Небесният портал се отваря на Преображение


Небесният портал се отваря на Преображение
Преображенски манастир
06 Август 2013, Вторник


Ако човек е буден в полунощ срещу 6 август, всичко, което си пожелае, ще му се сбъдне


Преображение Господне (6 август) е празникът, който отбелязва средата на 15-дневните пости в чест на Божията Майка преди Успение Богородично (Голяма Богородица – 15 август). Българите го наричат „Преображение“, „Приображение“, „Приближине“, а в някои части на Странджа и Родопите - „Свети Сотир“, „Сотировден“, „Стотировден“.

Народната традиция повелява до този ден да не се яде грозде, тъй като още „не е кръстено“. Рано сутринта жените отиват на църква като носят първите откъснати гроздове и варено жито. Свещеникът ги опява и прекадява заедно с други плодове – дини, круши, ябълки, които след това се раздават на съседи и роднини. Поверието гласи, че ако някой яде грозде преди Сотировден, ще страда от зъбобол.

Преображение се счита като граница между лятото и есента, свързан е с „преобразяването“ на слънцето и природата. Вярва се, че Господ „прибрязнувал“ - пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло време за есенна сеитба.
На този ден слънцето намалява силата си, денят също става по-малък, нощите – студени, водите на реките – охладняват. Прелетните птици се събират и отлитат към топлите страни, а гущерите и змиите се прибират в леговищата си.

Съществува поверие, че в полунощ срещу Преображение „се явявала и отваряла Божията врата“, „небето се отваряло и Господ се явявал в сияйна светлина“.
„Дърветата се кланят до земята“ и ако човек е буден в този миг, може да си пожелае всичко. Мечтата винаги се сбъдва.
В някои части на страната на Преображение се изпълняват лечебно-обредни ритуали. Рано преди изгрева се откъсва слънчогледова пита. В средата се пробива дупка, през която се прелива три пъти вода. От нея пият или се мият хора, които са урочасани.

На други места в нощта срещу празника човек, който прави магия за любов, трябва да обиколи гол три пъти стрък слънчоглед като изрича заклинанието: „Каквото се е преобърнала гората на Преображение, земята, небето, слънцето по слънчогледа, лятото на зима, така да се преобърне (тук се изрича името на човека, за когото е магията) към (а тук името на този, който прави магията) и както не може без слънце, така и той да не може без мене!“.

След което мълчешком и без да се обръща назад, се облича и отива вкъщи да си легне. Преди изгрев слънце той откъсва цвета на слънчоглед и през дупка в средата й прелива вода, загребана от реката със зелена паница, като повтаря същото заклинание. Тя се слага тайно в храната или във водата на човека, който се омагьосва.

В Южна България на Преображение пчеларите започват да се подготвят за отбелязването на техния патронен празник – Голяма Богородица. Сутрин отиват на пчелина и прекадяват кошерите. Вземат и няколко медни пити, които се освещават в църквата на Успение Богородично. Раздават се за здраве и берекет по пчелите.

На Преображение се разрешава да се яде риба.
Имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Исус Христос – Христина, Християна, Християн, Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки