„Тоска” и „Бал с маски” в царския дворец в Търново


„Тоска” и „Бал с маски” в царския дворец в Търново
Феерия от музика и костюми завладява крепостта Царевец за летния оперен фестивал “Сцена на вековете”
22 Юли 2013, Понеделник


Старопрестолният град се превръща в оперна столица за осма поредна година

Автор: Здравка Христова

За осма поредна година Велико Търново се превръща в оперната столица на България за 10 дни. Две оперни заглавия и една балетна постановка са включени в афиша на Летния оперен фестивал “Сцена на вековете” това лято.
Той започва на 19 юли с операта “Тоска” на Джакомо Пучини. Едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство е сред най-пищните постановки на Софийската опера и балет, а почитателите на елитарното изкуство ще могат да се насладят на великолепната музика на италианския композитор и на 20 юли.

Престижното културно събитие във В. Търново, което събира почитатели на оперното и балетното изкуство от цяла Европа, продължава на 27 и 28 юли. Тогава публиката ще има възможност да аплодира и шедьовъра на Джузепе Верди “Бал с маски”.
Режисьорът академик Пламен Карталов предлага нов прочит, основан на историческите факти, свързани с политическото убийство на краля на Швеция Густав III (1746-1792 г.) и драмата в любовния триъгълник между героите в операта - Рикардо, Амелия, Ренато.

За почитатели на балета ще са вечерите на 22 и 23 юли. Под звездите на средновековната крепост на специално изградената сцена на царския дворец ще бъде премиерата на спектакъла “Откровения”, който трупата на Софийската опера и балет е създала специално за “Сцена на вековете”.
В дните преди спектаклите публиката ще има възможност да се срещне със солистите и младите звезди на представителната ни оперна трупа. Вечерите - матинета са на 17, 21 и 25 юли от 19 часа в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново, в непосредствена близост до крепостта Царевец.

Хората ще имат възможност да задават въпроси, да се запознаят с артистите отблизо, да се снимат и да взимат автографи от любимите си оперни звезди. Освен това, за втора поредна година сцената зад кулисите на царския дворец на Царевец ще бъде отворена за посетители.
На 26 юли от 11 часа всеки желаещ ще може да види отблизо декорите на операта “Бал с маски”. Организираната група, водена от сценичния екип, ще има възможност да се разходи из сцената и около нея, да се докосне и до ефектните костюми на артистите. Почитателите на операта ще видят от непосредствена дистанция и как се случва магията на специалните ефекти. Всички свои впечатления гостите ще могат да запечатат с фотокамера.

Събитията, съпътстващи летния фестивал, са част от инициативите, предвидени по проекта на Община Велико Търново за създаване и представяне на културния форум.
Финансирането в размер на 483 338 лв. е подсигурено по ОП “Регионално развитие”. Великотърновската община участва в инициативата с близо 11 хил. лв.
Старостоличани и гостите на града ще имат възможност да гледат безплатно опера в Летния театър и в парковете на Велико Търново. В три вечери, сред прохладата и зеленината в парковете, ценителите на оперното изкуство ще се насладят отново на спектаклите, представени на фестивалната сцена през миналото лято.

На огромни видеоекрани ще бъдат излъчени оперите “Турандот” на Пучини, “Риголето” на Верди и балетът “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус.
Видеопрожекциите започват на 16 юли в Летния театър, където ще бъдат показани откъси от “Риголето” и “Дон Кихот”. Същите заглавия ще могат да се видят на видеостена и в парк “Дружба” на 24 юли.

В парк “Колю Фичето” на 21 юли хората ще могат да гледат кадри от “Турандот” и балетните спектакли от 2012 г. И трите оперни вечери започват точно в 21 часа.
Стрелба с лък, арбалет и копие са най-новите атракции за туристите на крепостта Царевец във Велико Търново. Гостите на историческия хълм ще могат да пробват от 19 юли - деня на откриването на осмото издание на Летния оперен фестивал “Сцена на вековете”, уменията си да боравят със средновековни лъкове, къси копия и арбалети. Мишените за стрелбите са разположени в подножието на царския дворец по посока Лобната скала, а оръжията са копия на оригинални образци от Българското средновековие.

Тетивата на лъка ще могат да опъват жени и деца, за които е изработено специално оръжие. Стрелците с най-точен мерник ще получават специален сертификат, подпечатан с восъчен печат.
Цената на уникалната атракция е пет лева. От нея ще могат да се възползват гости на Царевец, които ще се качат на крепостта до месец октомври.
Новите атракции са съвместен проект на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” и студио ТNBS, което разработи и миниспектакъла “Стражниците на Царевград Търнов”.

За следващия туристически сезон от студиото подготвят още една изненада. На една от площадките на Царевец ще бъде изградена шатра, която ще предлага богат набор от средновековни костюми. Всички посетители ще могат да се снимат със старинните тоалети на триизмерен фон. Тогава на средновековното стрелбище ще се провеждат и турнири по стрелба.
Билети за спектаклите от Летния оперен фестивал “Сцена на вековете” се продават и в три изнесени каси. Те са разположени пред входа на крепостта Царевец, в Централната поща и в търновския театър “Константин Кисимов”.

Касите работят от 11,00 до 19,00 часа всеки ден до 28 юли включително. Билети за представленията от афиша на фестивала могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. “Христо Ботев” № 5 във Велико Търново, онлайн през сайта www.velikoturnovo.info, както и в магазините от веригата “Първи петли” в старата столица.
От 20 до 50 лева е цената на билетите за оперните заглавия, а за балетните представления билетите са от 20 до 40 лева. По 10 лева са билетите за пенсионери, ученици и студенти за всичките фестивални вечери.

Намалението може да се ползва срещу представен документ. Децата до 7-годишна възраст могат да посетят безплатно фестивала, без да ползват самостоятелно място.За първи път в продажба е т.нар. “семеен” билет, който важи за двама възрастни и две деца до 18 години. Той е на цена 50 лв. и важи само за секторите C и D. При закупуването на билети за едно оперно и едно балетно представление се ползва 10 лв. отстъпка от балетния билет.
Билетът “Опера и балет” ще е за едно и също фиксирано място за двата избрани спектакъла във всички сектори. 10 % отстъпка получават зрителите, закупили електронни билети през сайта www.velikoturnovo.info.

Тази година са взети безпрецедентни мерки, за да не се повторят гафовете от минали издания и особено от миналото лято, когато чалга от близък ресторант заглуши оперните изпълнения на сцената на царския дворец в крепостта Царевец. Предупредителни писма са изпратени до всички ресторанти и хотели във Велико Търново и Арбанаси да съобразят сватби и банкети с датите на оперните и балетни спектакли, за да няма дублиране на чалга с опера.


Маестро Карталов предлага нов прочит на класическите заглавия на Пучини и Верди Летният оперен фестивал се открива на 19 юли с “Тоска” на Джакомо Пучини

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки