Певци „превзеха“ римския Деултум


Певци „превзеха“ римския Деултум
Калин Вельов и групата му „Тумбаито“ сред руини и светлини
03 Август 2013, Събота


Някогашният град на легионери и императори подкрепи Бургас за културна столица на Европа

Автор: Кирил Янков

П рез 70-та година от новото летоброене, по времето на управлението на  основателя на Флавиевата династия – император Веспасиан, ветерани от VIII Августов легион основават римската колония Флавия Парис Деултензиум. Те издигат своя град върху обширна територия между Мандренското и Бургаското езеро, в близост до вече съществувалото някога тук тракийско селище Девелт.

Това е единствената колония за римски ветерани, разположена не само в България, но и по целия Западнопонтийския бряг. Решението за нейното изграждане е взето от римския сенат и тя се ползва с много висок статут. Финансирането на строежите в нея и майсторите, които са градили постройките, са идвали директно от Рим. Не случайно Деултум става известен като града на римските императори.

Преди броени дни – на 27 юли, неговите руини станаха сцена на грандиозен концерт в рамките на летния тур, организиран от Община Бургас, в подкрепа на кандидатурата на морския град да стане Европейска столица на културата през 2019 г. Мястото е знаково, тъй като в случая домакинството на България за тази чест ще бъде споделено и от един град в Италия и за избора кои точно да са културните центрове на ЕС след шест години е много важно да се намерят допирни точки между кандидатстващите градове от страна и на двете държави.

Тъкмо на този кръстопът, в който се откриват следи не само от присъствието на древните римляни по българските земи, но и останки от времето на траките, славяните и гърците, сега прозвучаха и латиноритми в изпълнение на перкусиониста Калин Вельов и неговата група „Тумбаито“. С този атрактивен концерт с модерно звучене, представен сред руините от древността, бе отбелязан и четвъртвековният юбилей от обявяването на Деултум за архитектурен резерват.

Години на разцвет

Големият разцвет на Деултум започва по времето на династията на Северите в края на II и началото на III век. В централната му част били издигнати храмове на Асклепий и Кибела, но успоредно с тези богове, били почитани и Тракийският бог конник, и Херакъл. По времето на император Септимий Север е бил създаден и храм на императорския култ.
Първото голямо и мащабно археологическо проучване в района започва през 1980 г. Ръководител на разкопките тогава е Стефан Дамянов, който завежда отдел „Антична археология“ при Националния исторически музей. По това време са проучени редица антични и средновековни обекти.

Шест години по-късно се слага началото на системните археологически разкопки на територията на римската колония. До 1991 г. биват разкрити останките на късноантичната източна порта, градската чешма, както и на част от императорските терми, но малко след това проучванията спират.

Те са възстановени преди десет години, през 2003 г., като археолозите съсредоточават работата си върху руините на римските терми, както и върху градоустройството на древното селище. През този период е открита и изключително ценна бронзова глава, оцеляла до наши дни от съществуваща статуя на император Септимий Север.

Интересна е историята за направата й. Смята се, че най-вероятно тя е изработена специално за посещението на владетеля в Деултум, за което от историческите сведения се знае, че е осъществено през 194 г. Любопитен факт е, че бронзът, който е използван за извайването на статуята, е добиван от местен рид. Предполага се, че за целта тук са били специално извикани специалисти бронзолеяри, които да направят модела и да оформят изображението.

Уникалната бронзова глава

Трябва да отбележим, че такива бронзови глави има намерени само две в света. Едната е тази, която е открита в руините на Деултум, а другата е изложена в Националния исторически музей в Берлин. Нашият експонат пък за първи път е показан по време на изложба в Националния исторически музей в София. Той донася огромен успех на своите откриватели, а днес може да се види в експозицията „Бургаският залив - земя на древни цивилизации" в Морското казино на Бургас. Сред експонатите на тази сбирка са и два златни медальона с амулети, върху които има магически символи, намерени в Деултум.

Останалите културно-исторически ценности, открити на негова територия, се намират в Историческия музей в Средец. Сред тях са множество бронзови монети, тъй като древният град е сякъл собствени емисии в продължение на цяло петдесетлетие.

Тази година активният археологически сезон край древните руини започна със спасителни археологически проучвания. В момента тази дейност се извършва в близката Археологическа база, тъй като само след около месец и половина тук ще започне изграждането на модерна експозиция по проект по оперативна програма „Регионално развитие“, озаглавен „Деултум – врата към загадъчната Странджа". Край останките от стария град се предвижда да бъдат изградени лапидариум, керамични площадки, ателиета с анимации и многофункционални зали, които ще могат да се ползват за лекции и дегустации.

Очакват се сензации

След броени дни трябва да започнат разкопките на три от обектите в Археологически резерват „Деултум - Дебелт" –  римските терми, форума и северната крепостна стена. Проучването на термите ще бъде извършено под вещото ръководство на директора на Историческия музей в Средец  Красимира Костова, а доцент Христо Прешленов от Археологическия институт към БАН ще копае при форума.

„Известно е, че всеки един римски форум крие ключа към всички исторически събития, случвали се в града. На това място се е намирал и местния сенат", разказва Красимира Костова и споделя очакванията си за сензационни резултати от тазгодишните разкопки. 
Доц. Людмил Вагалински пък ще продължи да работи по укрепителната система на града, като специално през този сезон ще съсредоточи вниманието си към проучванията на  северната порта. В момента се разкопават останките от няколко римски къщи, строени в началото на II - IV век, които са били опожарявани няколко пъти от различни нашественици по тези места. Очаква се те да разкрият какво точно се е случвало извън стените на колонията.


Много от зрителите с голям интерес разгледаха преди концерта останките от древния Деултум Това лято предстои археолозите да разкрият още от тайните на римските ветерани Останките от някогашните терми

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки