Едуард Сноудън - фантомът от летище „Шереметиево


Едуард Сноудън - фантомът от летище „Шереметиево
26 Юли 2013, Петък


Никой не знае къде е скрит американецът


Вече стана един месец, откакто Едуард Сноудън пребивава на московското летище "Шереметиево", пише в. "Стампа". Американецът няма документи за самоличност, защото те бяха анулирани от САЩ, след като той разкри американски тайни и предизвика всеобщ скандал.

Месец след като той се озова на московското летище след бягство от Хонконг, където се укриваше преди това, Сноудън продължава да поражда редица въпроси, включително и този дали изобщо е на летището. Информациите за това са противоречиви.
Един от служителите на летището, назован от вестника само с малкото си име - Станислав, твърди, че е виждал Сноудън и дори му е дал чаша вода. Той пояснява, че американецът е на терминал D и че често пъти отива към зоната за пушачи на нивото на изход 31, откъдето потеглят самолетите за Италия.

Екип на в. "Стампа" е прекарал известно време на това място, но от Сноудън нямало и следа.
Освен на терминал D, той може и да е на терминалите Е и F. Това са единствените места на летището, където човек без паспорт или виза може да пребивава известно време.
Едномесечното пребиваване на Сноудън на летището беше сравнено със ситуацията във филма "Терминал" на Стивън Спилбърг. Лентата се основаваше на историята на иранеца Мехран Карими Насери, който очакваше осем години виза и заради това беше принуден да живее на летището "Шарл де Гол" в Париж.

Но приликите между Насери и Сноудън свършват дотук. Насери се беше превърнал в символ на летището в Париж, докато Сноудън е неоткриваем на летището в Москва Засега единствено Станислав твърди, че е виждал Сноудън и дори го е чувал да казва "Обичам Русия". Младежът работи в заведение за бързо хранене на летището и може би разказите му за американеца са само опит за привличане на медийното внимание.

Станислав твърди, че Сноудън похапва именно в ресторанта, в който работи. Там още едно момиче твърди пред екипа на в. "Стампа", че е виждало американеца, но нейна колежка й направила знак да млъкне.
На терминал Е обстановката е по-подходяща за дълъг престой. Подът там е застлан с мокет, така че е удобно за спане, а освен това там се намира и единственият хотел, обслужващ пасажерите от терминали D, E и F.

На терминал Е обаче никой не е виждал Сноудън.
Мария, рецепционистката в летищния хотел "Въздушен експрес", твърди, че никога Сноудън не е преспивал там. Но причините са може би цените - между 350 и 420 рубли (8-10 евро) на час. Максимално човек може да прекара в хотела до 23 часа и нито минута повече.

Предположенията са, че руските власти може да са помогнали
на Сноудън да наруши правилата на хотела, но рецепционистката твърди, че никога не го е виждала.
Има съмнения, че руските власти може да са помогнали за укриването на Сноудън и на терминал А, където се влиза само със специални пасавани. Там могат да пребивават дипломати.

На терминал F, откъдето тръгват самолетите за Близкия изток и където магазините изобилстват, Сноудън отново е фантом. Единствено продавачка в магазин за очила твърди, че го е виждала веднъж и че бил много блед.
Сноудън не може и да е в хотел "Новотел", който е извън летището. Хотелът е като "Затвора", защото там могат да пребивават пътници в очакване на виза. Но такива пасажери все пак имат документи за самоличност, а Сноудън няма, отбелязва "Стампа".

Новина от последния час
Едуард Сноудън  – мъжът, който издаде тайни американски програми за следене, получи документите, с които може да напусне московското летище "Шереметиево", предадоха “Ройтерс” и АФП. Сноудън остана в транзитната зала на летището преди месец, когато САЩ анулираха паспорта му, малко след като пристигна с полет от Хонконг. На 16 юли бившият сътрудник на ЦРУ поиска официално временно убежище в Русия. Тогава стана ясно, че руското законодателство не предвижда конкретен срок за разглеждане на такава молба.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки