Букурещкият договор – още една черна страница


Букурещкият договор – още една черна страница
Белгийска пощенска картичка с карта на Балканите след подписването на Букурещкия договор
07 Август 2013, Сряда


Преди 100 години
След впечатляващите победи през Балканската война



България търси справедливо решение за разпределяне на териториите в Македония. Има договор със Сърбия за безспорна и спорна зона. Западният съюзник обаче се е настанил и в двете. Обявява, че денонсира договора и където е стъпил ботуша на сръбския войник, това вече е земя на кралството. Същото поведение държи и Гърция. За да накара бившите съюзници да бъдат по-отстъпчиви, на 16 юни Фердинанд нарежда настъпление срещу тях.
След като пробиват фронтовете на противника на редица места, настъплението е спряно.

Но тогава Сърбия и Гърция обявяват война на България, а към тях се присъединява и Черна гора. Българската войска е понесла много жертви в Балканската война, но въпреки това е със запазен боен дух. Тя води успешни военни действия срещу превъзхождащия я по численост противник, който при това има голямо преимущество във въоръжение и боеприпаси.

Най-голямата победа е над гръцките войски, който тръгват да завладяват Горна Джумая (днешен Благоевград), а след това Кюстендил, като крайната им цел е София. В Кресненското дефиле им е нанесено съкрушително поражение и те са изправени пред пълен разгром. Обединената сръбско-гръцка армия е разбита при Калиманци. Спасява ги това, че две румънски армии нахлуват в България откъм Северна Добруджа и Лом. След още няколко дни и турската армия прекосява границата Мидия-Енос. Срещу България се отварят пет фронта, на три от които няма никакви наши войски. Турците безпрепятствено стигат до Странджа, а румънците – до Враждебна.

Притиснати от всички страни, българските генерали, офицери и войници са принудени да сведат оръжията си. Враговете ни бързат да узаконят претенциите си за териториални придобивки за сметка на България.
Така се стига до свикването на конференция в Букурещ за сключване на мирен договор. На нея България е поставена в крайно унизително положение. Нашите представители, сред които е и Симеон Радев, са принудени да се молят за запазването на всяко късче българска земя.

В конференцията участват и представители на Великите сили, които донякъде успяват да удържат прекалените амбиции на нашите съседи, насочени към окончателното съсипване на България. Най-голяма заслуга за това има Русия и донякъде Австро-Унгария. Въпреки тяхната известна благосклонност към съдбините на България, страната ни е принудена да понесе огромни, тежки териториални загуби. На Турция се връща Одринска Тракия, Румъния придобива Южна Добруджа, Македония се разпределя между Сърбия и Гърция. България запазва завоюваното в Пиринска и Севернородопската област, Малко Търново и Струмишко, както и ивицата от Егейско море между устията на реките Места и Марица.

Под ново и старо чуждестранно робство попадат към 3,5 млн. българи. Няма как това да не се превърне в зародиш за бъдещи военни конфликти на Балканите. Ако се върнем малко по-назад във времето, ще се установи, че всъщност това се дължи на несправедливите решения на Берлинския конгрес от юни 1878 г. При всички следващи договори България винаги е била потърпевша и е трябвало да свива знамената за по-добри времена, които за съжаление така и не са настъпили.
А подписването на Букурещкия договор на 28 юли 1913 г. (10 август по нов стил) е една от най-черните страници в нашата история.


Патриотичен календар

2 август 1813 г. — Отбелязваме 210 години от смъртта на Софроний Врачански

2 август 1897 г. — Подписана е конвенция между Княжество България и Франция за изграждане на Военноморските сили на България

2 август 1903 г. — Избухва Илинденско-Преображенското въстание, организирано от Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и местните българи

2 август 1921 г.  — Междусъюзническата контролна комисия връчва ултиматум на българското правителство за разформироване на въоръжените сили

3 август 1903 г. — Като следствие от Илинденско-Преображенско въстание в град Крушево (дн. в Република Македония) българските въстаници обявяват създаването на Крушевска република, която съществува само 10 дни

3 август 2001 г. — В България се ражда първото бебе, заченато по метода ин витро от замразен ембрион

6 август 1836 г. — Роден е поп Минчо Кънчев, български революционер и писател, деец на националноосвободителното движение, заточеник в Диарбекир, автор на една от последните български илюстровани ръкописни книги – „Видрица”

7 август 1877 г. —  Започва преместването на Главната квартира на руската армия от село Тръстеник (днес вече град) в село Горна Студена, Търновско, по време на Руско-турската война

7 август 1908 г. — Основани са Български конституционни клубове в Кратово и Крива паланка

8 август 1946 г. — В България е приет Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки