Каменна кариера „взриви“ Ахелой


Каменна кариера „взриви“ Ахелой
В края на този път в дъното на кадъра е хълмът, който ще бъде взривяван, за да се вадят камъни
20 Юли 2013, Събота


Местните жители заплашват да блокират пътя Поморие – Слънчев бряг, ако министър Стойнев не оттегли разрешението си за скандална концесия

Автор: Диана Славчева

Нова екопротестна бомба цъка от известно време край Българското Черноморие. Само на 2 километра и половина от малкото курортно градче Ахелой и на по-малко от 7 км от Слънчев бряг предстои да се появи на географската ни карта... каменна кариера.
Което, казано образно, означава, че скоро околното землище би могло да се огласи от мощни взривове за раздробяване на камъните, а между лимузините на пътуващите по панорамното крайбрежно шосе туристи ще се запровират керваните от тежкотоварни камиони, извозващи добития камъняк. И така – четвърт век занапред, колкото се очертава да е срокът на концесията.

Всичко това става на фона на приетия само преди седмица от парламента проект за решение да се наложи едногодишен мораториум върху всички сделки и строителни дейности върху държавни имоти. Може би министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев с лека ръка е дал благословията си за предоставяне на разрешение за проучване на ахелойските подземни богатства във вид на строителни материали, просто защото в случая става въпрос за частни терени?!
Но това пък никак не се връзва с широко обсъждания напоследък от депутати, общественици и еколози проект за създаването на Национален парк „Българско Черноморие". Нали така – някак нелепо звучи комбинацията „пясъци-дюни-кариера-взривове“!

Чуждите туристи със сигурност ще решат, че наблюдават истински мираж. Не че като поемат свръхдозата си от евтин нашенски алкохол в Слънчевия ни бряг, така или иначе им се привиждат фата моргани. Но в случая няма да са далеч от истината, щото по пътя, по който вървим, в обозримо бъдеще приказната ни страна като нищо може да се превърне в пустиня.
Че природата ни се затрива, спор няма. Че очевидно нищо не се прави и от новите управляващи това да бъде спряно – да не говорим.

Но как да коментираме безочието в министерството, отговарящо покрай всичко друго и за туризма, което най-брутално обръща гръб на гласа народен, дето по презумпция е и глас Божий. Защото същите тези хора, които ще дишат прахоляка от кариерата и ще търпят тътените на взривовете, се събраха миналия четвъртък, на 11 юли, на обществено обсъждане да има ли кариера, или не в землището на черноморския курорт.

И на него те бяха категорични, че няма да подкрепят подобна идея. В същия ден и кметът на община Поморие, на която Ахелой се явява съставно селище, съобщи пред местните жители, че е подал жалба до Върховния административен съд, с която също се обявява против изграждането на кариерата. Поморийският градоначалник Иван Алексиев заплаши, че ако от министерството не вземат под внимание отрицателното становище на местната администрация, с усилията на тукашните жители ще бъде блокиран пътя Поморие – Слънчев бряг.

А междувременно стана ясно, че Алексиев е пращал до ресорното ведомство и през декември 2012 г., и през май 1913 г. писма с аргументи против така замислената реализация на въпросния терен, но въпреки това издаването на разрешително за дълбаенето му вече е задействано.
В подкрепа на протеста с блокиране на пътя в началото на тази седмица се обявиха и от Националната асоциация „Българско Черноморие“, която пък разпространи свое отворено писмо до редица отговорни фактори и председателите на парламентарно представените партии.

Успоредно с това от организацията настояват, освен съществуващите зони „А“ и „В“, по черноморското ни крайбрежие да бъде въведена и зона „С“, която да обхваща 10-километрова ивица от границата със зона „А“ към вътрешността на страната. И респективно в нея да бъде забранено несобственици на земи да се разпореждат с подземните богатства.

От асоциация „Българско Черноморие“ с право очакват край Ахелой да се разрази „Камънигейт“, който се очертава да не е по-малко скандален от несебърския „Дюнигейт“, тъй като и двете територии попадат във вездесъщата Натура 2000, която неясно защо някак си все остава невидима за очите на управляващите у нас – независимо от коя партия или тройна коалиция се извъдят.

Ако се върнем назад в историята и си припомним как преди близо 1100 г., на 20 август 917 г., в близост до това място – край река Ахелой, великият цар Симеон І разбива могъщата византийска армия на Лъв Фока, иде ред да се запитаме – дали днешните потомци на славните българи ще успеят да се справят с новата заплаха. Този път – идваща не от Константинопол, а от родната ни столица, където твърдоглави властолюбци превиват гръб пред нечии олигархични интереси, готови да предадат и род, и природа, и светлото ни бъдеще за жълти стотинки.
Такива като тях с камъни заслужават да ги замериш – направо от кариерата.


В червено кръгче на сателитната карта е отбелязано мястото на кариерата

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки