Тютюнопроизводители блокираха границите


Тютюнопроизводители блокираха границите
23 Юли 2013, Вторник


Тютюнопроизводители и производители на зеленчуци протестираха на три гранични пункта у нас. Най-мощна бе блокадата на Дунав мост в четвъртък в Русе,


където излязоха над 100 земеделци, а други 50 блокираха моста за половин час със селскостопански машини и техника.
Едните стопани изсипаха на пътя бали с тютюн, които запалиха, а другите обърнаха на платното щайги с домати. Блокада за десетина минути имаше и на граничния пункт "Капитан Петко войвода", където движението бе спряно.

Фермери излязоха на протест и край Свиленград. Хората настояха да им бъдат гарантирани субсидиите, с които браншът да оцелее. В момента тютюнопроизводителите у нас не получават подпомагане по линия на държавните доплащания от бюджета, след като Европейският съюз отряза субсидиите за тютюна до 2020 г.

„Протестът ни е насочен към европейските институции – не искаме да бъдем третирани като втора ръка европейски граждани. Апелираме към нашите политици да защитават интересите ни”, призова Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Той допълни, че ако държавата не успее да договори средства от европейския бюджет, асоциацията ще настоява парите да се гарантират от националния бюджет чрез промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия.
„България трябва да иска разрешение от ЕС да изплаща държавни субсидии и това са нашите искания пред министър Греков и кабинета”, добави Филев. 

Тютюнопроизводителите у нас са 200 000, заедно с членовете на семействата си, и са недоволни, че са отрязани от евросубсидии до 2020 г. Те искат да получат 160 млн. лева и да бъдат равно третирани с колегите си от другите европейски страни.
Нашите земеделци не са били допуснати до финансиране по изискването за качество. При протестиращите на Дунав мост дойдоха земеделският министър проф. Димитър Греков и заместникът му Бюрхан Абазов, които им обясниха, че в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания. Основната причина за това била политиката на страните-членки в ЕС, в подкрепа на борбата с тютюнопушенето.

Тютюнопроизводството обаче е важен поминък у нас и засяга много семейства, затова държавата ще продължи подкрепата, увери министър Греков.
Общо 73 милиона лева ще бъдат предвидени за тютюнопроизводителите в бюджета за 2014 г. при запазване размера на подпомагането за сектора. Те ще се отпуснат под формата на национална помощ.

Тютюнопроизводителите получиха подпомагане за 2010, 2011 и 2012 г. по Схемата за национални доплащания в размер на около 73 млн.лв. Агроминистерството ще продължи да прилага схема за подпомагане на сектора от националните доплащания, като целта на ведомството е да запази размера на подкрепата до 2020 г.
За зеленчукопроизводителите, животновъдите и овощарите подпомагането ще бъде по линия на обвързаното плащане, което е 13 % от директните плащания, съобщи зам.-министър Абазов.

Те ще могат да бъдат подпомогнати с европейски средства в размер на 100 млн. евро годишно след 2014 г. Тези сектори не са били приоритет през последните години, затова сега трябва да бъдат стимулирани, добави зам.-министърът. Греков отново призова зеленчукопроизводителите да се обединяват в браншови организации, за да са легитимирани и да получават по-голямо подпомагане. Цветан Филев съобщи, че ще продължат диалога на 18 юли в Министерството на земеделието, когато ще има Консултативен съвет по тютюна.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки