в Бургас цветя и венци пред бюстовете на водачите на преображенци – войводите Георги Кондолов и Огнян Герджиков, в Приморския парк на града.

„Ние сме тук да се преклоним пред героите, които са положили костите си, жертвали са живота си, семействата си и дома си, за да направят нещо за своята Родина. Това е, което ни обединява и в Националния фронт, защото ние сме хора, които сме се посветили на Отечеството“, изтъкна съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов.

Съветникът на партията на СКАТ Здравко Сталев припомни героизма на тракийските и македонските българи: „Илинденско-Преображенското въстание е велико събитие в нашата история, в което българският народ още веднъж показа, че при никакви условия няма да се примири с това да бъде роб. 25 хиляди зле въоръжени въстаници се изправят срещу 300-хилядна елитна турска армия, но не мислят и да отстъпват. Въпреки неравните сили, те успяват да превземат цели градове и да основат прочутите Крушовска и Странджанска републики“.

Сред десетките бургазлии, които се поклониха пред паметниците на преображенци, бе и Евгени Чакаларов, родственик на революционера Васил Чакаларов – главен войвода на ВМРО в Костурско. „Това величаво събитие е символ на мечтата за обединена България, но за съжаление днес все по-малко хора се сещат за подвига на въстаниците. Не трябва да забравяме и тези близо 350 хиляди жители на поробените земи, които след потушаването му бяха прогонени от родните места в свободна България. Техните заслуги към Родината също заслужават почит и уважение“, отбеляза той.

Светлата годишнина бе почетена и от родолюбците от Софийска област. Десетки членове и съмишленици на партията на СКАТ от столицата, Правец и Етрополе се поклониха пред паметника на Тодор Александров в Кюстендил. Патриотите сведоха глава пред делото на видния български революционер и лидер на ВМРО и поднесоха цветя и венци в знак на почит към участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

След това симпатизантите на Националния фронт посетиха и историческата местност Сенокос край кюстендилското село Жиленци, откъдето през 1903 г. са тръгвали четниците, за да се включат в борбата на македонските българи за свобода. Родолюбците положиха цветя на паметната плоча, поставена в края на селото в памет на стотиците жертви на бунта.

В рамките на честването те посетиха и Осоговския манастир, намиращ се в близост до Крива паланка в съседна Македония. Светинята е част от българското историческо наследство и пази редица наши културни паметници. Там обаче представителите на НФСБ забелязаха, че манастирът не е подминат от разрушителната антибългарска политика на Скопие и много от надписите, които свидетелстват за връзките му с нашето минало, днес са грубо заличени.

На занемарения гроб на  българката Люба Димитракова, която умира едва 24-годишна, след като е измъчвана в затвора за това, че е раздавала песнопойки на български език, се натъкнаха патриотите от Националния фронт и в двора на църквата „Св. Димитър" в Крива паланка.
Героичният опит на българите в Македония и Одринска Тракия да отхвърлят османското робство бе почетен и от членовете и симпатизантите на Националния фронт във Варна, където негови представители от морската столица поднесоха цветя пред мемориала на великия революционер и водач на ВМРО Гоце Делчев в Морската градина.

„На Отечеството днес са нужни лидери с морала на Гоце Делчев и илинденските въстаници – хора, доказали, че за тях националните интереси са по-важни от всичко. За съжаление днешните ни управници са далече от примера на великите българи отпреди век“, заяви представителят на общинската организация на партията на СКАТ във Варна Константин Стоянов.


Десетки членове и и съмишленици на партията на СКАТ от столицата, Правец и Етрополе поднесоха цветя пред паметника на Тодор Александров в Кюстендил Патриотите се поклониха пред мемориала на Гоце Делчев във Варна

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки