Сминдух


Сминдух
01 Август 2013, Четвъртък


Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови, по-известно с подправката, която се приготвя от семената му. В превод от древногръцки името му означава „гръцко сено”.


У нас е познат още като тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица.
Тъй като съдържа много желязо, се препоръчва и при анемия.
Листата на свежия сминдух се използват при нарушено храносмилане и застой на черния дроб. Гаргара със запарка, направена от листата на сминдуха, може да помогне при язви в устата и е едно от най-добрите лекарства за болки в гърлото.

Паста, приготвена от тях, нанасяна редовно при баня, спомага за лечение на косопада, запазва естествения цвят на косата, прави я лъскава и я предпазва от пърхот.
Смлените семена от сминдух спомагат за увеличаване на кърмата при родилки.
Спомага за контролирането на нивата на захарта при диабет – изсушените семена се използват или при приготвянето на различни ястия, или се натрошават  – прави се запарка и след 3 часа тя се консумира като чай.

Народната медицина използва растението и за понижаване на високото кръвно налягане. Заради антисептичното си действие сминдухът е добре познат в историята като средство за третиране на рани и абцеси, ревматизъм, подагра, екземи, както и за лекуване на проблеми с храносмилателния тракт.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки