Да не разсърдим свети Илия


Да не разсърдим свети Илия
20 Юли 2013, Събота


Господарят на мълниите сипе ледени зърна от ръкава на ризата си или заключва дъждовете в небесната си пещера


На 20 юли се почита паметта на свети пророк Илия. По българските земи той се смята за повелител на небето и небесните стихии, господар на гръмотевиците и светкавиците, на небесната влага и дъждовете. От него зависи земната благодат.
Старите притчи разказват, че когато свети Илия препуска по небесата със своите четири коня и огнена колесница, той причинява мълнии и тътен. Според друга легенда – търкаля бъчви в небесата и така се образуват гръмотевиците.

Всеобща е представата, че светецът има сестра – Огнена Марина, Опална Мария, света Богородица или света Елена. Тя никога не казва на брат си кога е неговият празник, защото, ако той знае кой е денят, ще гърми, святка, ще пуска град и дъжд от радост. Затова и българите го наричат „Гръмовник“, „Гръмоделец“ или „Гръмоломник“. Съществува и поверие, че небесните стихии, които светецът причинява, се дължат на вечната битка между него и крилати змейове, триглави лами и дявола.

Всяка година на Илинден се колят курбани в чест на господаря на мълниите, като под ножа отива най-старият петел, наричан „баща“. Домакините замесват обредни пити, известни като „боговица“ или „колач за свети Илия“. Трапезата, на която те се слагат, се прекадява от най-възрастния в семейството.

В някои краища на страната се организират общоселски сборове, на които принасят в жертва мъжко животно – бик, вол или овен. След като курбанът се освети от свещеник, на някоя висока поляна извън селото или под вековни дъбови дървета се подреждат празнични трапези. Жертвоприношението се прави с цел да се умилостиви светеца и да предпазят нивите от градушка и наводнения. Ако пророк Илия се разсърди на хората, той изсипва ледени зърна от ръкава на ризата си или заключва за три години дъждовете в своята небесна пещера. На този ден е забранено хората да се къпят в морето и реките, тъй като свети Илия обичал „да си взема курбан“. Вярва се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат празни. Денят се чества и като празник на кожухарите, абаджиите и терзиите.

На 25 юли Православната църква празнува Успение на майката на Дева Мария – света Анна. Това е вторият ден през годината, посветен на светицата. На 9 декември се отбелязва нейното Зачатие. Счита се, че денят на лятната света Анна бележи свършека на лятото.

Светицата се уважава от жените като покровителка и защитница на бременността, раждането и майчинството. На този ден не се пере и мие, а също не се плете и шие, за да могат жените да износят плода си и да родят леко. Поверие гласи, че ако „трудна жена работи на света Анна, тя ще пометне“.

Бременните съпруги и младите булки отиват на църква, палят свещи пред иконата на светицата и оставят дарове – цветя, пари, ризи, чорапи и кърпи. След службата майките раздават пити за здраве на своите деца. Вярва се, че света Анна предпазва малките от „огън“ (треска и висока температура).

В някои части на Източна България жените и децата излизат по поляните и берат билки, които изсушават и запазват през цялата година. С отварата се мият при различни заболявания. В западните части на страната в навечерието на празника стопаните извършват различни магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които крадат чуждото плодородие. Те обикалят нивите си или преспиват в тях, за да попречат на злите жени да оберат житото. В Благоевградско хората организират „оброк“ – служба с курбан, в която взима участие целият род. За да пази светицата посевите от градушка и пожар, те й пренасят в жертва обредно животно.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки