И Плевнелиев ибрикчия на Анкара


И Плевнелиев ибрикчия на Анкара
В Скобелевия парк Бекир Боздаг прояви интерес само към някогашното турско укрепление „Кованлъка“, а в Панорамата „Плевенска епопея“ разгледа единствено експонатите от османски оръжия
09 Август 2013, Петък


Вицепремиерът на Турция се разходи из нашите земи като в бащиния, за да инспектира състоянието на бившите вакъфски имоти. Държавната власт не бе уведомена за „визитата“ му

Автор: Георги Ваташки

Домакин и организатор на „неофициалното посещение“ беше Касим Дал и хората от неговата ислямистка Народна партия "Свобода и достойнство“, която е подкрепяна и финансирана от властите в Анкара. Нека припомним, че Дал в момента е част от новосформирания Реформаторски блок, който претендира да е дясна опозиция на новата тройна коалиция, в която водеща роля има ДПС.

Като заместник на турският премиер Реджеб Ердоган, Боздаг отговаря за така наречените „външни турци“ и всяка година посещава някоя от общностите на Балканите по време на мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

Такъв бе и формалният повод за тайната му визита в България. Тя започна на 6 август от руенското село Люляково, в което живеят голям брой мюсюлмани и е печално известно като крепост на антиконстуционната ДПС. Там Боздаг пристигна с огромен антураж от турски журналисти и десетки депутати от управляващата в южната ни съседка партия.
Българското селище представляваше в грозна гледка, взета едно към едно от Анадола. Десетки забрадени жени и деца бяха изкарани под палещото слънце да посрещнат везира на Ердоган. През това време на площада гърмяха кючеци и други ориенталски ритми.

Боздаг обаче не бе посрещнат от представителите на местната власт - липсваха областният управител и дори кметът на община Руен Исмаил Мустафа. Сред жителите на Люляково се говореше, че партията на Лютви Местан е наредила на емисарите да бойкотират изявата, организирана от отцепника Дал. Той самият, заедно с друг бивш човек на Агмед Доган - Корман Исмаилов, се кипреше сред първите посрещачи.

Боздаг държа дълга реч на селския площад, без тя да бъде преведена на официалния български език, което е грубо нарушение на конституцията. „Изпращам ви поздрави от президента Абдюла Гюл и от премиера Реджеб Ердоган. Проблемите на всички турски граждани извън страната ни, са и наши. Така е било и така ще бъде. Турция ще бъде близо до тези граждани“, обърна се той към събралите се.

Това открито заявление означава само едно - че вмешателствата и провокациите на Анкара ще продължат и в бъдеще под благосклонните погледи на родните власти.
Държанието на Боздаг, което наподобяваше това на бей, наглеждащ подчинената си рая, не е случайно. Турция отдавна смята Руенския регион за своя територия и чрез действията на своите емисари цели да прогони малкото останали българи от околните села, както и да промие мозъците на тукашните мюсюлмани.

Това се осъществява чрез местното медресе, което заместникът на Ердоган посети преди да продължи своята обиколка. То е открито още в началото на 90-те, като в него децата от околността насила изучават Коран. Преподавателите са специално обучени и изпращани от южната ни съседка, а финансирането е неясно, като следите водят към радикални ислямски фондации.

Следващата спирка от новоосманската обиколка на турския вицепремиер бе силистренското градче Главиница. Там се състоя грандиозна религизона вечеря - ифтар, разходите за която са поети от турската община Байрам паша. Сред множеството упорито се говореше, че огромната трапеза за близо 3 хиляди души е заплатена от Ердоган, който така иска да покаже, че Дал и Исмаилов са доверените му хора в нашата страна.
Провокацията към България стана още по-явна, когато пристигна и турският вицепремиер. Оказа се, че българските флагове, сложени пред импровизираната сцена са поставени наобратно, уж от недоглеждане.

Благодарение на екипа на СКАТ, поредното оскърбление към националния суверенитет бе поправено. Обърнатите знамена символизират, че южната ни съседка ни счита за подчинена държава. Такова бе и отношението на самия Боздаг, който държа обичайната си реч без превод, а след това накара гардовете си грубо да изгонят българските журналисти.
Следващата дестинация в „неофициалната“ визита бе в Русе. В крайдунавския град турският държавник пристигна на 7 август, като отново демонстрира арогантно поведение. Заобиколен от личните си гавази, Боздак огледа набързо местното ислямско училище, посрещнат на входа му от районния мюфтия Азиз Азизов. Сред посрещачите се бе наредил и ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ - Христо Белоев, който разговаряше задушевно с Корман Исмаилов.

След като посети и западналата джамия „Саид паша“, Боздаг гордо взе да обяснява пред турските хроникьори как щял да работи за реставрирането на сградата. Самозабравилият се министър говори само пред представителите на турските медии, като високомерно махна с ръка на родните журналисти да се разкарат, след като те му поискаха обяснение за причината за неговата визита у нас. „Sorry“ беше единственият отговор на журналистически въпрос.

Преди да отпраши за Плевен, пазен кой знае защо от родни полицейски коли, Боздаг подари на мюфтията многотомен опис на вакъфските имоти в България. Това е ясен намек за намерението на Анкара да сложи ръка върху тях чрез своите емисари тук, без значение дали ДПС, или Касим Дал.
Затова и управляващите от БСП и ДПС подготвят промени в Закона за вероизповеданията (ЗЗВ) които ще дадат възможност хиляди декари български земи да станат собственост на районните мюфтийства.

В Плевен гаврата с националния суверинитет и достойнство достигна нов връх. Боздаг, плътно следван от Дал, Исмаилов и двамата турски консули Джем Улсой и Шенер Джебеджи, посети монумента „Плевенска епопея“. Отново липсваха областният управител и кметът на града, като визитата изненада дори директора на мемориалния комплекс.
Боздаг разгледа само колекцията от турски ятагани и саби, като дори попита дали се съхраняват добре.

Неофициалното посещение на турския вицепремиер Бекир Боздаг започна да се превръща в официално, след като предварителната програма на турските гости бе внезапно променена. Вместо от Плевен да се отправят към Пловдив, те отпрашиха към столицата, където в късния следобед на 7 август бяха приети от българския вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Срещата премина в пълна секретност като за нея не бяха информирани медиите, липсваше информация и на сайта на правителството.

Докато продължаваше рандевуто, хората на Боздаг снимаха усилено сградата на софийския археологически музей. Зданието някога е било вакъфски имот и като такова може да бъде върнато на Главното мюфтийство, ако бъдат приети скандалните поправки в ЗЗВ.
Най-голямото унижение за българска държавност тепърва предстоеше. Заместникът на Ердоган замина за Пловдив, където същата вечер се проведе тържествена вечеря - ифтар, по случай Рамазан Байрам. Главният мюфтия и организатор на проявата Мустафа Хаджи бе поканил и президента Росен Плевнелиев. По този начин държавният глава седна на една маса не само с по-ниския по ранг Боздаг, но и до сложените на челно място Касим Дал и Корман Исмаилов.

Сред гостите бяха и някои от подсъдимите в процеса срещу имамите, обвинени в насаждане на радикален ислям. След като в залата бяха допуснати представителите на турските медии, българските им колеги бяха грубо изгонени и не бяха допуснати вътре, въпреки възраженията им, че събитието е на българска територия и е с участието на президента.
Поредната провокация е дело на главният мюфтия, който самоволно е издал забраната под измисления предлог, че президентът не бива да се снима по време на вечеря.


Президентът Плевнелиев бе принуден на вечерята в Пловдив да стои рамо до рамо до далеч по-ниския по ранг турския вицепремиер За да посрещат заместника на Ердоган, в руенското село Люляково, бяха строени в шпалир  десетки забулени местни жителки В Шумен Боздаг бе посрещнат от районния мюфтия Месут Мехмедов, одринския бизнесмен Фикрет Индже и естествено – Касим Дал

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Оле отвори очички!
12.08.2013 05:16:33
0
0
Какво общо има президентът ли? Слепи ли сте, глухи ли сте?! Отворете си очичките, събудете се от сладък сън и ако сте синя тухла в "реформаторския блок", четете и гледайте и други медии, защото и те съобщиха точно това:
"По този начин държавният глава седна на една маса не само с по-ниския по ранг Боздаг, но и до сложените на челно място Касим Дал и Корман Исмаилов.

Сред гостите бяха и някои от подсъдимите в процеса срещу имамите, обвинени в насаждане на радикален ислям. След като в залата бяха допуснати представителите на турските медии, българските им колеги бяха грубо изгонени и не бяха допуснати вътре, въпреки възраженията им, че събитието е на българска територия и е с участието на президента."
В същото време в парламента се разглежда един закон, който автоматично ще подари на мюфтийството всички имоти, в които някога са се извършвали ислямски религиозни обреди, обучение, даже и земите към тях...
2
10.08.2013 04:36:08
0
0
Какво общо има всичко това с Плевнелиев? Започвате да приличате на Атака
1
сульо длъгнестия
09.08.2013 16:58:11
0
0
майната ви
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки