Да прогоним колорадския бръмбар


Да прогоним колорадския бръмбар
30 Юли 2013, Вторник


През юли картофените насаждения биват връхлитани от цели пълчища колорадски бръмбари. Стопаните са се убедили, че средствата за химическа защита от този враг номер едно

Автор: Дина Харизанова

на кореноплодите не винаги дават добри резултати.
Опитните градинари използват в борбата срещу вредителите водни отвари и настойки от различни растения, които пропъждат досадните бръмбари. Ето някои от тях.
Приготвя се отвара от глухарчета и хвощ, като по 200 г от свежите билки се слагат в кофа с вода и се кипват 15 минути. След това течността се охлажда и прецежда. Половин литър от отварата се разрежда с 10 л вода и с нея се напръскват растенията.

Взимат се 100 г люти чушки (или готов лют червен пипер) и се варят в продължение на 2 часа в съд с вода. След като се охлади и процеди, към извлека се прибавя 40 г домашен сапун и разтворът е готов за употреба.

Колорадският бръмбар не понася миризмата на гниещи люспи от лук. Затова още при засаждането на картофите в лехите се нахвърлят лукови люспи и докато те са под храстите, буболечките няма да ги полазят.
Те бягат и когато растенията се напръскат с настойка от дървесна пепел. За приготвянето й е нужно 2 кг пепел да се разтворят в 10 л вода, а след това 1 л от този разтвор да се разреди с 10 л друга вода.

Добре е около гнездата с насажденията да се насипят хвойнови стърготини. Тяхната миризма също е непоносима за колорадския бръмбар.
Ако засадите между картофите невен, боб или грах – дори само по 1 корен на квадратен метър, има шанс вредителите също да изчезнат.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки