Голямото преселение на българите


Голямото преселение на българите
Стара снимка на пристанището в Одеса, където са акостирали корабите с нашите изселници
23 Юли 2013, Вторник


Подмамени от обещания за свободен и щастлив живот, стотици наши семейства отпътуват от Созопол за Одеса

Автор: Иван Дундаров

Майсторството на корабостроителите от Варна и другите ни морски градове прави силно впечатление на руския император  Николай І. Подобно на прадядо си Петър Велики, той с повишено внимание наблюдава и изучава строителството на кораби от гърците и българите. Така у него възниква идеята да привлече в империята си с пари и с други икономически стимули колкото се може повече корабостроители и мореплаватели.

Нуждата от такива специалисти била много голяма в Одеса, Херсон и Николаев и той решава да засели български семейства в пустеещите земи на Южна Русия (дн. Украйна).
За осъществяването на тази своя политика още през януари на 1829 г. Николай І дава различни указания на генерал Дибич, командващ руските войски на Балканския полуостров, и на командващия Черноморския флот адмирал Грейг да осигурят необходимите храни (сухари, сланина и др.) за изселниците, които ще бъдат транспортирани за Русия от Анхиало, Бургас и Созопол.

В руския и украинския държавен архив има запазени стотици инструкции, указания и писма от царя, Министерството на войната и Министерството на финансите как да се води повсеместна и последователна кампания сред покореното население. Но, както изтъкнахме, тук най-желани били корабостроителите и мореплавателите и специално на тях са давани златни обещания за напълно свободен и щастлив живот. На останалите нашенци, решили да се изселят, била обещавана земя и свобода.

През пролетта руският флот ударно завладява българските градове Несебър, Анхиало, Бургас, Созопол и другите крайморски селища. Командващият Черноморски флот много успешно се справя с поставената задача. А руските сухопътни сили бързо и лесно стигат до Одрин, защото българското население оказва горещ прием и безкористна помощ за победоносния марш на руската армия с голямата надежда, че тази война ще донесе най-после желаното освобождение на България.

Но и през тази война пред руския императорски двор не е стоял въпросът за освобождението на България. Както вече споменахме, вниманието и усилията на руските власти били насочени най-вече към изселването на колкото се може повече християнско население. Военните и емисарите с усърдие вършели тази агитационна дейност. Нещо повече – те плашели местните жители, че след изтеглянето на руската армия заради оказаната й всестранна помощ от тях, турските поробители ще ги подложат на жестоки репресии, като една част ще бъдат избити, другата изпратена в Анадола и потурчена. При тази очертаваща се мрачна перспектива пред българите, на тях не им оставало нищо друго, освен да тръгнат за Русия.

След подписването на мирния договор в Одрин на 1 септември 1829 г. руската армия се оттегля от България и с това се срива изцяло надеждата на нашия народ за освобождението. Положителното от тази война, но не за българите, е даването на независимост на Гърция и автономия на Влашките княжества и Сърбия.
Ако търсим истината докрай, не може да не отбележим, че войната всъщност удовлетворява интересите на Русия, защото тя настанява в празните молдовски земи трудолюбиво българско християнско население, чиято мисия занапред е да дава на империята желаната продукция, да си плаща добросъвестно данъците и да охранява тази част от руската граница.

До известна степен войната удовлетворява и Османската империя – в смисъл, че тя се освобождава от немирното и постоянно бунтуващо се население. Изселването обаче има и големи минуси за Турция, тъй като чрез него се намалява броят на българските данъкоплатци, които пълнят султанската хазна.
Но най-много губи целокупният български народ, тъй като избягалите от робството българи възлизат над 135 хиляди, а според други историци са дори над 150 хиляди души, което за България е огромна цифра и сериозно обезкървява нацията ни.

Страната ни напуска най-борческата част от населението и това няма как да не се отрази занапред върху развитието на българското националноосвободително движение.
Транспортирането на изселниците от пристанището в Созопол бива възложено на командването на руския флот.

На всички, поели към Русия, биват осигурени сухари, сланина, брашно и бъчви с вода. Самите български изгнаници взели със себе си най-необходимите вещи и колкото имат пари в сребърни и златни левове. По официални данни техният багаж възлизал на 1800 пуда (един пуд е равен на 16,3 кг). Освен него те носели и общо 16 295 лв.

Колко дни е продължило плаването не е известно, но през третата десетдневка на месец април корабите започнали да пристигат в пристанището на Одеса. Първите морски съдове акостират там през 1829 г. Това са руските кораби „Мартин” и „Св. Николай” и австрийският кораб „Паскале Беута”. На 7 април в пристанището влиза италианският кораб „Бон Читадино”, а на 10 април – и една гръцка лодка. От тях слизат общо 629 семейства – 611 мъже и 507 жени – 507, или всичко 1118 души.

Съгласно медицинските разпореждания новопристигналите преселници трябвало да престоят в карантинни лагери в продължение на 20 дни, за да се установи здравословното им състояние. Те се намирали край Одеса и сега на тяхно място – в близост до днешната Черноморска гара и паметника на Ришельо, са построени силози за съхранение на пшенично зърно. По време на карантината мнозина нашенци намират смъртта си заради лошите условия на живот и недостига на храна и вода.

От лагерите българите са разпределени съгласно правителствените указания и само частично на отделни личности им е разрешено да се заселят в по-старите български колонии в Николаевска област и Одеска област: Колония Терновка край Николаев и колония Благоево, Ивановски район, Одеска област. Новите места, където те са разселени, са съответно: Колония Колесное, Саратски район, Одеска област; Колония Заря, Саратски район, Одеска област; Колония Петровка, Ивановски район, Одеска област; Колония Свердлово, Коминтерновски район, Одеска област; Колония Кубанка, Коминтерновски район, Одеска област и Колония Новокубинка, Коминтерновски район, Одеска област.

Днес всеки българин от родината-майка България, стига да иска, може да потърси свои роднини в тези български колонии, съществуващи сега като села в Украина и Молдова. А дори и просто ей така да почукате на портата или вратата на някоя от техните къщи,  ще ви посрещнат много любезни българи, ще ви нахранят и нагостят с червено вино и с домашен печен хляб, без да ви искат месаля. Всички те – настоящите наследници на някогашните наши изселници, потърсили спасение от тежкото турско робство в чуждата страна, пазят свято българщината и традициите на предците си, носейки в сърцата си неугасваща любов към изконната си родина.

Авторът на статията е председател на Съюза на бесарабските и таврийските българи „Ген. Данаил Николаев”, София


Паметникът на Ришельо в Одеса, където някога се намирали карантинните лагери за българите Българи, установили се в Бесарабския край Дори и далеч от отечеството, нашенци предават на поколенията си песните и традициите на родния край

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки