Ердоган: Не вземайте кредитни карти


Ердоган: Не вземайте кредитни карти
Йит Булут
26 Юли 2013, Петък


Съветник на турския премиер стана 41-годишният финансов анализатор и журналист Йит Булут


"Не вземайте кредитни карти", призова турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк във водещата новина на медията.
Министър-председателят на Турция официално поиска от гражданите да не използват кредитни карти."Играе се една много голяма игра", предупреди Ердоган, и в тази връзка посочи, че ползвателите на кредитни карти са заплатили в рамките на една година само на една турска банка астрономичната сума от общо 600 трилиона стари турски лири (около 460 милиона лева). По този повод Ердоган препоръча на турските граждани "всеки да се разпростира според чергата си", посочи още телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Чуждите медии съобщават също, че главен съветник на премиера стана журналистът Йит Булут, който обяви преди месец, че "чужди сили ще се опитат да убият Ердоган с психокинеза", а само допреди няколко години бе върл противник на партията му. "Царят на съзаклятническите теории ще бъде новият главен съветник на Ердоган", писа списание "Шпигел" по повод назначението на Йит Булут. Британският "Гардиън" пък реагира със следното заглавие: "Не, това не е виц!". Не е виц и това, че според Булут, "чужди сили ще се опитат да убият Ердоган чрез психокинеза".

Още в началото на протестите в Турция 41-годишният финансов анализатор и журналист Йит Булут застана открито на страната на Ердоган. Подобно на премиера, новият му главен съветник обича да оправдава безредиците в страната с теорията за "лихвеното лоби" - то било отговорно за протестите.Според Булут, банкерите били недоволни от планираното понижаване на основния лихвен процент, а правителството се било решило на тази крачка само за да съживи конюнктурата, тъй като по-ниският лихвен процент се отразявал положително на сделките и консумацията. "За първи път от 52 години насам Турция няма дългове към МВФ, само че това явно не се харесва на някои хора", коментира Булут.

"Колкото и съветници да има Ердоган обаче, полза от тях премиерът всъщност няма", казва турският политолог Дурул Тюркмен. "Ердоган слуша съветниците си, но в крайна сметка обича да взима решенията сам. Премиерът обаче се вслушва в съветите на жена си и дъщеря си. Особено що се отнася до темите за семейството и жените, съпругата на премиера му оказва силно влияние. Тя не обича депутатките, които имат два брака. Точно затова Емине Ердоган не искаше тези жени да се кандидатират за втори мандат", споделя Тюркмен. "За някои депутатки мнението на премиерската съпруга се оказа фатално", казва политологът.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки