Една българка във фамилията Гутенберг


Една българка във фамилията Гутенберг
Баронеса Любка Гутенберг със съпруга си Енох
07 Август 2013, Сряда


Мащехата на най-младия германски военен министър дирижира престижни световни оркестри. Снаха й е праправнучка на Бисмарк

Автор: Яна Славянска

Баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг неведнъж е  заставала на пулта, за да дирижира наши оркестри. Личното й име подсказва, че е българка. Фамилията й обаче я свързва с рода на известния германски златар и печатар, основоположник на съвременното книгопечатане – Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг. Корените на родословното дърво на аристократичната фамилия са заровени дълбоко още в далечната 1149  година. През 1700 г. семейството е произведено в чин имперски рицари, а по-късно вече нейните членове са титуловани като барони на Бавария.

Всъщност Любка е наполовина българка, наполовина италианка. Тя е родена във Вечния град Рим, където завършва средното си образование, но висшето предпочита да вземе в родината на майка си  – България. В нашата Музикална академия в София тя следва хорово и оркестрово дирижиране.

Талантливата българка се омъжва за баварския барон и прочут диригент Енох цу Гутенберг. Неговият дядо по майчина линия – барон цу Гутенберг, е участник в Съпротивата срещу Хитлер. Той е и граф на Вуковар. Когато вече е на преклонната  70-годишна възраст, пък грабва оръжието в защита на град Вуковар по време на югославските войни от 1991 г.
Прапрачичото на Енох – монархистът Карл Лудвиг фон Гутенберг, е измъчван от Гестапо и застрелян след провала на опита за убийство на Хитлер. Баща му е бил парламентарен секретар на правителството на Федералната република през 1967-1969 г., а майка му е принцеса Фон Аренберг.

Любка и Енох имат двама сина. Но съпругът й е баща на още двама сина от първия си кратък брак с някоя си Християн, които той отглежда сам след развода си с нея. Единият е с 4, другият с 6 години по-малък от новата му жена, която пък е с 20 години по-млада от наследника на известната фамилия.

Та единият от тях – Карл-Теодор цу Гуненберг, е оня министър на отбраната в правителството на Ангела Меркел, който бе любимец на германците, но през пролетта на  2011 г. с достойнство подаде оставка, след като бе обвинен в плагиатство при написването на докторската си дисертация. Той я защитава преди една петилетка, но при рутинна проверка на докторантските разработки, каквато обичайно се прави в Германия, бременски професор открива смущаващо еднакви абзаци между доктората на министъра на тема „Конституция и конституционен договор. Конституционни степени на развитие в САЩ и ЕС”, издадена в книга,  и статия в „Нойе Цюрхер цайтунг", както и в един международен доклад. Карл в крайна сметка си признава, че „някои цитати може и да не са коректно взети” и напуска престижния си пост.

Той бе изпратен твърде тържествено от своите подчинени под звуците на големия хит на Дийп Пърпъл „Дим над водата”.
Тази церемония не бива да ни учудва, тъй като по традиция германските лидери, които се оттеглят от поста си, имат правото да изберат музиката, която да ги съпътства при напускането им на политическата арена. Паметливите още помнят как бившият канцлер Герхард Шрьодер например избра за този момент песен на Франк Синатра.

Но да се върнем на личността на доведения син на нашата Любка. Той влиза в  управленския елит на Германия през 2009 г., когато става най-младия министър на икономика в историята на страната. Преди това е генерален секретар на Баварския Християн-социален съюз. Неговата майка – графиня Фон унд цу Елц, понастоящем е омъжена за един от синовете на бившия нацистки външен министър Йоахим фон Рибентроп.
Но пък съпругата му Стефани, която носи титлата графиня Шонхаузен, е праправнучка на „Железния канцлер“ Ото фон Бисмарк.

Любка и съпругът й Енох обитават семейния замък край едноименното село Гутенберг. Благородническото семейство полага основите на елитен музикален фестивал, който от години се провежда в баварското градче Хереншимзее. Участници в него са били Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов”.
В тази връзка следва да отбележим, че Любка вече няколко пъти организира участие на български музикални формации във фестивали и концерти в Германия, а също и съдейства на млади наши музиканти да се обучават там. „Толкова талантливи хора има в България!” – възхищава се тя.

Освен с ангажиментите си покрай дирижирането на световните сцени, двамата с аристократичния й съпруг са прочути еколози и са известни с любовта си към конете. Като по-млад Енох е бил жокей, а едно от любимите му занимания е било да кара каляски.
Говорейки за баронесата с български произход, няма как да не споменем за нейната майка Цеца Биаджони. След опита за покушение на папа Йоан-Павел II през 1981 г. на площад "Свети Петър" в Рим, за който бе обвинен невинният българин Сергей Антонов, тя поема изцяло задълженията му в представителството на БГА „Балкан”.

Самата Любка, която по това време е 14-годишен тийнейджър, рисува почти всеки ден картини, които чрез служители на нашето посолство изпраща на Сергей в затвора, за да му вдъхне кураж.
Очевидно още като дете благородството е било в кръвта на тази жена, която и до днес се гордее със своите български корени. И, разбира се, дава повод за гордост и на своите сънародници с големите си успехи по световните сцени.


Семейният замък край едноименното село Гутенберг Карл-Теодор цу Гутенберг Праправнучката на „Железния канцлер“ Ото фон Бисмарк – Стефани

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Папуй
30.12.2023 22:55:16
0
0
Страхотен музикант - Любка Биаджони цу Гутенберг! ❤️
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки