Обвиниха баба и дядо, че крали ток


Обвиниха баба и дядо, че крали ток
86-годишният дядо Георги Господинов дори не различава катинарчето за панцера от секретната ключалка на таблото, затова е малко вероятно той да е „манипулирал” електромера
29 Юли 2013, Понеделник


Въпреки че таблото е окачено на уличен стълб и само техниците от „Енерго-про” имат ключ, старците от Шумен са заподозрени, че са манипулирали електромера

Автор: Снимки авторът Тонка Петрова

Шуменско семейство е заплашено да остане без ток, ако до следващия вторник не плати на „Енерго-про” т. нар. „коригирана сметка” от 1300 лева. Причината е, че почти 90-годишните стопани на къща в квартал „Макак” са заподозрени, че крали ток като манипулирали електромера. Как е станало това никой не може да каже, защото съоръжението, което отчита тока на имота им на ул. „Янко Христов” 33, както навсякъде в страната, е изнесено върху уличен стълб.

По време на рутинната профилактика в квартала и проверката, извършена от двама техници на 6 юни т. г., електромерът бил с непокътната пломба, а таблото – заключено.  Което не пречи в констативния  протокол да бъде записано, че електромерът бил „манипулиран”, като между двете клеми имало монтиран „мост“ със сечение 6 кв.мм. Сега единствената отстъпка, която монополистът е склонен да направи за възрастното семейство, е да позволи на 86-годишния Георги Господинов и 82-годишната му съпруга Донка да сключат договор за разсрочено плащане и да се издължат за 4 месеца. Иначе ще им спрат тока, без на монополиста да му мигне окото.

Дядото и бабата живеят в къщата си с 53-годишната си дъщеря Юлка Андрова, която е животновъд по професия. „Нито разбирам, нито имам представа как се краде ток”, плаче баба Донка и се чуди как ще намерят пари да платят тази сума. Нито тя, нито дядо Георги, нито пък Юлка са видели какво правят техниците и дали наистина въпросното кабелче, подсигуряващо „моста“, е било в техния електромер.
„Седях на пейката пред къщи тогава. Дойдоха млади хора, видях, че отварят и затварят нещо по таблото. По едно време поискаха да се обадя на дъщеря си да дойде. Аз им дадох телефона, те й звъннаха и тя пристигна, като за целта дори излезе от работа.  Какво стана после не разбрах. Не съм видяла и някой друг да бърка в таблото“ – припомня си старицата.
Обяснили им, че не е работа на електротехниците да разследват как при заключена врата и здрава пломба някой е манипулирал електромера им.
Имотът, в който живеят възрастните хора, се води на името на дъщерята. Тя работи в свинекоплекса в близкото село Царев брод. Купила къщата през 2006 година. Разведена е и живее сама с родителите си. Когато брат й починал, ги прибрала при себе си. „Аз съм свинарка, а не електричарка“, твърди Юлка Андрова, с което се аргументира, че няма как да е пипала в таблото. Жената се чуди как сега ще събере пари за „коригираната сметка“. През 2006 г. теглила банков заем от 20 000 лв., за да купи този имот и още изплаща ипотечния кредит с вноски от по 220 лв. месечно. Баща й като че ли още не не разбира сериозността на положението и успокояващо нарежда: „Те ще имат да вземат, ние ще имаме да даваме, каквото стане”.
Той разказва, че няколко пъти викал на момчетата от енергото да заключат катинара на таблото, да не станела някоя беля, пък те не му обръщали внимание. И докато споделя това,  сочи малкото катинарче към планката на отвора, където е панцерът. Дядо Георги дори не разбира, че всъщност това не е ключалката на таблото.
Юлка обяснява, че когато техниците я извикали по време на проверката, й показали някакъв кабел. „Държаха го в ръцете си, а таблото зееше отключено. Каква е гаранцията, че то е било намерено в нашия електромер?” – недоумява жената. А протокола подписала, тъй като служителите на „Енерго-про“ я стреснали като попитали дали да извикат полиция, след като тя се опитала да възрази, че никой от фамилията й не е бърникал в таблото.
„Ако не платя тези 1300 лв., ще оставя родителите си без ток. Ако го направя, ще трябва всички да живеем само с техните пенсии”, изчислява животновъдката. Месец преди проверката платили за ток 30 лв., а последната сметка за юни е само 20 лв. Зимните месеци стигали и до 80. И нещо, което също е важно – след отстраняването на криминалния „мост“ не настъпила никаква разлика в това, което плащала с родителите си преди проверката.
В двора на имота има две малки къщи – в едната живее тя, във втората – дядо Георги и баба Донка. През зимата се отопляват с дърва и ползват ток само за бойлера и хладилника. Двете сгради имат общ електромер, който е единственият, монтиран във въпросното табло – електромерът на съседите е на друг стълб.
Юлка описала в писмо до енергото всичко това, което споделя и пред нашия екип, но още няма отговор от монополиста. „Исках да се срещна с някои от техните директори, но ми казаха, че това няма как да стане”, оплака се тя.
Пресаташето на централата на „Енерго-про” във Варна Елена Добрева обяснява, че „целта на тези рутинни проверки е именно тяхната внезапност”, като уточнява, че нямали практика да правят снимки и да документират това, което според тях е „манипулиран” електромер. Тя обаче не даде обяснение защо въпросното кабелче, играещо ролята на „мост“, вече е било свалено от таблото, когато собственичката пристигнала.
„Ние не упрекваме нашия абонат, че е манипулирал електромера или е крал ток, ние просто го уведомяваме, че се възползвал от това приспособление, което не отчита точната консумация”,  пояснява още Елена Добрева.


Стълбът пред къщата, на който е монтиран измервателният уред Баба Донка е майсторка на плетивото на една кука, умее да плете покривки, но нищо не разбира от ток

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки