В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Жълта иглика
25 Юли 2013, Четвъртък


Майка ми се разболя от болестта на Паркинсон. Изписаха й купища лекарства, но ми се иска да помогнем за лечението й и с помощта на народната медицина.



Кои природни средства са подходящи за това заболяване?
Николина Атанасова,
Етрополе

Болестта на Паркинсон е една от най-разпространените в съвременното общество. Среща се по-често при възрастните хора, но вече подмладява. Дължи се на неблагоприятните екологични условия.

Тя е описана през 1817 г. от английския лекар Джеймс Паркинсон и затова носи неговото име. Някога са я наричали „болестта на треперещите ръце“. Дължи се на загиване на мозъчните клетки в областта на черната субстанция (назовавана така заради големия брой пигментни клетки, съдържащи допамин, който обезпечава контакта между главния мозък и двигателната система. Получава се тремор (треперене) на ръцете или отделни пръсти, който се засилва при стрес. Брадичката също потреперва, когато болният стои спокойно, и спира щом той се раздвижи.

Почеркът става ситен и неразбираем. Болният трудно закопчава копчета и други неща. Движенията се забавят, нарушена е и и координацията. Появява се втвърдяване на мускулите (най-вече на шията и крайниците) и те отслабват. Изчезва мигането, усмихването, размахването на ръцете и лицето става масковидно. Говорът става неразбираем.
Болният влачи краката си. Трудно прави първата крачка. Убягва му центърът на тежестта. При опит да спре да ходи се изтласква напред и губи равновесие. Забавя се мисленето, вниманието, но интелектът и паметта се запазват.

Рецепта 1 (Асен Стефанов): Доказано е, че продължителното пиене на отвара от билката котешка стъпка води до излекуване от болестта на Паркинсон, когато е в начална фаза на развитие. Изсушената билка се смила с кафемелачката. В 300 мл вряла вода се сипва 1 ч.л. от нея. Престоява така 2 часа и се прецежда. Разделя се на три равни части и се пие 3 пъти на ден 1 час преди хранене.
Заедно с отварата се приготвя смес от 200 г пчелен прашец и 1 кг мед. От нея се взема 1 ч.л. и се смесва с 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Пие се 1 час преди хранене.

Рецепта 2 (Рая Гарджева, Сливен): Смесват се по 1 с.л. листа и цвят от полски хвощ, жълта иглика, камшик и жълта комунига. В 600 мл вода се попарват 2 с.л. от сместа. След като отварата изстине, се пие от нея по 100 мл 3 пъти дневно половин час преди хранене.

Рецепта 3 (Маргарита Вълкова, Варна): Вземат се 15 ментови капки, 20 мл валерианови капки и 15 мл горчива бадемова вода и се смесват. От така получената тинктура се капват върху бучка захар (може и върху 1 с.л. захар) 20 капки. След това захарта се изяжда. Капките трябва да се подготвят в билкова аптека.

Рецепта 4 (при треперене на ръцете, Мария Даскалова, с. Дондуково, обл. Монтана): Ръцете до лактите се потапят за 15 минути в гореща вода, загрята до 42 градуса. Във водата се слагат предварително 2 шепи дървесна пепел и 10 люти чушки. 

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки