Венци за поручик Генчо Неделчев


Венци за поручик Генчо Неделчев
22 Юли 2013, Понеделник


Българите от Босилеград отбелязаха 100 години от избухването на Балканската и Междусъюзническата война.

Автор: Георги Ваташки

На 8 юли десетки наши сънародници от Западните покрайнини почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев, командир на 16-а рота на Втори Искърски полк.
Той загива в тежки боеве със сръбските войски на 11 юли 1913 година в местността Панчин гроб до село Божица. Поклонението бе организирано от Културно-информационен център – Босилеград, Демократичния съюз на българите и гражданско сдружение „Глас“. Отслужена бе панихида, след което бяха положени венци цветя на гроба на Неделчев в двора на църквата „Свети Никола” в село Божица.

Освен представители на българските организации в Сърбия, на помена присъстваха българският посланик в Белград Ангел Димитров, консулът ни в Ниш Атанас Кръстин, делегация от Русенския съюз на офицерите и сержантите от запаса и множество граждани от Босилеград и околните селища.

„Гробът на Генчо Неделчев е от малкото оцелели до наши дни. Трябва да се положат усилия за отбелязване на българските военни гробища в Босилеградско, в които са погребани стотици наши бойци. Важно е да бъде установена историческата истина, защото тя е условие за предотвратяване на фалшификациите и митовете, дело на управляващите кръгове в Белград” – отбеляза в своето слово председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов.

След ритуала се проведе среща в сградата на организацията, на която бе взето решение да започнат възстановителни работи на гробовете на още петима български офицери, дали живота си за свободата на родината. Това са Иларион Танев, Стефан Стефанов, Стефан Котев, Христо Владев, Асен Бинков от 6-и кавалерийски полк, които са пленени и разстреляни от сръбската армия на 28 юни 1913 г. в околностите на Босилеград.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки