Проблемът „разширени вени“


Проблемът „разширени вени“
25 Юли 2013, Четвъртък


На 61 години съм. През пролетта постъпих в болница с проблеми в зрението и отделно с отекли крайници. Докторите установиха, че имам варикозни вени.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Какво представлява това заболяване и каква терапия бих могъл да приложа, освен медикаментозната?
Александър Матев,
с. Стефаново, общ. Ловеч

Разширението на вените е траен, прогресиращ процес, придружен с промени в стените на кръвоносните съдове. Болестта може да се прояви (особено при жени след раждане) още през двадесетте години. Жените страдат три пъти по-често, отколкото мъжете.
Този проблем засяга голяма част от населението.

Става дума за разширени вени на краката, около ануса (хемороиди) и при мъжете – в мъдната торбичка. Болните от варици на долните крайници се оплакват от тежест в краката, пробождащи болки в мускулите, отичане на глезените. Те се уморяват лесно, особено когато им се налага да стоят по-дълго време прави. Оплакванията  при дълбоките варици са по-силни, отколкото при повърхностните. Основен признак за наличието на варици са силно разширените, нагънати като змии, вени по вътрешната повърхност на подбедриците и бедрата. Отокът на крайниците е непостоянен симптом, но в някои случаи цялата подбедрица е отекла.

На болните се препоръчва повече движение с разходки и по възможност каране на велосипед. От значение е и добрата хигиена на кожата, която предпазва от инфекции. Народната медицина препоръчва да се правят половинчасови бани с отвара от коренищата на мъжката папрат, като 1 кг от билката се вари в 5 л вода в продължение на два часа. Това количество е достатъчно за 5 бани.

Други природни средства, които лекуват и укрепват венозните стени са настойката от цвят на бяла акация, брезови пъпки, листа от каланхое, настъргани картофи, които се прилагат като лапа, и т.н.
Препоръчва се болният да държи колкото може повече краката си нависоко. В случая помага и употребата на ластични бинтове. Навиването им се извършва сутрин, при вдигнати нагоре крака. Вечер бинтът се сваля. Ако се използват еластични чорапи, трябва да се има предвид, че те бързо губят еластичността си и не са толкова ефикасни.

Природните лечебни фактори също играят важна роля в терапията. Радоновите, сулфидните, хлорно-натриевите вани и калолечението подобряват кръвообращението и облекчават състоянието на болните. Радонови са минералните бани в Стрелча, Павел баня, Момин проход, Долна баня и Велинград. Сулфидни са в Сапарева баня, Шабла, Кюстендил и Вонеща вода. А хлорно-натриеви – в Шабла и Старо Оряхово. За лечение се препоръчва и лиманната кал в Поморие, Шабла и Балчишката тузла, както и торфената кал в Баня, Карловско.

Хемороидите са едно от най-разпространените заболявания на ануса. Проявяват се като вътрешни хемороиди, чийто основен клиничен симптом е кръвотечението. Кръвта може да излиза на струя, по правило след акта на дефекацията, като облива изпражненията или изпълва клозетната чиния. Примесването на кръвта с изпражненията е по-типично за рака на правото черво. Количеството загубена кръв може да варира между 20 и 200 мл, но хроничната кръвозагуба може да доведе, макар и рядко, до анемия.

За външните хемороиди е характерно възпалението, болката и склонността към инкарцерация (приклещване). Възможна е появата и на смесени форми – вътрешни и външни хемороиди.
Предразполагащи фактори за заболяването са: наследственост, продължително седящо и правостоящо положение на индивида, смутена дефекация, като по-дразнещи са диариите, наличието на анални и перианални инфекции, употребата на лютиви и пикантни храни и алкохол.

Заболелите търсят лекарска помощ поради кръвоизливите и болката. В случая задължителна е консултацията с опитен хирург, като освен палцевото изследване, диагнозата трябва да се потвърди и чрез ректоскопия. При потвърждаване на диагнозата се препоръчва поддържане хигиената на аналната област и правенето на хладки бани със смрадлика или калиев перманганат. След подсушаване се прилагат мехлеми, съдържащи болкоуспокояващи и кръвоспиращи съставки. Важно е да се подчертае необходимостта не само от външно намазване, но и въвеждане на мехлема в аналния канал. Хирургическото лечение е по лекарска преценка.

Варикоцеле или разширени вени на мъдната торбичка се среща в около 10% от младите мъже и представлява разширение на вените на сперматозоидния канал с локализация предимно вляво. Първичното варикоцеле може да бъде в резултат на вродени аномалии, а вторичното – късен симптом на бъбречни или извънперитонеални тумори.
Нарушеното хранене, повишената температура в торбичката (скротума) и травмата върху тестиса от разширените кръвоносни съдове са причините, довеждащи до нарушена функция на мъжката полова жлеза. Наблюдава се значително намаление на концентрацията на отделяната сперма при 65-75% от случаите.

Обикновено в началото заболяването протича безсимптомно. При по-напреднали случаи болните се оплакват от тежест и болки в областта на тестиса и сперматозоидния канал. Скротумът е увеличен с установяване на разширени вени и лека атрофия на тестиса. Лечението е оперативно, но само по преценка на лекари – специалисти (уролози-андролози).
Разширени вени могат да се появят и в хранопровода, но като последица от тежки чернодробни заболявания, като цироза например.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки