Протестите и тяхното отражение върху живота в България


Протестите и тяхното отражение върху живота в България
Време е да изсвирим един наистина „последен валс“
08 Август 2013, Четвъртък


Наблюденията на един българин, живял дълги години на Запад, за случващото се в страната ни


На 77 години съм, с българско и немско гражданство. Живях в Германия 45 г. и през 2005 г.  отново се завърнах в България.
Обикаляйки по Европа се запознах с всички консули, посланици, търговски представители и разни аташета, които се мотаеха по българските посолства и търговски представителства, и от опита и познанията, които натрупах през тези години, мога да кажа, че не само в България, но и в целия соцлагер, начело със Съветския съюз, никога не е имало комунизъм.

Идеята за този строй при всичката съществуваща алчност, егоизъм, завист,  хитрост и непризнаване на по-добрите качества на другите, явно е неосъществима. Тези, които искрено са вярвали в нея, са били избити или са изгнили по затворите и зловещите лагери като Гулак, Белене, Ловешките канари и т.н. А властта бе окупирана от криминални типове, прикриващи се зад комунистическите идеи и лозунги – примитивни, брутални, безскрупулни. Силно опиянени от насладата, че имат власт над други себеподобни, някои от тях  стигнаха до абсолютна самозабрава и умопомрачение от прекалено много влияние, което имат. И на практика заличиха разликата между комунисти и фашисти.

Сега наблюдаваме как се изживява Волен Сидеров, откакто цялата власт и оцеляването на правителството и парламента зависят от него и откакто купчина журналисти тичат подир него, щом го зърнат, (както тичаха впрочем и подир Бойко Борисов). Което пък така му повдига самочувствието, та литва чак до небесата – щото преди да влезе в 41-то Народно събрание никой не му обръщаше внимание, никоя телевизия не го канеше, никой не искаше от него интервю. Но, както е казал великият Алеко Константинов: „Пази, боже, сляпо да прогледа“. Радвам се, че най-после моите сънародници се събудиха и се опълчиха на „модерните“ олигарси – онези синове, дъщери, внуци и внучки на членове на ЦК на така наречената комунистическа партия и тяхното тясно обкръжение, които държат властта вече 23 години.

Да, през 1989 г. българите протестираха 100 пъти по-мощно по улиците, но същите тези хитреци ги измамиха и подлъгаха със СДС, представяйки я за уж нова опозиционна партия, уж за опонент на тогавашното БКП, която уж ще въведе „демокрация“, при която най-после всеки ще може да казва каквото си иска без да го е страх, че ще го вкарат в затвора за някой политически виц. Всички вярваха, че вече е настъпила „свободата на словото“ и свободата да се движиш свободно по света (за което обаче е нужно да имаш достатъчно пари, а всички знаем и до днес кои разполагат с тях и това не са обикновените хора). Много ми се искаше тогава да си дойда в България и да помогна на своите земляци да си отворят очите, но не ми стигнаха смелостта и решимостта да зарежа другите си ангажименти.

Измамата с вълшебната думичка „демокрация“ бе огромна. Никой не предупреди тогава българския народ, че става дума за див, зверски и безпощаден капитализъм. Сигурен съм, че мнозина са тези, на които им прави впечатление, че хората, ровещи в кофите за боклук,  стават все повече. На този фон новоизлюпените „демократи“ дотам докараха нещата, че обикновените поданици на държавата започнаха да мечтаят да се върне ужасното време на бай Тошо! И това, ако не е тъжно, не знам какво може да е.

За каква демокрация изобщо може да става дума и за какви легитимни правителства става въпрос, като са избрани от няколко хиляди неграмотни цигани; живеещи в Турция наши изселници, които даже не могат да говорят български; 5- 6000 признателни и верни чиновници и не знам си още колко купени и фалшифицирани бюлетини, плюс един малък процент истински избиратели. И за разнообразие и имитация на демокрация през всичките тези години се сменяха ту БСП, ту НДСВ, ту двойна, ту тройна коалиция – ама на практика във властта бяха все едни и същи персони. Затова и хората загубиха желание да гласуват. И за да пробудят малко избирателната им активност, измислиха ГЕРБ и Бойко Борисов, които бяха посрещнати с нови надежди и като най-после нещо ново. Да, ама не. Не е нужно да описвам какво излезе от това!

Най-смешното е, че създадените след Десети ноември партии бяха определени уж като  „леви“ и като „десни“ формации. Та даже и центристи си измислиха. Тогава никой не прозря, че това е фалшив опит за имитация на левите и десните от западните страни. У нас важи поговорката: „Преоблякъл се Илия, погледнал се – пак в тия“.

Да се говори за ляво, дясно и център в България е направо смешно. Страната ни не е нито Германия, нито Англия. Аз, като човек живял 45 години в Германия и познаващ до болка цяла Западна Европа, мога да си позволя една такава оценка. Тук може да се говори само за олигарсисти и националисти. Първите защитават интересите на олигарсите и на чужди сили, а вторите – интересите на народа и на държавата. И ако сега изпуснем шанса да изхвърлим завинаги от властта окопалите се в нея мафиоти и не ги накараме да отговарят за кражбите и всичките им престъпления спрямо страната и народа ни, те ще продължат да ни управляват и през следващите 1000 години, стига дотогава светът още да съществува.

България в момента има и уникалния шанс да се сдобие с най-модерния избирателен кодекс в Европа и дори в целия свят. Но като гледам какви типове се мотаят из парламента, ми става лошо що за хора произвеждат законите у нас! Затова смятам, че в един толкова важен законодателен орган трябва да влизат специалисти от различни области с висше образование.  Какво разбират и изобщо от какво имат представа например настоящите 22–23-годишни народни представители от „Атака“?!

И, разбира се, на всяка цена трябва да се въведат механизми за контрол върху работата на депутатите и явяването им в пленарната зала. Ами погледнете в петък – в деня на парламентарния контрол, как там се мотаят едва около десетина души. Другите уж били на срещи с избирателите си. Хайде бе! В последните 23 години някой виждал ли е изобщо жив депутат в своя избирателен район (освен на банкет или на някое грандиозно публично събитие, естествено)?!

Нужна е безспорно и значителна промяна на съдебната власт и на прокуратурата, така че те реално да станат независими, а не да обслужват само и единственно тези, които управляват в  момента.

Хвала на телевизия СКАТ, която изкарва стотици безобразия на бял свят, вършени от съдилищата, от общините, от министерствата, от администрациите и откъде ли още не. Ефирът на патриотичната медия не си затваря очите нито пред кметове, нито пред общински съветници, нито пред хора от висшите етажи на властта, които безсрамно, безскрупулно и  безотговорно разпродават държавни гори и общински терени на безценица на свои хора или пък осигуряват печеленето на обществени поръчки все от техни приближени.

Но лека-полека обикновените български граждани прозряха всичко това и упорито настояват за оставка и промяна на статуквото, утвърдило у нас тези порочни и корумпирани системи и институции. Вярно – откакто съм се прибрал в родината, все се питам къде са студентите?! Нима те не се интересуват какво става в тяхната страна, как се очертава тяхното бъдеще?! В Гърция, в Испания, в Германия, във Франция и къде ли още не, тъкмо студентите са авангардът на протестите. Първи те скачат на барикадите! Виждам, че на сегашните демонстрации у нас наистина има млади хора, но би трябвало те да са повече.

Дано не пропуснем шанса в страната ни наистина да настъпи реална промяна. Макар и със закъснение, но както е казал народът: „По-добре късно, отколкото никога“!
Аз си имам немска пенсия, на мен няма да ми се наложи  да бъркам в кофи за боклук, и ако видя зор, ще взема куфарчето си и ще се върна в Германия, където живеят трите ми деца. Но вие, скъпи сънародници, вие какво ще правите, вашите деца накъде ще тръгнат?! Затова не изпускайте момента – желязото се кове, докато е горещо. Не го оставяйте да изстине...

Борис Николов
Потомък на четник
от четата на Филип Тотю


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки