Трагедията в „Ораново“ - въпроси без отговори


Трагедията в „Ораново“ - въпроси без отговори
Кметът на Симитли с близки на затрупаните миньори
26 Юли 2013, Петък


За последните 6 години, шестима души са намерили смъртта си в мината-гробница

Автор: Ерол Емилов

Десет дни от трагедията в мина „Ораново”, надеждата, че Николай Михайлов и Иван Лазаров са оцелели, още е жива. Двамата миньори са затиснати под земята от 16 юли, когато срутване взе живота на техните колеги Асен Стойнев и Христо Младенов.
С метър и половина са напреднали професионалните спасители и миньорите по обходния маршрут към мястото, където се предполага, че се намират двамата мъже. Намеренията са до десетина дни да бъдат прокопани всичките 33 метра до крайната точка в галерията на „Ораново", където най-вероятно се намират затрупаните. 

В най-добрия случай обаче, до края на тунела ще се стигне след повече от седмица. Според специалисти пък, това може и да не стане поне до месец. Така на практика наричаната все още спасителна операция се превръща в издирвателна. Въпреки това, близките на Стойчев и Младенов, както и техните колеги, вярват в положителната развръзка.

В деня на трагедията

Инцидентът е станал около 9.30 ч., но сигналът за него е подаден на телефон 112 едва час и половина по-късно. Каква е причината за това недопустимо закъснение не се знае.
Телата на двамата загинали миньори Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити няколко часа след фаталното срутване в една от галериите. Цял ден близки и роднини на служителите на рудника, който е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов, стояха пред бариерата в очакване на новини за своите близки.

Почти през целия ден обаче никой не ги информира за нищо. Имаше и случаи на припаднали роднини на миньори. Информацията за самоличността на двамата загинали даде шефът на пожарната в Благоевград Георги Пармаков едва около 16,00 ч. същия ден.
Две села потънаха в скръб – село Полена и село Полето.

Христо, на когото му предстояли само още три месеца до пенсия, оставя син на 18 години – Методи. Момчето дойде до мината още на следващия ден, за да прибере дрехите на баща си, въпреки твърденията на управителя Валери Манов, че те вече били прибрани.
Методи Младенов обяви позицията на семейството, че ще заведат дело срещу собствениците на рудника – гробница, който за последните 6 години е затрил шест човешки живота.

Часове след последния тежък инцидент, от ръководството на мината обещаха по 5 000 лева еднократна помощ на близките на починалите и обезщетения в размер на 50 000 лева от застраховките „Живот”.
Хората обаче са песимистично настроени, тъй като обществена тайна е, че миньорите нямат застраховки. Нарушенията на ръководството не са само тези – за пет години от Главна инспекция по труда са направени 163 предписания, 124 от които касаят условията на труд вътре в мината. Това съобщи шефът на институцията Румяна Михайлова, която също беше на мястото на трагедията.

Освен това стана ясно, че тази година „Ораново” работи по неодобрен план, което е престъпление, според министъра на икономиката Драгомир Стойнев.  На място бе и неговият колега Хасан Адемов.
Няколко дни след инцидента се появи и концесионерът Красимир Михайлов. Той бе разпитан в полицията в Благоевград, след което бе освободен. По думите на наблюдаващия прокурор по делото Екатерина Даракчиева, той е привлечен в качеството си на свидетел и затова не може да бъде задържан.

Михайлов първо се държа арогантно с журналистите. После описа причината за трагедията като „природно бедствие“. Дори не поиска да отиде до мината, тъй като нямал работа там. Но все пак го направи, за да обещае помощ. Обещания, които може и да не се изпълнят.

Причините за драмата

От бивши миньори разбрахме, че се пести от укрепление и именно това може да е причина за драмата, от която Симитли не може да се отърве втора седмица. По думите им, крепежи или няма, или са много слаби.

Вероятна е и друга причина за случилото се – сеизмичната дейност. Районът на Симитли и село Крупник е земетръсно активна зона и там много често се регистрират трусове. Съществуват и предположения, че над Красимир Михайлов има опънат чадър. Иначе досега мината – гробница е щяла да бъде затворена.
„За последните шест години рудникът взе шест жертви. Според мен нещата не могат да продължават по този начин и трябва да се вземат крути мерки”, каза и кметът на Симитли Апостол Апостолов, който следи ситуацията отблизо.

Междувременно стана ясно, че докато миньорите работят и рискуват живота си за 500 лева на месец, синът на Красимир Михайлов – Красен, пръска пари по световните скъпи курорти. Според запознати, младият „орановец” разполага с по 100 хиляди паунда на месец.
Поредният инцидент в рудника стана причина и за преразглеждането на концесионния договор за нея. Оказа, че „Ораново” е предоставена на Михайлов безвъзмездно, заради създадените от него работни места.

Жителите на региона са разделени на две по отношение на мината – едни искат тя да продължи да функционира, защото се страхуват за препитанието си, а други – да бъде закрита незабавно, за да не се стига до такива фатални последици.
Един от спасителите е 29-годишният Бойко Ружински, който се включи в издирването на Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Той влезе в мината, но беше обгазен и откаран в МБАЛ – Благоевград. Там му бе направена деинтоксикация и на следващия ден бе изписан. Тогава майка му сподели намерението на сина си да напусне работа. Той обаче отрече тази информация, най-вероятно от страх. Две седмици ще прекара вкъщи, след което отново се връща под земята.

И в този момент продължава издирването на двамата затрупани миньори Иван и Николай. Спасителната операция претърпя много трудности, които създадоха бликащата вода и течащата глина. На два пъти се наложи разбиване на скали с контролиран взрив.
В понеделник вечерта спасителите бяха неприятно изненадани от силен теч на глина във второто разклонение на мината, който не може да се спре. Това наложи временно прекъсване на процеса, докато не се реши как ще продължи процедурата.
На място заседаваше екип от минни инженери и специалисти, които стигнаха до извода, че ще е добре да се направи нова галерия, която ще отвори обходен път до затрупаните. Предполага се, че те са в долната част на рудника.

Надежда за живота им още има поради твърденията, че всички миньори си носят вода и самоспасители, а и вътре имало каптиран минерален извор. Близките на оставащите в неизвестност миньори очакват всеки ден с нетърпение вести за тях.


18-годишният Методи, син на загиналия Христо Младенов Издирването на Иван и Николай продължава вече повече от 200 часа Обгазеният миньор Бойко Ружински

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
сизиф
29.07.2013 12:58:33
0
0
докато такива бизнесмени получават вишстояща закрила така ще бъде господа капиталисти наздраве[hot]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки