Задължават изкупвачите на мляко да подписват договори


Задължават изкупвачите на мляко да подписват договори
30 Юли 2013, Вторник


Изкупвачите на сурово мляко трябва да подписват договори с производителите, иначе ще им бъдат налагани глоби от 5000 до 20 000 лева.


Изключения има само за разрешените директни продажби, предвиждат промените в Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
Новите моменти са подложени на обществено обсъждане, което ще продължи до края на месеца. Ако производители продават сурово мляко без документи, ще бъдат глобявани със суми от 500 до 2000 лева.

Задължителните писмени договори между производители и изкупвачи за сурово мляко се въвеждат за пръв път. В момента те са фиктивни и никой не ги спазва, обяснява пред в. „Монитор” Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.
Посочените в тях цени са нереално ниски, а изкупвачите карат производителите да продават по-евтино. Производителите смятат, че писмените договори ще защитят интересите им, особено ако в тях е посочена и цената.

В Гърция например е записано, че тя може да варира в определени граници. Така производителите там получават за суровината между 80 евроцента и 1,20 евро за литър овче мляко. У нас цените се движат между 1 и 1,45 лева за литър.
Договорите за изкупуване ще се сключват най-малко за половин година. Веднага след подписването им те трябва да бъдат регистрирани в Разплащателната агенция. Отменя се изискването изкупвачите да учредят банкова гаранция в полза на Разплащателната агенция, тъй като те ще бъдат улеснени като участници в квотната система.

Законът е замислен да осигури плавен преход след отмяната на квотния принцип през 2015 г. За прилагането на нормативните актове областните дирекции по земеделие ще трябва да разполагат с 300 хил. лева годишно.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки