Боготворените маслини и зехтин


Боготворените маслини и зехтин
25 Юли 2013, Четвъртък


Неслучайно олимпийските шампиони в древността са носели венци, сплетени от клонки на маслиновото дърво

Автор: проф. Христо Мермерски

Маслината винаги е била боготворена по местата, където тя расте. И до днес красивото дърво със сребристи листенца се смята за символ на мъдростта и благородството. Неслучайно древните гърци са поставяли на главите на победителите на олимпийските игри венци от маслинови клонки.
В религията растението се приема като символ на възраждането, тъй като именно клонче от него донася на борда на Ноевия ковчег гълъбът като доказателство, че потопът е свършил и наблизо се е  показало над водата парче земя.

Но освен тази древна символика, маслината е растение, което се отличава с изключително полезни плодове. Те съдържат забележителен комплекс от витамини – В, С и Е. Освен това в тях откриваме и много микроелементи като калий, калций, фосфор, манган, сяра, желязо, мед и др.

Името маслини плодовете са получили от факта, че съдържат много мазнини – особено зрелите екземпляри. Но те се характеризират с това, че са ненаситени, което означава, че са много полезни за човешкия организъм. Едно дърво дава средно от 15 до 50 кг плодове, а за получаването на 1 литър олио са нужни 5 кг от тях. Процесът на консервирането им (сурови те са много горчиви и не могат да се ядат), а също и на получаването на маслото, е много продължителен и трудоемък, заради което те са доста скъпи.

Зехтинът е продукт, към който интересът в последните години нараства непрекъснато заради полезните му свойства. Но трябва да се има предвид, че ценни качества се откриват единствено в продуктите, получени от първото и второто пресоване на плодовете, известни като Extra Virgin и Virgin.

При употребата си зехтинът спомага за укрепването на кръвоносните съдове и сърцето, прочиства кръвта, повишава имунитета, подобрява храносмилането, предотвратява стареенето на клетките, предпазва от инфаркти, диабет и дори онкологични заболявания.
Зехтинът е уникален диетичен продукт, който се отличава от другите растителни масла по това, че не се окислява при нагряване и затова в него не се образуват канцерогенни вещества. Линолиевата киселина, съдържаща се в него, способства за по-бързо заздравяване на тъканите при порязване и изгаряне. Тя подобрява зрението и координацията на движенията.

Изпивайки сутрин на гладно по 1 ч. л. зехтин Extra Vergin или изяждайки по 10 маслини, човек може чувствително да редуцира теглото си, като по този начин ще намали и натоварването върху гръбначния си стълб и ставите. И зехтинът, и маслините оказват лечебно въздействие при артрит, подагра, остеохондроза и всякакви други заболявания на опорно-двигателния апарат. Те действат благоприятно върху костните и хрущялните тъкани, благодарение и на високото си съдържание на мощните антиоксидантни витамини С и Е, тъй като в болните стави се натрупват много свободни радикали, които тези витамини разрушват.

Много положителна роля играят маслините и за доброто храносмилане. Те не само го стимулират, но и подпомагат дейността на жлъчния мехур, възпрепятствайки образуването на камъни в него.
Ежедневната им употреба поддържа в норма холестерина, намалявайки риска от инфаркт, инсулт и стенокардия.

Диетолозите твърдят, че за консумацията на маслини и зехтин не съществуват никакви противопоказания. Единствено трябва да се внимава с употребата им при холецистит, тъй като притежават жлъчегонен ефект.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки