Иран продължава рамо до рамо със Сирия


19 Юли 2013, Петък


Новият ирански президент Хасан Рохани заяви във вторник, че неговият сирийски колега Башар ал Асад ще преодолее кризата в страната си с помощта на "мирните сили",


съобщават иранските медии. Рохани обяви, че е "сигурен, че с усилията на добронамерените и мирни сили, великият сирийски народ, който устоява, ще бъде и в състояние напълно да преодолее настоящата ситуация". Това са думи на Рохани в отговор на поздравленията на сирийския президент за избирането му в Иран. Иранският президент, който ще встъпи в длъжност на 3 август на мястото на Махмуд Ахмадинеджад, се надява на "общо икономическо и политическо сътрудничество с Дамаск, за да се "изправят срещу заговорите на неприятелите от региона, включително ционисткия режим".

Междувременно стана известно, че международната терористична организация „Ал Кайда” възнамерява в скоро време да обяви създаването на ислямска държава в северната част на Сирия. Бойците на „Ал Кайда” ще изтласкат със сила войниците на „Свободната сирийска армия”, воюващи срещу правителствените сили и по този начин ще поставят под свой контрол пограничните проходи на турско-сирийската граница, с цел да контролират доставките на оръжия и потока от финансови средства, получени от контрабандна продажба на сирийски нефт.

Както съобщиха някои медии, бомбардировката на сирийското пристанище Латакия, станала на 5 юли, е била насочена срещу установки на руските ракети „Яхонт”, насочени към водите на Средиземно море. Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху нито отрече, нито потвърди дали израелската армия има нещо с удара. Вестник „Ню Йорк пост” обаче написа, че израелските военновъздушни сили са нанесли удара срещу базата в пристанищния сирийски град.

Самолетите на еврейската държава са излетели от база в Турция и са достигнали сирийската база, летейки над море, за да няма нарушение на сирийското въздушно пространство. Тел Авив непрекъснато прави изявления за готовността си за превантивен удар срещу сирийски военни обекти заради опасения от химически оръжия и нападения над кораби.

Въпреки уверенията на сирийската опозиция, свещеният за мюсюлманите месец Рамазан бе окървавен. Кола бомба се взриви в северен квартал на столицата Дамаск. При експлозията са загинали най-малко 10 полицаи и още трима души. Медиите съобщават и за няколко пострадали при взрива. Никой не е поел отговорността за касапницата.
Според британски медии пък позицията на британския премиер Дейвид Камерън по отношение на Сирия била формирана под влияние на съпругата му Саманта.

Саманта Камерън през март т.г. посетила лагер за сирийски бежанци в Ливан и била толкова впечатлена от видяното, че поискала от съпруга си да се намеси по-активно в урегулирането на конфликта в Сирия. Именно под влияние на съпругата си британският премиер решил да се даде ход на оръжейни доставки за сирийската опозиция. Британското военно командване обаче предупреди, че това може да доведе до ескалация на конфликта в страната и до въвличането на Лондон в една продължителна и изтощителна война. Камерън в крайна сметка се е вслушал в мнението на генералния щаб.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки