ДС връща старите си кадри във властта


ДС връща старите си кадри във властта
09 Август 2013, Петък


Шефът на Югоизточното държавно горско стопанство Пейчо Върбанов (стар познайник и „герой“ на „Десант“ от времето на Йорданлечковите далавери с горите край Сливен)

Автор: Десант

си превиши правомощията и еднолично назначи нов директор на държавното горско стопанство в Царево, без да е имало проведен конкурс за поста.
Жестът на добра воля е в полза на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, който, освен стара номенклатура на БСП, е и агент на Държавна сигурност. Той заема също така едно от първите места в черния списък на екозащитниците с имената на лица и фирми, унищожаващи българската природа, припомня сайтът „Медиапул”.

„Приех, защото имам необходимия опит. Имах и други предложения за по-високоотговорни длъжности, но те бяха в Бургас, а мен не ми се ходеше там”, коментира пред dnevnik.bg  назначението си самият Петко Арнаудов, който от есента на 2011 г. (когато загуби на местните избори от опонента си Георги Лапчев от ГЕРБ) е безработен.

Петко Арнаудов е разкрит като агент „Иванов” на Управление гранични войски – ДС от 1976 г. Свален е от оперативния отчет през 1979 г. Досието му е унищожено през 1990 г. Той е един от 15-те сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, преминали през общинската администрация в Царево от промените насам.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е обявена за първи път от Комисията по досиетата през 2007 г. при проверката на кандидатите за кметове на местните избори.
10 ноември 1989 г. го заварва на ръководен пост в местната власт – общински народен съветник. През 1995 г. той отново влиза в местната власт като общински съветник до 2002 г., когато става кмет от БСП. Управлява от 2002 г. до 2011 г.

Арнаудов е известен с редица безобразия в екологията на района като незаконното селище „Златна перла”, плажа „Корал” и презастрояването на местността „Бутамята” в Синеморец.
Управлението му стана популярно с незаконното вилно селище „Златна перла” до село Варвара в границите на парк „Странджа”. То беше построено без задължителната по закон екологична оценка и след дълга съдебна битка на екоорганизации съборено след години.
Въпреки че цялото Черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов предложи промяна в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла.

Автор на този план беше архитект Калин Тихолов, който беше номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но ден по-късно беше оттеглен след изобличаващи публикации в сайта „Биволъ“.
С цел да махне пречките пред устройствения план, който вкара България в европейска наказателна процедура, и да опази незаконната „Златна перла” Арнаудов поиска закриването на целия природен парк „Странджа”, като атакува в съда заповедта за обявяването му.

През 2007 г. Върховният административен съд беше на път да заличи парка. Това доведе до протести на природозащитни организации, които принудиха парламентът да гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии, ограничавайки правомощията на съдебната власт, но запазвайки стотиците паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности в страната от инвестиционни своеволия.
(Какви още „кадри“ изрови БСП от нафталина и кои постове им повери, очаквайте в следващия брой)


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки