„Хизбулла


„Хизбулла
Печално известният с американските зверства затвор „Абу Граиб”
26 Юли 2013, Петък


Така ливанската шиитска партия определи решението на Евросъюза да впише въоръженото й крило в списъка с терористични организации


Ливанската шиитска партия "Хизбулла", предвождана от Хасан Насралаопредели като „агресивно" и „несправедливо" решението на ЕС да впише въоръженото й крило в своя списък на терористичните организации. Шиитската партия също така смята, че това решение ще навлече "загуби и разочарования" на европейците. "Хизбулла" отхвърля категорично позицията на ЕС и вижда в нея агресивно, несправедливо решение, което не се основава на никакво оправдание и никакво доказателство, заяви партията в свое комюнике.  "Хизбулла" смята, че "ЕС се е огънал под американско-ционисткия натиск и диктата на Белия дом, което е опасна тенденция".

Това решение е написано от американска ръка и с израелско мастило, а от Европа се е искало само да постави печата си, заявиха от "Хизбулла". От там смятат още, че "това решение не отговаря на интересите на народите от Европейския съюз".
"Ако страните от ЕС смятат, че поддавайки се на американския шантаж, си създават влияние в нашия арабско-мюсюлмански регион, ние им казваме: Вашингтон взе същото решение и пожъна само загуби и разочарования", добави партията.
Преди това телевизията на „Хизбулла", „Ал Манар", обвини Великобритания, че стои начело на кампанията срещу нея.

Европейските министри на външните работи решиха да впишат въоръженото крило на "Хизбулла" в списъка на терористичните организации, като увериха, че желаят
да продължат диалога с политическите й лидери, което ще се окаже сложно.
Сирийската опозиция, естествено, приветства решението на ЕС да включи военното крило на "Хизбулла" в списъка на терористичните организации, призовавайки висшите представители на движението да бъдат изправени на съд заради ролята им в Сирия.
В комюнике опозиционната коалиция отбелязва, че тази инициатива е стъпка в правилната посока и подчертава, че е необходимо страните от ЕС да вземат мерки да се спре намесата на въоръженото крило на движението в Сирия.

Участието на елитни бойци на "Хизбулла" в сирийската война позволи на правителството в Дамаск да превземе в началото на юни стратегическия град Кусейр, близо до ливанската граница, след като беше в ръцете на бунтовниците в продължение на година.
ЕС най-сетне включи в черния си списък като терористична организация военното крило на "Хизбулла" - шиитското военизирано движение, превърнало се в суперсила в Близкия изток, посочва и британският вестник "Файненшъл таймс".

При дългите си и конфликтни отношения с ливанската групировка - резултат от Ислямската революция в Иран през 1979 г. и израелската инвазия в Ливан през 1982 г. - нито европейците, нито САЩ успяха да разберат какво точно представлява организацията, самопровъзгласила се за "Партия на Бога".
Обичайните дефиниции за "Хизбулла" определено плачат да бъдат преразгледани. Дълго време тя беше нещо повече от "недържавен фактор", а вече не е просто държава в държавата.

Преоценка на реалността показва, че властта й сега доста надхвърля тази на ливанската държава,  на която групировката помогна да се превърне в институционална пустош.
"Хизбулла" не само има военна и политическа власт, финансова мощ и социални дейности - от здравеопазването и образованието до пенсиите и жилищната политика - напълно независими от ливанската държава.

Тя стратегически разви пипала, стегнали в здрава хватка лостовете на държавата, и се превърна в държава над държавата, отбелязва вестникът. Това стана кристално ясно, след като "Хизбулла" изпрати свои бойци, за да се излезе от застоя в гражданската война в съседна Сирия - от името на правителството на Башар Асад, но на разпореждане на Иран и върховния ирански водач Али Хаменей.

Влиянието на движението расте

В Ливан няма правителство ("Хизбулла" го свали през март). Мандатът на парламента изтече и сега той продължава да функционира въз основа на съмнително законна временна основа - съдът, който решава в такива случаи, беше лишен от кворум след оттегляне на "Хизбулла".

Иран също разкритикува решението на ЕС, предаде АФП, като се позова на ирански вестници. Според Техеран това решение отговаря на интересите на Израел.
Иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи разкритикува ЕС, че е взел "погрешно решение във връзка с "Хизбулла", насочено срещу ливанския народ и шиитското движение, което защитава страната си от ционистките агресии". Дипломат номер едно на Иран смята, че това погрешно решение се дължи на липсата на правилна европейска преценка за кризата в Близкия изток.

Трагедията в Ирак продължава

Най-малко 25 души са загинали в началото на седмицата при нападение с кола бомба срещу конвой на иракската армия в северния град Мосул, предаде “Ройтерс”, като се позова на полицейски източници. Повечето от жертвите са военни.
Атентаторът самоубиец следвал автоколоната и когато тя спряла, взривил автомобила си, уточнил полицейски източник, пожелал анонимност.

Иракските сили за сигурност отблъснаха нападения на въоръжени мъже срещу два затвора в Багдад - "Абу Граиб" на запад от столицата и "Таджи" на север. Атаките са били координирани и са продължили около 10 часа.
Агенциите съобщиха за най-малко 41 убити - 21 затворниции 21 полицаи, надзиратели и войници. Ранени са 41 затворници. Ислямистки сайтове твърдят, че хиляди затворници са избягали при нападенията.

Иракски депутат, цитиран от ДПА, съобщи за "между 500 и 1000" затворници, избягали от "Абу Граиб". Става въпрос основно за членове на мрежата на "Ал Кайда". Полковник от полицията пък съобщава, че седем затворници са избягали от този затвор, но били заловени от полицията.

Атаките са били изключително добре организирани. Те започнали към 21,30 ч. местно време с минометен обстрел на затворите. Коли бомби и взривни устройства експлодирали след това край входовете на сградите, а трима камикадзета с пояси с експлозиви се хвърлили срещу портала на затвора в Таджи. Сблъсъците продължили цяла нощ, с намесата на бойни хеликоптери на армията. В понеделник сутринта обстановката в двата затвора отново е под контрол.

Отговорност за нападенията е поел иракският филиал на "Ал Кайда". В разпространено от името на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) изявление операцията е наречена "Побеждаване на тираните". Уточнява се, че тя е включвала 12 коли бомби и помощ от затворници, успели да се сдобият с оръжия вътре. Групировката твърди, че е освободила стотици затворници, включително над 500 муджахидини.

Генерал Мартин Демпси за военната намеса в Сирия

Установяването на забранена въздушна зона за защита на сирийските бунтовници би изисквало стотици американски самолети и би струвало повече от 1 млрд. долара на месец, при това без гаранция, че ще промени хода на гражданската война, заяви председателят на съвета на началник-щабовете на САЩ, предаде “Асошиейтед прес”.
В писмо до двама сенатори ген. Мартин Демпси очерта рисковете, разходите и ползите от по-агресивно американско военно действие в момент, когато администрацията на президента Обама преценява следващите стъпки за подпомагане на опозицията, воюваща със силите на президента Башар Асад.

Генерал Демпси анализира пет сценария. Те са:
● обучение и даване на съвети на опозицията,
● осъществяване на въздушни удари,
● установяване на зона без полети,
● създаване на буферни зони вътре в Сирия
● контролиране на химическия арсенал на Башар ал Асад.

Демпси подчерта, че решението за прилагане на сила в Сирия не е такова, което може да бъде взето с лека ръка. Това е равносилно на акт на война, обясни той.
"А след като веднъж решението е взето, САЩ трябва да бъдат готови за това, което може да последва. По-дълбокото замесване е трудно да бъде избегнато", предупреди той.
Сенатор Карл Левин, председател на Комисията по въоръжените сили, и сенатор Джон Маккейн притискаха Демпси да даде личната си оценка, преди да пристъпят към номинирането му за още един двугодишен мандат.

Маккейн и Левин настояват за по-агресивен отговор от администрацията на Обама на кървавата гражданска война.
Демпси описа разходите за вариантите - от обучаване и въоръжаване на проверени бунтовнически групи до нанасяне на въздушни удари срещу противовъздушната отбрана на Сирия и създаването на забранена за полети зона или буферна зона.
"Ние научихме от последните 10 години, че не е толкова просто да се промени балансът на военната сила, без внимателно обмисляне  какво е необходимо, за да се запази функционираща държава",  отбеляза още ген. Демпси, намеквайки за войните в Ирак и Афганистан.

Според него създаването на зона, забранена за полети, би неутрализирало противовъздушната отбрана на Сирия. Тя би изисквала стотици самолети с наземно и морско базиране, поддръжка с разузнаване и средства за електронна война, както и средства за презареждане с гориво и комуникации.
Разходите се оценяват на около 500 млн. долара първоначално, а след това средно по милиард долара месечно в течение на една година.
По думите му макар че това вероятно ще доведе до почти пълно елиминиране на способността на Сирия да бомбардира бази на опозицията, би имало риск от загуби за американската авиация.

Това би означавало спасителни операции за американските летци. Той добави, че подобна стъпка може също да не успее да намали насилието или да промени хода на войната, защото режимът разчита предимно на наземна огнева мощ - миномети, артилерия и ракети.
Демпси смята, че създаването на буферна зона, най-вероятно географска територия от двете страни на границата с Турция или Йордания, би дало на опозицията място, където да се организира и тренира.

Подобна стъпка би изисквала хиляди американски сухопътни войници, макар и разположени извън Сирия, за да подкрепят тези, които защитават зоните.
"Трябва също така да осъзнаем риска - не само за нашите сили, но и  за другите ни глобални отговорности Това е от особено критично значение, понеже губим боеготовност поради бюджетни съкращения и фискална несигурност. Някои варианти може да не са осъществими като време и разходи, без компрометиране на сигурността ни другаде", заяви Демпси.

Той добави, че е предоставил на президента Обама варианти за употреба на американска военна сила в Сирия, но отказа да разкрие подробности за тях.
Би било неуместно да влияя на решението, като изразявам мнение публично относно каква сила трябва да употребим, обясни той.


Ген. Мартин Демпси Хасан Насрала

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки