Непознатата арония


Непознатата арония
08 Август 2013, Четвъртък


В превод от гръцки името на растението означава „помощ” и то наистина се отличава с много полезни свойства

Автор: проф. Христо Мермерски

Това растение произхожда от далечната Северна Америка и у нас се отглежда като плодоносно, лекарствено и декоративно дърво или храст сравнително отскоро. Но много бързо то набра популярност и все повече хора се убеждават в полезните му качества. А те са много широкоспектърни  и изненадващо богати.

Името си аронията получава от гръцката дума aros, което в превод означава „помощ”, което насочва към изключителната й полза за човешкото здраве. Затова не е чудно, че намира широко приложение в медицината.
Трудно е да се изброи всичко, с което природата е надарила тази своя рожба. Плодовете на аронията съдържат фенолни съединения, пектинови вещества и растителни влакна, захари, витамини – цяла палитра – В2, В9, Р, Е, С, Р.

В тях има и много микроелементи – йод, милибден, манган, мед, бор, кобалт, калий и др.
Плодовете и сокът от тях притежават хипотензивно действие и са много полезни за хипертониците. Те предизвикват снижаване на кръвното налягане, като в същото време такова действие не се наблюдава при хората с нормални стойности на кръвното. На основата на клинични наблюдения се препоръчва употребата на 100 г плодове или по 50 г сок от тях по 3 пъти на ден при хипертония.

Благодарение на фенолкарбоновата киселина и йода в черните гроздове, те се прилагат в комплексната терапия на тиреоксикоза, т. е. хиперфункция на щитовидната жлеза.
Установено е, че аронията оказва забележимо активизиращо влияние върху хомеостазата, затова се използва при нарушения на кръвосъсирването, в частност при хеморагични проблеми и кръвоизливи от различен произход.

Тя е много ефективна при атеросклероза, захарен диабет и алергия. Специално за захарна болест 1 с. л. от намачканите сушени плодове се заливат с 1 чаша вряла вода и се оставят да престоят 30 минути. След това течността се прецежда и от нея се взима по 2-3 с. л. 3 пъти на ден. Готовата настойка се съхранява в прохладно място.
Сокът оказва вълшебно действие при поражения от радиационни лъчения. Помага дори при тиф и скарлатина.

Наскоро бе установено, че листата на растението съдържат вещества, които подобряват работата на черния дроб и подпомагат образуването на жлъчен сок и активността на жлъчните ферменти.

Високото съдържание на витамин Р и неговото съчетание с витамин С помага за намаляване чупливостта на капилярите, а освен това е полезно и при окислително-възстановителните процеси в организма. Аронията намалява и нивото на холестерина в кръвта. А откритият в нея глюкозид амилгадин, който добре се съчетава с витамин Е, ускорява лечението на заболявания на нервната и сърдечносъдовата система, а също и на храносмилателните органи.

Под влиянието на плодовете и сока от тях се уравновесяват процесите на възбуждане и задържане в главния мозък, което намалява емоционалната неуравновесеност. Те са полезни и в диетата на болни от ракови заболявания и ревматизъм. Външно се прилага при изгаряния от различен произход.

Сокът е противопоказен при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок и е опасно да се предозира при склонност към образуване на тромби и тромбофлебит.
За повишаване на защитните сили на организма е нужно да се приемат 2 пъти на ден по 75-160 г плодове, предварително размачкани със захар (съотношението е 700 г захар на 1 кг плодове).


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки