Зелник под връшник в сърцето на Странджа


Зелник под връшник в сърцето на Странджа
Плетенето на кошници предизвика голям интерес у миналогодишните гости на фестивала в Малко Търново
30 Юли 2013, Вторник


Фестивалът  „По Малкотърновски - от извора на Странджа" показва народните обичаи по този край

Автор: Мирослав Водев

През стотиците години на своето съществуване населението в българските части на  древната Странджа планина е успяло да запази почти непокътнат своя етнографски облик, съхранявайки ревностно неповторимия си фолклор, обичаи и нрави. Тази събота – 27 юли, в странджанската „столица“ – Малко Търново, в рамките на фестивала „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ ще бъдат представени различни богатства от тази уникална местна съкровищница.

Началото на форума е поставено през миналата година, когато се състои и първото му издание. Идеята на жителите на града и читалище „Просвета-1914" е местното народно творчество да бъде преоткрито, възродено и широко популяризирано.
Уникални плетени графити ще очакват гостите на фестивала. С тях ще бъдат „облечени“ стволовете на китните дървета, водещи към площада на града. Арка, украсена с автентични тъкани черги, пък ще оформя своеобразния вход към изложението, водещ към  десетките щандове с най-различни изделия, плод на местното народно творчество – ръчно тъкани странджански пътеки, плетени терлици, шапки, чанти, калцуни, мед и млечни продукти и т. н.

До изложените образци на сътвореното от него, кошничарят Ангел Георгиев цял ден ще демонстрира как става изработването на красивите изделия от ракита. Всеки гост ще има възможността да пробва умението си за преплитане на жилавите пръчки, следвайки съветите на сръчния майстор. Своите умения да извайва красиви съдове на грънчарското колело ще покаже и Атанас Орлов, като посетителите ще могат и сами да опитат да измайсторят глинена съдина по тази древна технология.

Една от най-големите атракции, която се очаква да привлече много публика, ще бъде печенето на зелник под връшник. Древният начин за приготвянето на това характерно за региона тестено изделие ще претворят нагледно жени от село Стоилово.  Уникално е не само замесването на печивото и плънката, но и самото му изпичане. За целта тавата със зелника се слага върху жар, а отгоре й се нахлупва т. нар. връшник, както тук наричат капака на съда във вид на метален или глинен конус с дръжка на върха. Той се засипва с жар и гореща пепел и остава само да се чака ястието да стане готово. Наистина, по тази стара технология отива доста време за приготвянето на храната, но пък всичко става толкова вкусно, че човек може буквално да си оближе пръстите.

Във вълнуваща кулинарна надпревара ще се включат и други жени с готварски умения, които ще представят своя майсторлък на конкурса „Царица на зелника“. Жури, оглавявано от майстор-готвача Дафинка Михайлова, ще има трудната задача да посочи тавата с най-вкусното лакомство и да присъди приза на създателката му. Гостите на събитието ще могат да опитат и други местни специалитети, като на градския площад ще бъде подредена и специална маса с типични за Странджа ястия.

Покрай това те ще имат възможност да проследят и цялостния процес за обработка на вълна – така, както се извършва по тези места. Той ще им бъде демонстриран от талантливите българки от сдружение „Златното руно“, които, освен че ще чепкат и предат,  ще разкажат на интересуващите се и за автентичната технология за багрене на вълната, използвайки бои, получени от различни растителни видове, виреещи в околността.

За по-любознателните ще „отвори врати“ и малка работилница по килимарство. Този занаят е намерил много последователи тук, като читалището от години организира обучение на местните подрастващи в това майсторство. Сега обаче до това популярно изкуство от палитрата на народното творчество ще може да се докоснат и техните връстници от други градове на страната, които ще могат да пробват уменията си в създаването на шарените пътеки върху малките станчета, закупени от родолюбиви българи за нуждите на малкотърновското духовно средище.

Много емоционално се очаква да протече и научаването на странджанския химн „Ясен месец“. Всеки присъстващ на събитието ще си тръгне от форума в Странджа не само носейки песента в сърцето си, но и с подарък – малка брошура с текста на песента.
За любителите на изобразителното изкуство пък в читалището ще бъде подредена изложба на учителя и майстор на четката Динко Костадинов. Неговите платна разкриват неповторимия и автентичен облик на възрожденските къщи от този сравнително изолиран регион на страната.

На издигнатата на площада сцена ансамбъл „Филек” ще отбележи своя 30-годишен юбилей, като танцьорите и певците му ще представят пред публиката талантливите си изпълнения на странджански песни и танци от своя репертоар. Поканените на събитието  техни колеги от съседните села ще допринесат за превръщането на форума в незабравим спектакъл на непреходния местен фолклор.

И понеже фестивалът се провежда в Меката на нестинарството у нас, съвсем естествено той ще завърши с нестинарски игри. Да играе върху огнената жарава е поканен най-младият в околността, но вече заслужил признание нестинар – Костадин Михайлов от близкото село Бродилово.


В Странджанско капакът, с който се похлупва тавата, в която се пече в жарта зелникът, се нарича връшник

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки