„Цари Мали град” отвори врати в с. Белчин


„Цари Мали град” отвори врати в с. Белчин
Възстановената крепост
30 Юли 2013, Вторник


Храмове край някогашната военна цитадела свидетелстват за 1700 години християнство без прекъсване

Автор: Камен Христов

Реставрираната късноантична крепост „Цари Мали град” бе официално открита в началото на месеца на хълма Свети Спас в самоковското село Белчин. Уникалният исторически комплекс е от IV-V в., има и църква от ХVII в. Крепостта е реставрирана по проект на стойност 5,58 млн. лв., спечелен от община Самоков по ОП "Регионално развитие" на ЕС.
Някога внушителната римска крепост се е виждала от всички страни на Самоковското поле. Допреди реставрацията тя съществува само в народните предания, а разположението й е приблизително известно на археолозите.

Античното име на крепостта е неизвестно. Наричат я "Цари Мали град", защото с площта си от почти 10 дка може да се мери с Царевец. Изграждането й е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.)
Мястото е избрано специално и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.

Проучванията на хълма започват през 2007 г. заради непрекъснатите набези на иманяри и сигналите за унищожаването на исторически паметници. иманярите първи попадат на останките от римската крепост.
„Дотогава целият хълм беше покрит с гъста, непроходима гора. Дойдохме веднага, щом разбрахме, че иманярите вече копаят. Бяха надупчили земята като швейцарско сирене”, разказва археологът Веселин Хаджиангелов от Историческия музей на Самоков, който ръководи разкопките и реставрацията. Обектът се оказва изключително благодатен.

За месец археолозите разкриват югоизточната кула на крепостта. Става ясно, че тя е част от римска крепост с шест стражеви кули, а общата дължина на стената е близо 400 м. Оказва се, че оброчището на хълма Св. Спас е брънка от цяла броеница свети места, които опасват село Белчин. Тези оброчища са появяват у нас в Късното средновековие. Точно на този хълм изследователите намират следи от последователни храмове, свидетелстващи за 1700 години християнство без прекъсване.

Най-ранният храм е от края на III и началото на IV век. Върху него е изградена раннохристиянска църква от 70-те години на IV век. А по-късно е построена и базилика от края на V и началото на VI век.
След нейното разрушаване върху останките й е издигната средновековна църква от XV век. А когато тя е спряла да функционира, на това място се появява оброкът Св. Спас, който е действал до скоро.

Искаме да наложим този културологичен феномен като емблема за крепостта и за района на Белчин – че  християнството тук се е появило рано и не е прекъсвало въпреки всички гонения и 5 века отоманско владичество, казва Хаджиангелов.
„Най-ясна като архитектура за нас бе последната, средновековната църква. Затова я възстановихме изцяло. Там експонираме всичко, свързано с християнството и открито около този култов ансамбъл. До по-малка височина показваме останките на базиликата от VI век”, обяснява археологът.

Неотдавна става ясно, че северният параклис е баптистерий. За това  свидетелства намерената писцина - зидано басейнче, в което са кръщавали в християнство езичниците.
В края на V век става масовото покръстване на местното тракийско население. След Юстиниян, след VI век, кръщелните изчезват, тъй като се смята, че населението е християнизирано. В купелите се кръщават само новородените. „До най-малка височина възстановяваме зидовете на най-стария християнски храм от IV век. От него имаме запазена северната половина на сградата, следи от езическо светилище на неизвестен бог, което само е означено върху терена”, разказва Веселин Хаджиангелов.

Макар че е напълно реконструирана, средновековната църква няма да бъде действаща. Мултимедийна система и фототабла по стените й разказват за историята на християнството в целия Самоковски край.
През 285 година селището попада в границите на римската провинция Вътрешна Дакия със столица Сердика по времето на императора реформатор Диоклециан.

„Знаем, че последните две изградени кули на крепостта са били с четирискатен покрив, покрит с керемиди, тъй като открихме на място падналия покрив. Намерихме и северната фасадна стена на една от кулите - при земетресение в началото на VII век тя е паднала, без да се разруши. Така разбрахме как точно е била изградена - на три етажа, като на втория е имало бойница”, разказва археологът. За 5-6 месеца върху хълма Св. Спас бе доизградена на различна височина почти цялата крепостна стена.

Какво точно е било Цари Мали град”? Първите предположения са за укрепено селище, но с напредването на разкопките археолозите стигат до извода, че е била военна крепост. Първоначалното й предназначение е било да охранява рудните находища в Самоковското поле от нашественици.

През VI век, известен с великото преселение на народите, крепостта е приютявала местното население при варварските нападения. В хореума (обществен склад за зърно – б. а.) са открити заготовки и кюлчета желязо, готови за продан. В крепостта са намерени ценни златни монети на Юстиниан, Траян, Теодосий, почти всички номинали от IV до VI век със знаците на всички императори. Сред тях е много ценна и рядка бронзова монета на императрица Гала Плацидия.

В експозицията към крепостта акцент са древните оръжия - от стрели до обсадна техника.
Един от най-уникалните експонати е стрела, която се мята не с лък, а с ръка. Има дълъг и много остър железен връх, а отзад - оловна тежест и къса дървена дръжка. Стрелата е стояла от вътрешната страна на щита. Носили са я само офицери от армията на император Константин Велики. Сред находките има и средновековни апликации, фибули от VI век.
През епохата, известна като "Тъмните векове", крепостта е разрушена  от хунските и аварските орди. Едва сега се възстановява и реставрира в някогашния си вид.

В северозападната кула е разположена музейната експозиция, а североизточната ще се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стена на крепостта са реставрирани частично.
До „Цари Мали град” се стига по асфалт и две екопътеки. Има и въжен мост, който води от външния вход на крепостта до цитаделата. В двора на крепостта са изложени антични бойни машини и доспехите на воините от бурната епоха, когато „Цари Мали град” е трябвало да отбива нападенията на варварите.

Малко преди крепостта, посетителите могат да видят църквата "Света Петка", построена през XVII век върху основите на по-стар храм. През 2006 г. започва нейното възстановяване със средства на местните жители.
Преосветена е на 14 октомври 2007 г. от покойния патриарх Максим. В църквата са съхранени много ценни икони от школата на Пимен Зографски, най-старите от които са изписани през 1653 г.

Иконостасът е образец на монументалната дърворезба от края на ХVIII и началото на ХIХ век. Църквата е действаща, но в нея е подредена и сбирка от икони и ръкописи, както и образци от първите старопечатни църковни книги. Комплексът започна работа с посетители на 20 юли, събота, със зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.


Оказва се, че оброчището на хълма Св. Спас е брънка от цяла броеница свети места, които опасват село Белчин

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки