Работният им ден


20 Юли 2013, Събота


12 юли (петък), 12.00 ч. Премиерът Пламен Орешарски се оплита в лъжите си по време на парламентарния контрол.


Той предлага държавата да задлъжнее с близо милиард лева заради фиктивни дупки в бюджета: „Актуализацията на бюджета е необходима, защото в момента са налице 776 милиона лева невъзстановено ДДС – три пъти повече от обичайното равнище. И искам да попитам критиците на актуализацията – какви са техните аргументи.“ Ами те са ясни и неудобни за министър-председателя - истинската сума от невъзстановено ДДС е 300 милиона лв. А пък кой ще връща заема, е повече от ясно – данъкоплатците.

17.00 ч. Орешарски се среща с представители на протестиращи организации, които обаче се обявяват... в подкрепа на правителството. Всъщност въпросните „граждани“ са от февруарските протести. В един глас всички те аплодират премиера, като му обещават поне година спокойствие. Доволен от „представлението“, той се пъчи пред репортерките: „Една по-малка част от най-важните мерки, искани от народа, вече са изпълнени. В следващите 2-3 месеца ще има реални резултати по други важни мерки”. Само че най-важната мярка – да напусне властта час по-скоро, не е изпълнена.

13 юли (събота), 12.30 ч. Пред медиите здравният министър Таня Андреева демонстрира пълна амнезия: “Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене трябва да остане. Този закон беше трудно приет и когато сме постигнали нещо положително – на всеки му е приятно да влезе в заведение, в което не се пуши, не би трябвало да правим крачка назад.“ Дотук добре, ама обществото помни, че само часове, след като влезе в кабинета, тя се зарече да отмени забраната, защото била „грешно и крайно решение.“ Сега тя яростно отрича това: „Никога не съм подкрепяла идеята за либерализиране на решима за пушене. Даже ще  предложа по-високи глоби за заведенията“. Лятното слънце не се отразява добре на Андреева.

15.00 ч. Вицепремиерът Даниела Бобева решава да имитира дейност, докато се пече на плажа в Слънчев бряг. Явно никога не е била на родното Черноморие, защото пред журналисти открива „топлата вода“: „В Слънчев бряг се е установила една собственост, която е уникална – държавна, частни хотелиери, алеи, водоснабдяване и канализация... и това е благодарение на приватизацията. Не знам дали другаде по света има такова нещо.“ След като се зарича, че ще върне „нормалността в курортите”, Бобева отпрашва за Албена за следващата плажна инспекция.

15 юли (понеделник), 10.30 ч. Министърът на инвестиционното планиране Иван Данов се опитва нелепо да се оправдае за това, че е източил от френската социална система близо 15 хиляди евро. „Трябва да питате Франция, а не мен, защо ми е плащала тези помощи. Това си е техен пропуск. Сумата е постъпвала в банкова сметка, която бях забравил“, са част от смайващите обяснения на Данов. След като „разобличи“ Париж, той все пак великодушно обещава да върне сумата. Обаче не уточнява кога.

16 юли (вторник), 14.30 ч. Премиерът е на церемонията по удостояването на Стив Ханке със званието„Доктор хонорис кауза“ на БАН. Въпреки критиките на финансиста, че управлението на страната „прелива от корупция, а кабинетът е всичко друго, но не и експертен“, Орешарски благодари за „позитивния стил“ на Ханке. Или министър-председателят е глух, или просто се прави на такъв.

17 юли (сряда), 10.00 ч. Редовно заседание на правителството.

10.30 ч. Икономическият министър Драгомир Стойнев се опитва да хвърли върху някого вината за трагедията в мина „Ораново“. Пред БНТ той мънка: „Крайно време е и синдикатите да си свършат своята работа. Не може в 21 век хората да бъдат експлоатирани.“ Интересно е защо управляващите не са взели мерки за това досега. Може би, защото собственикът на рудника Красимир Михайлов е мутра, бивш шеф на фалирала банка и най-важното – близък до БСП и червения олигарх Христо Ковачки.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки